Sondaj: Euro va mai rezista pana la sfarsitul anului

0
769
euro-presiune

euro-presiuneZona euro se va mentine in actuala compozitie pana la sfarsitul anului, Spania va cere ajutor extern in urmatoarele 12 luni, iar Italia va reusi sa evite aceasta soarta, potrivit unui sondaj realizat de Bloomberg in randul investitorilor, analistilor si traderilor abonati la serviciile agentiei.

Zona euro se pregateste sa intre in cel de-al patrulea an consecutiv de criza a datoriilor de stat, izbucnita la finele lui 2009 in Grecia , dupa ce noul guvern instalat atunci a anuntat ca fostul executiv a dezinformat Uniunea Europeana cu privire la deficitul bugetar si datoria de stat.

Dupa trei ani, Grecia, Irlanda si Portugalia au in derulare acorduri de finantare externa agreate cu UE si FMI, conditionate prin masuri de austeritate si promisiuni de a implementa reforme structurale si de a efectua privatizari. Spania a primit in acest an o linie de finantare de 100 miliarde euro de la UE pentru a recapitaliza bancile afectate sever de criza imobiliara, iar costurile de credit percepute de piete guvernului de la Madrid ii indeamna pe economisti sa considere ca a patra economie din zona euro va avea nevoie de ajutor extern.

Un procentaj de 85% dintre cei 847 de investitori, analisti si traderi care au participat la sondajul Bloomberg Global Poll anticipeaza ca Spania va cere sprijin international in urmatoarele 12 luni, in timp ce 59% dintre acestia considera ca Italia nu va avea nevoie de un astfel de acord in acelasi orizont de timp.

Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, ar trebui sa prezinte joi, dupa sedinta de politica monetara a institutiei, planul promis la inceputul lunii iulie pentru reducerea costurilor de finantare ale Spaniei si Italiei. Oficialul a promis pe 2 iulie ca va face „tot ceea ce va fi necesar” pentru a asigura supravietuirea monedei euro.

Sondajul releva ca investitorii si analistii devin tot mai optimisti referitor la perspectivele zonei euro, majoritatea respondentilor anticipand ca blocul monetar se va mentine in actuala forma cel putin pana la sfarsitul acestui an.

Un procentaj de 47% dintre cei intervievati considera ca Spania va intra in neplata pe datoria de stat, din moment ce dobanzile de referinta sunt apropiate de nivelul critic de 7%.

Italia sta mai bine, potrivit sondajului, numai 25% considera ca a treia mare economei din zona euro va intra in default. Dobanzile percepute Italiei pe piete sunt de altfel cu aproape un punct procentual mai redus decat cele ale Spaniei.

Jumatate dintre respondenti considera ca Portugalia va da faliment, fata de doar 21% in cazul Irlandei.

Aproape toti participantii la sondaj, respectiv 92%, anticipeaza ca Grecia va intra in default, iar 56% cred ca statul elen va parasi zona euro pana la finele lui 2013. Doua treimi considera ca, daca va supravietui anului 2013, Grecia va fi nevoita sa renunte la euro in 2014.

Un procentaj de 98% dintre respondenti considera ca Germania va continua sa-si plateasca toate obligatiile, fata de 89% in privinta Frantei, 96% pentru marea Britanie si 95% pentru SUA.

Totodata, numai 27% considera ca cea mai dificila perioada a crizei a fost depasita, cu 10% mai multi decat la sondajul anterior, efectuat in luna mai. insa 69% cred ca orice semn de stabilizare indica numai o stiuatie temporara, de la 80% in mai. (MEDIAFAX)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here