Investitiile necesare pentru eficientizarea sistemului centralizat de termoficare din Romania se ridica la cinci miliarde de euro in urmatorii zece ani, potrivit unui studiu realizat de PwC, care arata ca in prezent se aloca anual doar 30 milioane euro pentru retelele de termoficare.
Studiul precizeaza ca aproape 30% din energia termica produsa in Romania se pierde in sistem inainte sa ajunga la consumatori, nivel de peste trei ori mai mare comparativ cu alte state europene.
Din cauza acestor pierderi costul gigacaloriei este cu 20% mai mare, arata PwC.
in studiu se mentineaza ca subventiile acordate productiei energiei termice ajung la 500 milioane de euro anual, suma ce provine din bugetul public.
Potrivit PwC, una dintre cauzele pentru care operatorii de distributie a energiei termice nu investesc in reabilitarea conductelor este reprezentata de pierderile financiare ale acestora, precum si de gradul mare de indatorare.
Numarul de localitati bransate la sistemele centralizate de incalzire a scazut de trei ori in intervalul 1996-2011. in 1996-1997 erau bransate la sistem 308 localitati, iar in 2010-2011 numarul acestora a scazut la 100, dintre care 83 in mediul urban si 17 in mediul rural.
Bucurestiul este cel mai mare consumator de energie termica din tara, cu o pondere de 37% din total. Regiunea de Sud-Est consuma aproape 15%, iar zona cu cel mai mic consum de energie termica este cea centrala, respectiv judetele Mures, Alba, Harghita, Brasov si Covasna, acoperind doar 4% din total.
Regiunile Nord-Est, Nord-Vest, Sud-Vest si Sud consuma fiecare cate 9% din total, iar in regiunea Vest consumul ajunge la 10%.
Totodata, pierderile medii in retelele de distributie a energiei au crescut in ultimii sase ani, de la 23% in 2005 la 29% anul trecut. (Mediafax)
Sursa foto: Arhivafoto.ro