Prezent la conferinta de presa in care Alinata Confederatiilor Patronale din Romania si-a anuntat proiectul de program anticriza, presedintele Consiliului Economic si Social (CES) si co-presedinte al ACPR, Florian Costache, a prezentat programul Confederatiei de reintegrare pe piata muncii a somerilor si a altor categorii ale populatiei care se afla in cautarea unui loc de munca.
Florian Costache a adus drept argument al viabilitatii programul pe care urmeaza sa-l prezinte faptul ca un proiect asemanator a fost gandit si de presedintele Statelor Unite ale Americii. “Ma refer la aceasta problema pentru ca a spus-o cel care econsiderat a fi cel mai puternic om al lumii, Barak Obama. si -daca a spus-o el – macar ar trebui sa incercam si noi sa aplicam conceptul”, a declarat Costache.
Presedintele CES a subliniat ca proiectul de reintegrare in munca se refera la patru categorii de cetateni ai Romaniei. “Nu vorbim numai despre cei care se afla in somaj. Cand vorbim despre integrarea pe piata muncii, ne mai gandim si la alte trei categorii diferite de persoane. Vorbim si despre cei care deja au depasit perioada de somaj si au ramas in continuare fara un loc de munca, despre cei care sunt anuntati ca vor intra in somaj si bineinteles ca incep cautarile in vederea gasirii altui loc de munca sau macar isi doresc o recalificare intr-o alta meserie, mai solicitata pe piata, dar vorbim si despre tinerii care nu au fost niciodata angajati undeva, adica acei tineri care sunt proaspat absolventi ai unei forme de invatamant si care nu au gasit inca un loc de munca in conformitate cu pregatirea lor” – a precizat Florian Costache.
Co-presedintele ACPR a amintit faptul ca marea masa a angajatilor din tara noastra nu au salarii mari, comparativ cu salariile din alte state ale Uniunii Europene. De aceea, este extrem de importanta gasirea cat mai rapida a unei alternative pe piata muncii atunci cand omul ramane fara slujba, mai ales in conditiile in care un salariu mic anterior perioadei de somaj nu permite cetatenilor Romaniei sa faca economii, pentru a-si asigura o minima protectie din punct de vedere material in cazul in care se prelungeste perioada dintre doua angajamente.
Costache a amintit faptul ca – anul trecut – sectorul privat a pierdut 300.000 de oameni, iar angajatilor ramasi li s-au dublat sarcinile de serviciu, pentru a suplini lipsa celor trimisi in somaj.
Ce prevede propunerea prezentata de Florian Costache? Se solicita Executivului aprobarea unor facilitati pentru companiile care angajeaza vreuna dintre cele patru categorii de cetateni pe care le-am mentionat anterior. in mod concet, se propune ca firmele respective sa nu plateasca, timp de sase luni, nici un fel de impozit pentru acele persoane angajate. Explicatia este simpla : « Oricum, companiile care ar urma sa primeasca aceste facilitati au scutit statul de o cheltuiala, mai ales daca este vorba despre someri » – a subliniat presedintele CES.
Dar propunerea nu se opreste aici. “Dupa primele sase luni de scutire la plata, alte sase luni ar urma ca firmele sa plateasca numai CAS-ul corespunzator persoanelor angajate din cele patru categorii, fiind scutite de celelalte impozite platite in mod uzual de orice angajator” – a precizat Costache, argumentand ca “singura solutie de a determina companiile sa mai faca acum angajari este de a se stabili anumite facilitati la angajarea somerilor”.
Bineinteles ca ar trebui ca statul sa impuna si o obligatie importanta, si anume aceea ca persoanele astfel angajate sa fie mentinute de catre firmele respective, in mod obligatoriu, inca cel putin un an dupa expirarea celor doua perioade de cate sase luni in care au beneficiat de facilitati.
O alta propunere formulata de co-presedintele Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania se refera la sporirea gradului de accesare a fodurilor europene pe resurse umane, masura prin intermediul careia se poate realiza finantarea instruirii si recalificarii persoanelor aflate in cautarea unui loc de munca.
Florian Costache a mai declarat ca un demers asemanator propunerii de acum a mai fost facut si in trecut, dar fara rezultate la nivelul deciziei guvernamentale. “Noi am vorbit, tot noi ne-am auzit” – a precizat Costache.
Daniel Negut