Sindicalistii si guvernantii nu s-au inteles pe cinci capitole din legea salarizarii unitare

0
957
greva

grevaReprezentantii Guvernului si cei ai sindicatelor nu s-au inteles, la discutiile care au avut loc miercuri, pe cinci capitole din proiectul Legii salarizarii unitare, printre care ierarhizarea sistemului, Ministerul Muncii sustinand varianta de la 1 la 15, iar sindicatele pe cea de la 1 la 12.

Presedintele Confederatiei „Cartel Alfa”, Bogdan Hossu, a declarat, miercuri seara, la finalul intalnirii cu reprezentantii ministerelor Muncii si Finantelor, ca au primit promisiuni ca le va fi trimis un alt text al proiectului Legii salarizarii, care contine unele completari, dar au ramas in divergenta cinci articole, printre care sistemul de ierarhizare pe clase si implicatiile modului de calcul la structura bugetara.

„Exista in disputa ierarhizarea sistemului, care este foarte importanta. Ministerul Muncii continua sa sustina varianta 1 la 15, iar sindicatele varianta 1 la 12. Pasul de crestere intre doua clase noi vrem sa fie un pas uniform, iar Ministerul Muncii vrea un pas uniform procentual, ceea ce face ca un coeficient sa varieze de la 0,03 la 0,5, adica la unii vor creste salariile cu 15 lei si la altii cu 300 de lei”, a spus Hossu.

Liderul „Cartel Alfa” a precizat ca reprezentantii Guvernului au promis sa trimita sindicatelor, joi, pe langa noul text al Legii salarizarii unitare, si datele legate de simularea pe salariul minim ceruta de sindicate, de 675 si 705 de lei.

Sindicatele au adus mai multe amendamente la legea unica de salarizare, legate de anumite inadvertente in textul actual care conditioneaza problema politicii salariale de strategia fiscal-bugetara.

Potrivit lui Hossu, si discutiile de marti si cele miercuri cu reprezentantii Guvernului au fost influentate de protestele sindicalistilor, reprezentantii autoritatilor incercand sa-i convinga sa renunte la actiunile de strada.

De asemenea, Hossu a mai spus ca reprezentantii Guvernului le-au spus sindicalistilor, fara a le demonstra cu date, ca daca s-ar aplica Legea salarizarii de la 1 ianuarie 2011 ar creste fondul de salarii fata de 2010 cu 47 la suta.

Sindicalistii spun insa ca guvernantii nu au demonstrat cu acte, astfel ca se indoiesc de acest lucru.

Sindicalistii CNSLR Fratia au protestat, miercuri, in Piata Revolutiei, apoi, dupa un mars spre sediul Guvernului, au participat la un miting in Piata Victoriei.

Protestele de miercuri ale CNSLR Fratia au deschis seria actiunilor de strada din Capitala anuntate de confederatiile sindicale. Dupa mitingul de miercuri urmeaza joi, vineri si luni protestele la sediul Guvernului ale sindicalistilor de la „Cartel Alfa”. in 28 septembrie sindicalistii Blocului National Sindical vor participa la un mars de protest de la Piata Victoriei pana la Piata Muncii.

Protestele organizate de confederatii in aceasta saptamana au loc in absenta premierului Emil Boc, care de miercuri pana vineri participa la reuniunea plenara la nivel inalt a Adunarii Generale a Organizatiei Natiunilor Unite, organizata la New York.

Marti, cu o zi inaintea protestelor din Capitala, ministrul Muncii, Ioan Botis i-a invitat pe toti liderii confederatiilor sindicale la o discutie informala.

Sindicalistii spun ca ministrul Muncii a incercat „o usoara tatonare” pentru a-i convinge sa renunte la protestele din Capitala, precizand ca ar putea fi convinsi sa renunte doar daca Guvernul ar aproba miercuri un salariu minim de 750 lei si ar aduce modificarile cerute de ei la Legea salarizarii.

Sindicalistii au mai discutat si vinerea trecuta cu ministrul Muncii, iar o zi mai tarziu au fost invitati la negocieri de catre premierul Emil Boc. Dupa ambele intalniri, liderii sindicali s-au aratat nemultumiti de rezultatul discutiilor si au anuntat calendarului de proteste.

Acestia spun ca guvernantii vor sa inghete salariul minim pe urmatorii ani si ca angajatii vor fi penalizati si in 2011, iar salariile bugetarilor nu vor reveni la cele din 2009.

Premierul le-a spus sindicalistilor ca variantele de lucru ale Legii salarizarii unitare se raporteaza la resursele bugetare estimate pentru 2011, an pentru care masa salariala a fost stabilita la 39 miliarde de lei.(Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here