Sistemul de sanatate "muribund" din Romania este din nou subiect in presa straina

0
661
spital-doctori

spital-doctoriCotidianul economic Financial Times, in editia electronica de luni, face un rezumat al starii sistemului de sanatate din Romania, care sufera de pe urma masurilor de austeritate decise de Guvern si a lipsei personalui medical, avand ca punct de referinta Maternitatea Giulesti.

„Spitalul s-a redeschis recent, in urma unor reparatii scumpe, dar o pata neagra inca planeaza asupra sistemului de sanatate muribund din Romania, care sufera de pe urma taierii cheltuielilor bugetare”, afirma Financial Times, referindu-se la Maternitatea Giulesti, unde sase bebelusi au murit, iar alti cativa au suferit arsuri grave in urma unui incendiu declansat de un cablu electric prost izolat.

Accidentul, care potrivit specialistilor din sanatate arata cum o asistenta trebuia sa aiba grija de prea multi bebelusi si ca spitalul nu si-a permis sa instaleze un sistem de alerta antiincendiu, „dezvaluie cu exactitate slabiciunea sistemului de sanatate romanesc”, sustine Vasile Astarastoaie, presedintele Colegiului Medicilor din Romania.

Acesta nu putea surveni intr-un moment mai prost pentru Guvernul roman, care se confrunta cu dificultati in ceea ce priveste taierea cheltuielilor bugetare, aplicate inclusiv medicilor, afirma cotidianul britanic.

„Spitalele romanesti se lupta de ani intregi pentru a furniza un standard decent de ingrijire, mai ales in afara capitalei, unde pacientii sunt adeseori nevoiti sa isi cumpere singuri medicamentele si hrana”, continua cotidianul britanic, adaugand ca fondul pentru sanatate a crescut in anii dinaintea crizei, dar contributiile la asigurarile sociale descresc in prezent, odata cu cresterea somajului.

Financial Times adauga, de asemenea, ca Romania a alocat numai 3,9 la suta din PIB in acest an pentru sistemul de sanatate, ceea ce reprezinta mai putin de jumatate din media europeana. Desi au fost luate unele masuri (alocarea unor noi fonduri in august, introducerea sistemului de coplata sau descentralizarea), „daca sistemul nu este reformat, nu conteaza cati bani aloci, ii vei arunca la gunoi”, sustine Richard Florescu, de la biroul din Bucuresti al Bancii Mondiale.

Exista, de asemenea temeri ca situatia se va inrautati, avand in vedere numarul mare de medici si asistente care pleaca din Romanii pentru salarii mai bune oferite in strainatate. De cand romanii au obtinute dreptul de a calatori liber in UE, in 2007, peste 6.000 din cei 41.000 de medici au parasit tara. in acest an, aproximativ 2.500 urmeaza sa isi faca bagajele din cauza taierilor salariale de 25 la suta, precizeaza cotidianul britanic, adaugand ca Romania are numai 1,9 medici la 1.000 de locuitori, respectiv jumatate din media europeana.

Totodata, un medic rezident castiga in Romania aproximativ 250 de euro, comparativ cu o medie de 1.400 de euro in UE, continua Financial Times, adaugand ca personalul medical isi suplimenteaza in mod frecvent veniturile din bani primiti neoficial de la pacienti. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here