- 80% dintre respondenți consideră că imobilul în care locuiesc influențează nivelul lor de fericire
- Proprietarii se simt mai fericiți decât chiriașii în imobilele în care locuiesc
- Gradul de fericire asociat cu locuința crește odată cu înaintarea în vârstă
- Locuința le aduce mai multă fericire românilor de peste 60 de ani decât familia
București, 20 martie
Anual, la data de 20 martie, este celebrată Ziua Internaţională a Fericirii. Cu acest prilej, Storia – platforma de imobiliare lansată de OLX, a efectuat un studiu în rândul utilizatorilor platformei, pentru a afla în ce măsură imobilul în care locuiesc le influențează nivelul de fericire. Astfel, conform sondajului, 80% dintre respondenți consideră că imobilul în care locuiesc influențează nivelul lor de fericire destul de mult sau chiar foarte mult. De asemenea, 66% dintre respondenți consideră că starea de fericire pe care o experimentează în locuința lor este influențată direct de caracteristicile specifice ale imobilului.
Principalele trei aspecte care contribuie semnificativ la starea de fericire a respondenților sunt legate în primul rând de amplasarea imobilului într-o zonă liniștită (49%), apoi de designul și amenajările interioare (42%), urmat de accesul facil la diverse puncte de interes (37%). Amplasarea într-o zonă cu multă natură (28%), lumina naturală (27%) și infrastructura bună (24%) se regăsesc, de asemenea, printre aspectele care contribuie la starea de fericire resimțită de locatari în interiorul imobilelor.
În prezent, respondenții resimt sentimentul general de fericire datorită faptului că au o stare bună de sănătate (79%), pentru că au armonie în familie (60%), dar și pentru că au o locuință așa cum își doresc (44%). Celelalte motive de fericire din viețile lor sunt legate de job (31%), relație (28%), venituri (28%), prieteni (18%) și contribuția lor la societate (10%).
Respondenții sondajului consideră că s-ar simți mai fericiți în imobilul lor dacă locuința ar avea: o suprafață mai mare (32%), un design interior mai atrăgător (30%) sau mai multă lumină naturală (21%). Totodată, 52% dintre respondenți sunt convinși că o reamenajare sau o schimbare în locuința lor ar putea contribui semnificativ la creșterea stării lor de fericire, în timp ce 33% se arată nesiguri, alegând doar „posibilitatea” de a se simți mai fericiți.
Titulatura de proprietar este cel mai important factor care ar contribui la starea de fericire a respondenților, în raport cu imobilul în care locuiesc, urmat de posibilitatea de a adapta locuința în funcție de etapa de viață în care se află, dar și de posibilitatea de a amenaja imobilul după propriul plac.
„Studiul nostru a scos la iveală o varietate de motive care aduc fericirea în locuințele oamenilor, cu diferențe semnificative între generații. De la designul interior la amplasare, preferințele variază în funcție de vârstă. De asemenea, am constatat că sănătatea și familia sunt printre primele două motive de fericire pentru aproape toți respondenții, cu o excepție în rândul generației Baby Boomers (de peste 60 de ani), care consideră că locuința le aduce un sentiment de fericire mai mare decât familia, clasând astfel locuința pe locul doi în topul motivelor de fericire pe care le au. Pentru generațiile X și Z, locuința se situează pe locul trei în topul lor, iar ceilalți plasează pe locul trei jobul sau familia. De asemenea, este interesant de menționat că proprietarii se simt semnificativ mai fericiți în locuințele lor comparativ cu chiriașii”, a declarat Monica Dudău, Marketing Manager Storia & OLX Imobiliare.
Cât de fericiți se simt în locuințele lor proprietarii versus chiriașii
Conform sondajului realizat de Storia, cei care sunt proprietari sau rude cu proprietarul imobilului în care locuiesc se simt foarte fericiți sau destul de fericiți (74%), în timp ce doar 35% dintre respondenții care locuiesc cu chirie au sentimentul de fericire în imobilul în care locuiesc.
De asemenea, se observă că proprietarii consideră în mai mare măsură (51%) că starea de fericire pe care o resimt în locuința lor este influențată direct de caracteristicile specifice ale imobilului, spre deosebire de chiriași, care au afirmat acest lucru într-o proporție mai mică (37%).
Din perspectiva proprietarilor, cele trei aspecte care contribuie semnificativ la starea lor de fericire atunci când vine vorba despre imobilul în care locuiesc sunt legate de amplasarea într-o zonă liniștită (54%), designul și amenajările interioare (41%) și accesul facil la punctele de interes (34%). În schimb, din perspectiva chiriașilor, pe primul loc se află designul și amenajările interioare (46%), accesul facil la punctele de interes (42%) și amplasarea într-o zonă liniștită (40%).
