Sorin Ovidiu Vintu, Liviu Luca si Octavian Turcan, retinuti pentru delapidare si spalare de bani

0
845
arest-catuse

arest-catuseLiviu Luca si Sorin Ovidiu Vintu au fost retinuti luni pentru 24 de ore, de procurorii care vor cere arestarea lor preventiva pentru delapidarea Petrom Service SA si spalare de bani, prejudiciul fiind de peste 83 de milioane de euro. Omul de afaceri Octavian Turcan a fost retinut, alaturi de Liviu Luca si Sorin Ovidiu Vintu,

in dosarul privind delapidarea Petrom Service, el fiind scos din sediul Parchetului instantei supreme cu catuse la maini.

Procurori ai Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie au dispus, luni, punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 ore a lui Sorin Ovidiu Vintu si Liviu Luca, pentru delapidare in dauna Petrom Service SA si spalare a banilor. Probele administrate in cauza, pana in acest moment al urmaririi penale, au relevat faptul ca falimentarea controlata a Petrom Service a dus la prejudicierea societatii cu suma de 83.163.165 de euro si afectarea a 72.000 membri ai Asociatiei Salariatilor, care, in calitate de actionari minoritari, nu au mai putut incasa dividendele, datorita activitatilor frauduloase de diminuare semnificativa a valorii actiunilor.

Probatoriul administrat a aratat ca falimentarea controlata a Petrom Service a produs, indirect, prejudicierea bugetului de stat cu suma de aproximativ 98 de milioane de euro. Anchetatorii au stabilit ca actele materiale prejudiciabile s-au realizat prin cumpararea cu banii Petrom Service a unor actiuni supraevaluate de mai multe zeci de ori, apartinand unor societati comerciale si transferarea frauduloasa si controlata a banilor obtinuti pentru a ascunde identitatea beneficiarului real. In acest mod, au fost transferate sume de bani din patrimoniul SC Petromservice SA, prin operatiuni succesive derulate prin mai multe companii offshore controlate, in conturile personale sau ale unor societati inregistrate in strainatate si in Romania, in special SC Realitatea Media SA (14.200.000 de euro), SC Imobiliar Network 2002 SA (6.725.000 euro) si SC GM Invest SA (1.300.000 euro).

In aceasta cauza, cercetarile sunt in derulare si in prezent procurorii audiaza persoanele implicate. Liviu Luca si Sorin Ovidiu Vintu au fost audiati, luni, de procurori si ulterior retinuti. Potrivit unor surse judiciare, Luca si Vintu vor fi dusi marti la Tribunalul Bucuresti, unde un magistrat va decide daca cei doi vor fi arestati preventiv sau vor fi cercetati in libertate in acest dosar. Omul de afaceri moldovean Octavian Turcan este judecat alaturi de Sorin Ovidiu Vintu si in dosarul privind favorizarea lui Nicolae Popa.

De asemenea, Sorin Ovidiu Vintu a fost trimis recent in judecata intr-un alt dosar, pentru santajarea lui Sebastian Ghita. Liviu Luca, care este si prim-vicepresedintele CNSLR-Fratia, a fost pus sub invinuire, in 4 octombrie, de procurorii anticoruptie in legatura cu semnarea unui contract de management de catre o societate a confederatiei sindicale cu o firma timisoreana privind preluarea in administrare a patrimoniului confederatiei sindicale. De semenea, Liviu Luca a fost audiat in calitate de martor de procurorii Parchetului inaltei Curti de Casatie si Justitie in dosarul lui Sorin Ovidiu Vintu privind favorizarea lui Nicolae Popa. Numele lui Liviu Luca in ancheta privind fuga lui Nicolae Popa – condamnat in lipsa la 15 ani de detentie pentru pagubirea a 300.000 de investitori la FNI – este legat de un transfer bancar, cont pentru care era imputernicit sa opereze. Liviu Luca are actiuni la Realitatea Media SA. Agentia Nationala de Integritate anunta, in februarie, ca ii verifica averea lui Liviu Luca, precum si a altor lideri sindicali. In septembrie, doi fosti directori ai Petrom Service au fost trimisi in judecata pentru delapidare, alaturi de alte trei persoane acuzate de spalare de bani, prejudiciul produs de cei cinci companiei apartinand salariatilor Petrom ridicandu-se, conform procurorilor, la peste 8,5 milioane de euro.

Prejudiciul a fost produs dupa ce Gheorghe supeala, director general, si Zizi Anaganstopol, director financiar al SC Petrom Service SA, in prezent SC PSV Company SA, au incheiat cu doua firme apartinand celorlalte persoane judecate in dosar trei contracte fictive pentru realizarea de studii. Firmele, reprezentate de Laszlo Gyorgy Kiss si Mariana Iordachescu, si ei acuzati in dosar, au primit 7.028.068 de euro fara TVA, banii fiindu-le remisi in 2008. Realizarea conventiilor a fost intermediata de Ionut Adrian Eftime, care s-a ocupat de intocmirea tuturor formalitatilor, desi nu avea nicio calitate in cadrul niciuneia dintre societatile mentionate”, potrivit procurorilor Parchetului instantei supreme. Eftime, Kiss si Iordachescu sunt judecati pentru spalare de bani.

Anchetatorii spun ca, pentru a ascunde provenienta sumelor astfel obtinute si pentru a le putea transfera in afara Romaniei, „au fost efectuate mai multe tranzactii in care au fost implicate companii offshore la care inculpatii Kiss Laszlo Gyorgy si Ionut Adrian Eftime aveau calitatea de beneficiari reali si pe care le controlau in mod direct”. Potrivit procurorilor PICCJ, Ionut Adrian Eftime este fiul unuia dintre angajatii de baza ai lui Sorin Ovidiu Vintu, Ion Eftime, care, in calitate de fost administrator al televiziunii Realitatea TV, este, la randul lui, anchetat pentru o evaziune de 6,2 milioane de lei. Surse judiciare confirmau, anul trecut, ca anchetatorii incearca sa afle daca Vintu este beneficiarul final al celor opt milioane de euro spalate de Kiss, prin Eftime. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here