Societatea civilă cere solidaritate cu Afganistan!

0
1123

Peste 390 de organizaţii neguvernamentale își exprimă solidaritatea cu societatea afgană și fac apel la instituțiile publice din România să contribuie la gestionarea crizei umanitare din Afganistan.

 

Scopul acestui apel de solidaritate, iniţiat de Coaliţia pentru Drepturile Migranţilor şi Refugiaţilor (CDMiR), este de a atrage atenția asupra situației disperate din Afganistan la care asistăm astăzi și care șochează întreaga lume – un moment în care acțiunile noastre au și mai mare însemnătate.

 

Semnatarii acestui demers s-au unit într-o voce pentru a cere protecție și sprijin pentru cetățenii afgani, mai ales femeile şi persoanele vulnerabile, care acum sunt expuse mai mult ca niciodată, pentru asigurarea libertății presei și a siguranței activiștilor și lucrătorilor sociali a căror viață este în pericol.

 

Este de așteptat ca, în urma colapsului guvernului afgan și preluării puterii de către forțele talibane, situația drepturilor fundamentale ale omului din Afganistan să devină una critică. Reprimarea sângeroasă a opozanților este deja o marcă a regimului taliban. Femeile și fetele de toate vârstele riscă din nou să fie excluse din societate, transformate în anexe ale bărbaților, victime ale violenței și limitării drepturilor. Toți afganii care în acești ani au muncit și au luptat pentru construirea unei democrații liberale în țara lor sunt acum posibile ținte ale represiunii. Se numără aici și cei care au colaborat cu forțele internaționale, inclusiv cu Armata Română.

 

În acest context, societatea civilă cere Statului român să ia măsuri urgente în trei direcții:

  1. Susținerea cetățenilor afgani care au sprijinit operațiunile Armatei Române în Afganistan. Solicităm Guvernului și Parlamentului să introducă în procedură de urgență legislație care să permită acordarea rapidă a protecţiei în România pentru aceste persoane și familiile lor. Solicităm instituțiilor publice competente să faciliteze plecarea lor din Afganistan și ajungerea în siguranță în România.
  2. Menţinerea suspendării măsurilor de  returnare în Afganistan. Apreciem că returnarea migranților înapoi în Afganistan ar constitui o primejdie la adresa vieţii lor, aceştia fiind expuşi la risc de  tortură şi alte represalii, inclusiv execuţie.
  3. Protecţia afganilor care cer azil pe teritoriul României, cu măsuri speciale pentru femei, copii și persoane vulnerabile. Agenţia ONU pentru Refugiaţi estimează că în jur de 300.000 de persoane au fugit din calea violenţelor, iar numărul este în creștere. O bună parte din ei se vor îndrepta către Europa. Țara noastră are obligații legale și morale să se asigure că acestor persoane le sunt respectate toate garanţiile necesare unei proceduri de azil juste şi echitabile, inclusiv demnitatea personală

 

Este nevoie ca decidenții politicii să dea de dovadă de solidaritate și responsabilitate și să răspundă apelului nostru pe care vă rugăm să-l găsiți alăturat.

Solidaritate pentru Afganistan! – O ocazie să învățăm din trecut pentru a aborda mai bine prezentul și pentru a ne imagina viitor bazat pe solidaritate și respect.

Despre noi

Coaliția pentru Drepturile Migranților și Refugiaților – CDMiR este o platformă a organizațiilor non-guvernamentale cu activitate în domeniul migrației, drepturilor omului și politicilor publice, care promovează integrarea armonioasă a migranților şi refugiaţilor în societatea românească.

CDMiR s-a constituit în 2017, cu misiunea de a se asigura că fiecărui migrant și refugiat îi sunt respectate drepturile personale, civice, economice și sociale de care beneficiază pe teritoriul României. În acest sens, CDMiR coordonează activități de advocacy, monitorizează efectele acestora, interacționează cu decidenţii politici şi influenţează decizia publică în domeniul migrației în mod transparent şi echitabil.

