Ministrul german de Finante, Wolfgang Schauble, se va intalni marti cu omologul spaniol Luis de Guindos, pe fondul temerilor ca cresterea randamentelor obligatiunilor Spaniei va obliga acest stat sa ceara de la Uniunea Europeana si Fondul Monetar International un program de ajutor de 300 miliarde euro.
Randamentul obligatiunilor pe termen de 10 ani ale Spaniei a urcat luni la 7,59%, cel mai ridicat nivel de la crearea euro, iar bursa din Madrid a scazut cu 5%, dupa noi informatii negative legate de situatia financiara a regiunilor spaniole, relateaza The Guardian.
Pietele au fost agitate si de indicii din partea politicienilor de la Berlin potrivit carora Germania pregateste temrenul pentru iesirea Greciei din zona euro.
Traderii nu au fost impresionati de declaratia lui Guindos ca Spania nu va fi a patra tara din zona euro care va cere sprijin financiar, dupa ce Murcia a devenit duminica a doua regiune dupa Valencia care a anuntat ca va cere sprijinul guvernului de la Madrid..
Ministrul spaniol a dezmintit categoric ca un bailout (program de salvare n.r.) este iminent, dar presa spaniola a sugerat ca pana la sase regiuni ar putea solicita sprijin, urmatoarea fiind Catalonia.
„Ceea ce a inceput ca un program de salvare a bancilor evolueaza rapid catre un posibil bailout suveran. Alaturi de stirile tot mai proaste din Grecia, se obtine un mix destul de negativ, astfel ca se creeaza conditiile pentru o rezistenta minima a euro”, a declarat Jeremy Stretch, analist in domeniul valutar la CIBC.
Costul salvarii Spaniei ar minimaliza programele acordate deja Greciei, Irlandei si Portugaliei si ar spori presiunile asupra Italiei, a treia mare economie din uniunea monetara.
Oficiali ai Comisiei Europene, Bancii Centrale Europene si FMI vor merge marti la Atena pentru a cere concretizarea masurilor de austeritate, in schimbul ajutorului financiar.
Secretarul general al Uniunii Social Crestine din Germania, Alexander Dobrindt, a provocat noi speculatii privind iesirea Greciei din zona euro, afirmand ca guvernul condus de Antonis Samaras ar trebui sa inceapa sa plateasca jumatate din pensii si salarii ale angajatilor la stat in drahme, ca parte a unei iesi treptate din uniunea monetara. Dobrindt cere de mult timp iesirea Greciei din zona euro. (MEDIAFAX)