Statele din zona euro au oferit Greciei un pachet de ajutor extern in valoare de 45 miliarde euro, finantat si de Fondul Monetar International, la dobanzi sub cele din piata, cu scopul de a solutiona criza fiscala a statului elen si de a consolida increderea in euro, transmite Bloomberg.
Dupa cresterea costului de finantare a Greciei la maximul ultimilor 11 ani, ministrii Finantelor din zona euro au anuntat, duminica, ca vor oferi in acest an un total de pana la 30 de miliarde de euro, sub forma unor imprumuturi pe trei ani la o dobanda de 5%. Alte 15 miliarde euro ar urma sa vina de la FMI.
Dobanda oferita de statele zonei euro este cu aproape doua puncte procentuale mai reduse decat costul de finantare cerut in prezent de investitorii din piata, de 6,98%.
„Este o suma uriasa. Este mai mult decat o bazooka (lansator de rachete antitanc – n.r.). Au ajuns la abordarea nucleara a problemei Greciei”, comenteaza Stephen Jen, fost economist FMI si actual director executiv la BlueGold Capital Management LLP Londra.
Confruntate cu cel mai dur test al monedei euro de la debutul sau din 1999, cele 16 guverne din zona euro au reusit sa ocoleasca reglementarile UE care interzic bailout-ul (ajutorul de urgenta) al statelor aflate in pragul colapsului financiar-fiscal, pentru a preveni extinderea problemelor Greciei catre alte tari europene si pentru a reduce la tacere vocile care pun la indoiala viabilitatea monedei unice.
Germania a abandonat solicitarea vehementa exprimata anterior ca Grecia sa plateasca, pentru orice pachet de ajutor extern, aceleasi dobanzi ca cele percepute pe pietele financiare.
Euro s-a apreciat luni cu 0,9% pe piata de la Tokyo, la 1,3617 dolari pe unitate, dupa ce a urcat cu 1% vineri. Moneda unica a pierdut 5,7% in rapot cu dolarul de la inceputul acestui an, din cauza temerilor privind situatia din Grecia, dar si ca urmare a neintelegerilor dintre liderii UE privind modul in care ar trebui abordata problema.
Cu pachetul de ajutor extern pregatit, decizia Greciei de a apela sau nu la aceasta solutie depinde de reactia investitorilor, adica de evolutia randamentului cerut de piata pentru obligatiunile statului elen, au afirmat duminica oficialitati apropiate ministerului Finantelor de la Atena.
Ministrul Finantelor, George Papaconstantinou, a declarat ca guvernul intentioneaza sa continue planurile de finantare din piata, inclusiv o emisiune de obligatiuni denominate in dolari, fara a accesa sprijinul extern.
„Pachetul transmite un mesaj clar ca nimeni nu se poate juca cu moneda noastra unica si cu soarta noastra comuna”, a declarat premeirul elen, George Papandreou, intr-o conferinta de presa sustinuta la Larnaca, Cipru.
Discutiile purtate duminica in teleconferinta de oficialitatile din zona euro, la care a participat si presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, au lasat ca necunoscute doar sumele care ar fi imprumutate Greciei in 2011 si 2012, ultimii doi ani ai pachetului propus.
„Se vede ca sunt bani in spatele deciziei. Initiativa de a activa mecanismul ramane la latitudinea guvernului elen”, a declarat Jean-Claude Juncker, presedinte al Eurogroup si premier al Luxembourgului.
Contributia Europei va reprezenta circa doua treimi din orice pachet de ajutor, restul sumei urmand sa fie completata de FMI, potrivit comisarului eropean pentru economie si politica monetara, Olli Rehn.
„Nu putem vorbi in numele FMI, dar stim ca sunt pregatiti sa coopereze si sa contribuie cu o suma substantiala”, a adaugat Rehn.
Oficialitatile din Grecia, liderii UE si reprezentantii FMI se intalnesc luni pentru a incepe discutiile pe marginea aspectelor de detaliu ale pachetului.
FMI este „pregatit sa se alature efortului”, a declarat intr-un comunicat directorul general al institutiei, Dominique Strauss-Kahn, fara a oferi alte detalii privind contributia creditorului de la Washington. (Mediafax)