În prezent, CDMiR are 23 ONG-uri membre și 5 susținători din mediul academic și organizații internaționale.

Despre proiect

Proiectul CDMiR: O viziune comună pentru integrarea migranților și refugiaților în România este derulat de către Fundaţia Consiliul Naţional Român pentru Refugiaţi, în parteneriat cu Centrul pentru Inovare Publică și Asociația Novapolis – Centrul de Analize și Inițiative pentru Dezvoltare, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org .

Membrii Coaliției:

o Consiliul Național Român pentru Refugiați (secretariatul Coaliției)
o Centrul pentru Inovare Publică
o Centrul de Documentare și Cercetare în Domeniul Integrării Imigranților

(CDCDI)
o Asociația Conect
o Fundația ICAR
o ARCA – Forumul Român pentru Refugiați și Migrație
o Academia de Advocacy din Timișoara
o Centrul de Cercetare și Comunicare Interculturală Iași (CCCI)
o Asociația Română pentru Promovarea Calității și Practicilor de Succes

(ARPCPS) – Migrant Integration Center Brasov
o Asociația Filantropia Oradea
o Asociația Solidaritatea Umană Nova Pitești
o AidRom
o Societatea Academică din România
o Institutul Intercultural din Timișoara
o Asociația pentru Promovarea Migrației Legale
o Asociația Novapolis-Centrul de Analize și Inițiative pentru Dezvoltare o Terre des Hommes România
o Salvați Copiii România
o Liga pentru Apărarea Drepturilor Omului (LADO), filiala Cluj
o Asociația ASSOC Baia-Mare
o Asociația Bud’s Flowers
o Peace Action Training and Research Institute of Romania (PATRIR) o LOGS- Grup de Iniţiative Sociale

Acest demers este susținut și de următoarele organizații și platforme ale societății civile:

  • ·  FONSS – Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale – 44 de ONG-uri membre (https://fonss.ro/)
  • ·  FONPC – Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil – 64 de ONG-uri membre din domeniul drepturilor copilului (www.fonpc.ro)
  • ·  Rețeaua Dizabnet-
  • ·  Asociatia Romanian Women’s Lobby – 22 ONG-uri membre
  • ·  Confederația Caritas România – 10 ONG-uri membre (https://caritasromania.ro )
  • ·  RENASIS (Rețeaua Națională Antisărăcie – Includere Socială) – 17 ONG-uri membre
  • ProTECT – Platforma organizațiilor care luptă împotriva traficului de persoane – 21 de ONG-uri membre (https://traficdepersoane.ro/)
  • ·  RoTIP – Rețeaua ONG-urilor împotriva Traficului de Persoane – 20 ONG-uri membre
  • ·  FOND – Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Dezvoltare – 34 ONG-uri membre (https://www.fondromania.org/)
  • ·  Fundația Centrul de Mediere și Securitate Comunitară ·
    ·
    ·
  • ·  Serviciul Voluntar de Ambulanță (Asociația Ambulanța.Life)
  • ·  Centrul de Advocacy și Drepturile Omului (CADO)
  • ·  CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică
  • ·  Centrul de Resurse Juridice (www.crj.ro)
  • ·  UnLoc (www.unloc.eu)
  • ·  Asociația Antreprenorilor Sociali din Nord Vest
  • ·  Asociația Front/Feminism România
  • ·  Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile
  • ·  Asociația eLiberare
  • ·  Fundația Proiectul pentru Educație Civică și Dezvoltare Academică (ECDA)
  • ·  Asociația Miliția Spirituală
  • ·  Asociația Respiro
  • ·  Fundația Missio Link Internațional (MLI)
  • ·  Asociația GRADO – Grupul Român pentru Drepturile Omului
  • ·  Centrul pentru Afaceri Globale si Postdezvoltare, Institutul de Cercetare Fagaras;
  • ·  Fundatia Mihai si Maria Fratila,
  • ·  ARCADIA – Asociatia Romana pentru Cooperare si Dezvoltare Internationala
  • ·  Asociația ANAIS

Lista rămâne deschisă pentru semnatari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here