Procurorul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) a solicitat, marti, la instanta suprema, pedepse de inchisoare cu executare in cazul fostului premier Adrian Nastase, a sotiei acestuia, Daniela Nastase si a Irinei Paula Jianu, in dosarul „Zambaccian” in care sunt acuzati de fapte de coruptie.
In fata judecatorilor instantei supreme, procurorul DNA a aratat ca acuzatiile de luare de mita si santaj in cazul lui Adrian Nastase sunt pe deplin probate prin inregistrari ambientale, acte si expertize contabile ce dovedesc aducerea unor importuri din China prin societatea Vertcon.
Procurorul a explicat ca societatea Vertcon a colaborat cu firmele chinezesti verificate doar in cazul aducerii bunurilor care ulterior s-au regasit in imobilul din strada Zambaccian, ceea ce ar dovedi acuzatia adusa de anchetatori fostul premier Adrian Nastase.
Procurorul a cerut instantei condamnarea la pedepse de inchisoare cu executare in cazul fostului premier Adrian Nastase, a sotiei acestuia, Daniela Nastase si a fostului sef al Inspectoratului de Stat in Constructii Irina Paula Jianu. Cele mai mari limite de pedeapsa in cazul acuzatiilor din acest dosar sunt intre trei si zece ani de inchisoare.
Totodata, procurorul DNA a aratat ca Adrian Nastase a primit mai multe sume de bani, in bunuri, de la Irina Paula Jianu, indicand in acest sens transporturile de bunuri din China. El a precizat ca bunurile au fost depuse initial la sediul ambasadei si livrate ulterior, pe cale maritima, in trei randuri. Astfel, un prim transport a avut loc in perioada 17 august – septembrie 2002 si a constat in obiecte sanitare, precum si in noiembrie 2002, constand in doua containere aduse in Portul Constanta si inregistrate in fals de angajati ai Vertcon. Al doilea transport a avut loc in perioada aprilie 2003, iar ultimul container a fost adus in anul 2004.
Magistratul DNA a sustinut ca din expertiza contabila efectuata in acest dosar rezulta fara dubii ca in perioada 2001-2004 societatea Vertcon „nu a avut alte raporturi comerciale cu acele firme din China” si ca aceasta expertiza se leaga pe deplin cu declaratiile unuia dintre martori, respectiv fostul consul al Romaniei Ioan Paun, care „a probat cu alte mijloace de proba sustinerile sale”.
La iesirea din sala de judecata, unul dintre avocatii lui Adrian Nastase, Ion Cazacu, a reafirmat ca acest dosar este „prefabricat”, aratand ca suma de peste 100.000 de dolari depusa de sotia fostului consul Ioan Paun la DNA, care ar fi fost primita de la sotii Nastase in 2004, contine doar bancnote de 100 de dolari iesite de sub tiparnita in anul 2005.
Astfel, sustine avocatul, ar fi dovedita clar „facatoria” DNA in acest caz, el aratand ca este inadmisibil sa fie luat in considerare un „corp delict” despre care sa se sustina ca a fost primit intr-o data, dar care in realitate are o data de fabricatie ulterioara.
intr-un inscris dat presei in timpul pauzei de sedinta de catre avocatul Ion Cazacu, privind procesul verbal prin care suma de 118.650 de dolari a fost inregistrata la DNA dupa seria si numarul fiecarei bancnote, se arata ca: „Suma de 118.650 dolari a fost primita de sotul meu Paun Ioan in perioada august 2002 – februarie 2004, de la Dana si Adrian Nastase”.
„Dupa verificarea bancnotelor depuse la dosar se constata, paradoxal, ca un numar de 255 de bancnote de 100 de dolari au fost identificate ca avand data tiparirii efective in Trezorerie in perioada februarie 2004 – decembrie 2005, deci au fost puse in circulatie in anii 2005 si 2006, evident ulterior lunii februarie 2004”, se mai arata in documentul pus la dispozitie de avocatul Cazacu.
Instanta suprema judeca, marti, ultimul termen in dosarul „Zambaccian”.
Adrian Nastrase, Dana Nastase si Paula Jianu au dat in 27 februarie primele declaratii in dosarul „Zambaccian” de la inceperea cercetarilor.
Adrian Nastase a aratat in declaratia data in fata instantei la termenul din 27 februarie ca nu l-a santajat niciodata pe fostul consul Ioan Paun si ca nu i-a dat niciodata bani pentru a-i aduce mai multe bunuri din China.
