Sursa foto: Pixabay.com
Noile reglementări europene privind gestiunea și reciclarea deșeurilor sunt din ce în ce mai drastice iar România se află pe poziții codașe la acest capitol. Agenții economici sunt obligați să sorteze deșeurile în funcție de destinația acestora, reciclarea fiind primordială dar în același timp reprezintă și o sursă de venit, companiile de reciclare plătesc pentru ridicarea produselor de hârtie sau plastic.
Pentru generatorii de reziduuri, ambalaje, plastice și nu numai, dar în cantități mari se recomandă presa de balotat deșeuri care ajută în gestionarea eficientă a acestora dar și în procesarea ulterioară.
Aceste prese pot gestiona sute sau mii de tone de deșeuri lunar, în funcție de necesități, pentru a balota carton, PET-uri, textile, deșeu menajer, aluminiu.
Pentru un supermarket sau un depozit, o astfel de presă poate veni în sprijinul agenților economici prin reducerea spațiilor de depozitare al gunoaielor. O investiție într-un astfel de utilaj poate să aducă reduceri de cheltuieli ulterioare prin costuri reduse de ridicare al deșeurilor de către operatorii specializați și prin spațiul câștigat.
De asemenea, pentru eficientizarea ambalajelor sau a plasticelor nu este necesar un număr mare de personal care sa le prelucreze, ci o astfel de presă poate munci la performanțe ridicate.
Aceste prese sunt de cele mai multe ori echipate cu lame de tocare pentru a mărunți deșeurile iar buncărul de alimentare și procesare compactează reducând considerabil volumul.
Citește și: Cele mai importante criterii de alegere a presei de dezmembrat anvelope
Înainte de a achiziționa o astfel de presă trebuie să analizați ce tipuri de materiale urmează să fie procesate, cantitatea lunară sau anuală estimată, dimensiunea spațiului de depozitare al echipamentelor și personalul desemnat cu manevrarea deșeurilor și a aparatului.
Se recomandă achiziționarea de la companii care oferă transport și montaj profesional dar și consultanță în alegerea celei mai bune soluții tehnice. Instruirea personalului care urmează să folosească aceste prese este obligatorie pentru o bună funcționare și pentru a evita accidentele.
Toate activitățile trebuie să respecte Legea nr. 211/2011 privind regimul deșeurilor dar și legislația europeană din domeniu, agenții economici trebuie să urmărească valorificarea ulterioară a deșeurilor precum hârtie, metal, plastic sau sticlă. De asemenea există obligativitatea de a nu amesteca aceste tipuri de deșeuri.
În cazul deșeurilor care nu au cum să fie valorificate ulterior acestea trebuie să fie eliminate în condiții de siguranță, abandonarea sau eliminarea în spații neautorizate fiind interzisă și amendată.
Protecția mediului are un rol important în gestionarea deșeurilor, acestea trebuie gestionate astfel încât să nu polueze aerul, apa, solul sau fauna de asemenea trebuie luat în calcul și reducerea disconfortului generat de zgomot sau miros.
Conform principiilor legislative „poluatorul plătește” toți agenții economici trebuie să respecte legislația în vigoare iar o astfel de presă de balotat deșeuri vine în sprijinul acestora.
O categorie aparte o reprezintă deșeurile considerate periculoase și de risc, precum cele medicale sau chimice, aici gestionarea acestora fiind supusă unor reglementări speciale.
Toți operatorii economici sunt obligați să aibă contract cu companiile de salubrizare, indiferent de domeniul de activitate sau de mărimea acestora și să contribuie la creșterea nivelului de reciclare.