Întrebați care sunt cele trei aspecte care consideră că le aduc sentimentul de fericire în prezent, proprietarii au ales pe primele locuri: sănătatea (80%), familia (66%) și locuința (50%), în timp ce chiriașii au ales pe primele două locuri tot sănătatea (77%) și familia (52%), însă pe locul trei au optat pentru job (38%).
În timp ce majoritatea respondenților proprietari s-ar simți mai fericiți în locuințele lor dacă acestea ar avea suprafețe mai mari, cei care sunt chiriași ar fi mai fericiți dacă locuințele ar avea un design mai atrăgător. De asemenea, dacă pentru proprietari factorul care ar contribui cel mai mult la starea lor de fericire ar fi ca imobilul să poată fi adaptat la diferitele etape din viața lor, pentru chiriași factorul cel mai important pentru fericirea lor ar fi să devină proprietari.
Nivelul de fericire al românilor, în funcție de generațiile din care fac parte
Conform studiului desfășurat de Storia în rândul utilizatorilor platformei cu anunțuri imobiliare, titulatura de proprietar este regăsită în proporție din ce în ce mai mare, pe măsură ce crește vârsta respondenților. Astfel, cei din generația Z (sub 27 de ani) sunt proprietari doar în proporție de 34%, în timp ce generația Y (28 – 43 ani) este formată din proprietari în proporție de 57%, cei din generația X (44 – 59 ani) sunt proprietari în proporție de 79%, iar cei din generația Baby Boomers (peste 60 de ani) sunt proprietari în proporție de 83%.
Analizând datele, se observă că sentimentul de fericire resimțit în locuința actuală crește tot în raport cu vârsta respondenților. Astfel, cei din generația Z se simt fericiți în imobilul în care locuiesc în proporție de 49%, în timp ce respondenții din generația Y sunt fericiți în proporție de 56%, generația X (66%), iar generația Baby Boomers (75%).
Dacă pentru cei de până în 27 de ani designul și amenajările interioare reprezintă un aspect principal care contribuie semnificativ la starea de fericire atunci când vine vorba de casa în care locuiesc, pentru cei din generațiile următoare (Y, X, Baby Boomers) contează mai mult amplasarea într-o zonă liniștită.
Întrebate care sunt top trei aspecte care consideră că le aduc sentimentul de fericire în prezent, toate generațiile au menționat pe primul loc sănătatea. Pe locul doi în topul tuturor generațiilor se regăsește familia, cu excepția celor de peste 60 de ani care au ales locuința pe locul al doilea. Pe locul trei regăsim locuința (din perspectiva celor din generația X și Z), jobul (din perspectiva celor din generația Y) și familia (din perspectiva celor trecuți de 60 de ani).
Cei din generațiile Z, X și Baby Boomers s-ar simți mai fericiți în locuința lor dacă ar avea un design interior mai atrăgător, în timp ce respondenții din generația Y ar fi mai fericiți dacă imobilul ar avea o suprafață mai mare.
Dacă ar alege cel mai important factor care ar contribui cel mai mult la starea lor de fericire, în raport cu imobilul în care ar locui, majoritatea celor din generațiile X, Y și Z ar alege titulatura de proprietar, în timp ce majoritatea respondenților din generația Baby Boomers ar alege ca imobilul să poată fi adaptat la diferitele etape din viața lor.
Analiza a fost realizată de Storia – platforma de imobiliare lansată de OLX, ca parte din inițiativa „Drumul inteligent spre acasă”, prin care brandul își propune să contribuie la transparentizarea informațiilor necesare tuturor cumpărătorilor, chiriașilor, proprietarilor, agenților și dezvoltatorilor, cu scopul de a-i susține să ia decizii în cunoștință de cauză. Răspunsurile au fost colectate prin intermediul unui sondaj derulat pe platformele Storia și OLX Imobiliare, în luna martie 2024, pe un eșantion de 813 respondenți.
Despre Storia
Storia e platforma de imobiliare lansată de OLX care își propune să aducă mai multă claritate pe piața imobiliară. E locul unde mii de proprietari, agenți imobiliari și dezvoltatori își prezintă ofertele. Storia își propune să îi sprijine pe cei care caută locuința potrivită, oferind instrumente și informații valoroase despre piața imobiliară, cu scopul de a-i ajuta să ia decizii informate. Prin adăugarea KIWI Finance în portofoliul OLX Group, utilizatorii Storia pot beneficia gratuit de serviciile profesioniștilor pentru a identifica cea mai bună soluție de creditare. În 2022, Storia a lansat indexul T.R.A.I., o inițiativă care oferă informații despre traiul în cartierele din România, măsurând standardul de viață, dincolo de cei 4 pereți ai casei. T.R.A.I. preia date relevante de la specialiști, precum nivelul de poluare a aerului, intensitatea traficului, densitatea punctelor de interes și costul mediu pe metru pătrat al imobiliarelor, oferind o viziune de ansamblu asupra bunăstării fiecărui cartier în parte.