Tot mai multi spanioli isi scot banii din banci si pleaca din Spania de teama ca criza va continua sa se agraveze, astfel ca retragerile au atins in iulie nivelul record de 75 de miliarde de euro, suma echivalenta cu 7% din PIB-ul tarii.
Retragerile depozitelor din Spania reflecta o problema mai larga a iesirilor de capital, care este de departe cea mai serioasa din zona euro, relateaza New York Times.
Potrivit unei note recente a bancii Nomura, capitalul care a parasit Spania in ultimele trei luni este echivalent cu 50% din PIB, reprezentand actiunile si obligatiunile vandute de investitorii straini, dar si de spaniolii care isi transfera economiile in banci straine.
Retragerile de fonduri au accelerat o tendinta inceputa la jumatatea anului trecut si se produc in pofida angajamentului european de a sustine sistemul bancar spaniol cu pana la 100 de miliarde de euro.
Analistii vor urmari sa vada daca datele aferente lunii august vor arata o accelerare a iesirilor de capital.
Mai ingrijorator pentru Spania este faptul ca aceste iesiri incep sa includa si membri ai elitei educate si de afaceri, care s-au saturat de lipsa oportunitatilor de angajare intr-o tara in care rata somajului atinge 25%.
Potrivit statisticilor oficiale, in ultimul an 30.000 de spanioli s-au inregistrat sa munceasca in Marea Britanie, iar analistii spun ca cifra ar fi mult mai mare daca s-ar tine cont de cei care lucreaza fara forme legale. Datele oficiale sunt cu 25% peste cele din anul precedent.
„Situatia macroeconomica din Spania se inrautateste tot mai mult. Riscurile sunt prea mari. Spania va fi urma dupa Grecia si nu vreau sa ajung sa detin peseta fara valoare”, a declarat un fost director general al unei companii de procesare a statelor de salarii din Barcelona.
El a decis sa taie toate legaturile cu Spania sa si sa se mute cu familia in Marea Britanie, unde va conduce o companie mica de software, transferand deja la Londra toate economiile din bancile spaniole.
„Fara indoiala exista un pic de panica. Oamenii bogati si-au retras deja banii. Acum a venit randul profesionistilor si al celor din clasa de mijloc, care isi transfera banii in Germania sau Marea Britanie. Atmosfera este foarte, foarte proasta”, a declarat Garcia Montalvo, economist la Pompeu Fabra University din Barcelona.
Este posibil totusi ca perspectivele Spaniei sa se imbunatateasca daca Banca Centrala Europeana va anunta joi un nou plan de achizitii de obligatiuni ale tarilor cu probleme financiare din zona euro. (MEDIAFAX)