La randul ei, Daniela Nastase a spus ca la un moment dat i-a dat doua transe de bani lui Ioan Paun, de 15 si, respectiv, 20.000 de dolari, bani cu care fostul consul trebuia sa achizitioneze plante chinezesti din care sa fie facut medicamentul pentru mama sa, precum si sa plateasca doctori specializati in boala mamei sale.
Irina Paula Jianu a aratat, in fata instantei, ca nu a intervenit niciodata pentru Adrian sau Daniela Nastase, ca nu a dat niciodata mita si ca a fost de doua ori cu sotia fostului premier in China, in ambele situatii cumparand numeroase „suveniruri” si nu „bunuri”.
Fostul consul al Romaniei la Shanghai declara ca a primit bani de la sotii Nastase pentru a face achizitii de bunuri in China, o transa de 20.000 de euro fiindu-i data in decembrie 2002, pe cand se afla in tara.
Directia Nationala Anticoruptie i-a trimis in judecata, in 5 mai 2010, pe fostul premier PSD Adrian Nastase, pentru luare de mita si santaj, pe sotia acestuia, Daniela Nastase, pentru complicitate la luare de mita si santaj, si pe fostul inspector general de stat la Inspectoratul de Stat in Constructii Irina Paula Jianu, pentru dare de mita si spalare bani.
Procurorii DNA sustin ca, in perioada 2002 – 2004, in calitate de prim-ministru – cu atributii de coordonare a activitatii membrilor Guvernului, de numire a conducatorilor organelor de specialitate din subordinea Guvernului si a altor persoane ce indeplinesc functii publice, cu atributii de control in ce priveste activitatea ministrilor si atributii de control asupra autoritatilor si institutiilor publice centrale si locale prin Aparatul de lucru al primului ministru – Adrian Nastase ar fi primit, in mod direct si prin intermediul Danielei Nastase, foloase necuvenite in valoare de aproximativ 630.000 de euro la cursul de schimb 2002/2004.
Aceste foloase constau in contravaloarea unor bunuri importate din China si cheltuielile aferente acestor importuri, precum si contravalorea unor lucrari efectuate la imobilele lui Nastase din localitatea Cornu si din Bucuresti.
In 30 ianuarie, fostul premier Adrian Nastase a fost condamnat la doi ani de inchisoare, de catre inalta Curte de Casatie si Justitie, in dosarul „Trofeul calitatii”, in care este acuzat in legatura cu strangerea de fonduri pentru campania electorala din 2004, cand a candidat pentru Presedintie din partea PSD.
Liderul PSD a anuntat ca va ataca cu recurs decizia in dosarul „Trofeul Calitatii”, el exprimandu-si convingerea ca lucrurile vor fi corectate si acuzand faptul ca, in prima instanta, decizia condamnarii sale a fost una „politica”, „murdara”.
Adrian Nastase a fost trimis in judecata in acest dosar in ianuarie 2009, fiind acuzat de folosirea influentei sau a autoritatii functiei de presedinte al unui partid in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase.
Potrivit rechizitoriului, in cursul anului electoral 2004, ISC, sub conducerea Irinei Jianu, „a initiat organizarea unui simpozion intitulat «Trofeul calitatii in constructii»”. „in realitate, simpozionul reprezenta un cadru in care, prin instituirea unor taxe de participare, se masca strangerea unor sume de bani pentru campania electorala prezidentiala a inculpatului Adrian Nastase”, potrivit DNA.
Intr-un proces separat, in 15 decembrie 2011, un complet al instantei supreme l-a achitat pe Adrian Nastase in dosarul „Matusa Tamara”, in care a fost judecat pentru fapte de coruptie, alaturi de consilierul acestuia Ristea Priboi si de fostul sef al al Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor (ONPCSB) Ioan Melinescu.
Directia Nationala Anticoruptie a facut recurs decizia de achitare a fostului premier Adrian Nastase, a lui Ristea Priboi si a lui Ioan Melinescu, dosarul urmand sa se judece la completul de cinci judecatori al inaltei Curti de Casatie si Justitie.
Decizia din acest proces a fost prima din cele trei cazuri deferite justitiei de catre DNA in care este acuzat Adrian Nastase, fost prim-ministru si fost presedinte al Camerei Deputatilor. (mediafax)