Stiglitz la Davos: Raspandirea optimismului exagerat din piete este gresita

0
819

Turbulentele de pe pietele financiare internationale domina discutiile liderilor politici si de afaceri reuniti la Forumul Economic Mondial de la Davos, dar deocamdata opiniile generale sunt ca nu semnaleaza o criza financiara, relateaza Reuters.

In timp ce subiectele abordate la Davos variaza intre impactul robotizarii asupra locurilor de munca si inegalitatile de gen si avere, indicele bursier global MSCI se afla la cel mai redus nivel dupa iulie 2013, informeaza Mediafax.

Daca va ramane la acelasi nivel, declinul de 9,9% al indicelui MSCI din ianuarie ar fi cel mai grav dupa 2009.

„Nu cred ca se va repeta situatia din 2008…asta nu inseamna ca in piata nu exista riscuri semnificative, unul dintre ele incetinirea cresterii in China”, a spus John Veihmeyer, presedinte la compania de audit KPMG.

FMI a redus marti estimarea referitoare la cresterea economiei mondiale pentru a treia oara in mai putin de un an, la 3,4%, in conditiile in care economia chineza a inregistrat in 2015 cel mai slab ritm de crestere din ultimul sfert de secol.

Comisarul european pentru Economie, Pierre Moscovici, a afirmat la televiziunea Reuters ca investitorii sunt speriati de incetinirea rapida a economiei chineze si de scaderea dramatica a preturilor petrolului, dar ca nu crede ca va avea loc o revenire a crizei financiare internationale.

„Nu cred ca se va intoarce criza financiara… dar sunt riscuri de scadere care trebuie rezolvate”, a spus Moscovici.

El a mentionat in special ingrijorarile legate de China, care trece printr-o tranzitie dificila si nesigura.

Unii participanti la forumul de la Davos sunt mai putin increzatori in perspectiva anului 2016, dupa inceputul dificil al anului.

„Turbulentele din piata pot fi un semn ca ceva este in neregula si, chiar daca este irational, poate avea consecinte reale. Ce are loc acum este un mesaj ca optimismul exagerat care s-a raspandit este gresit”, a declarat pentru Reuters economistul american Joseph Stiglitz, detinator al unui premiu Nobel pentru Economie.

In timp ce Moscovici a spus ca este increzator ca bancile centrale au instrumente sa revigoreze economia mondiala dupa anii de dobanzi scazute si suplimentare a lichiditatilor, Stiglitz nu este convins.

„Rezerva Federala (Fed) nu intelege. Fed creste dobanzile, Brazilia creste dobanzile, intr-o lume in care lucrurile nu merg bine. Bancile centrale sunt deseori mai rupte de realitate decat pietele”, a spus Stiglitz, adaugand ca nu vede vreo sansa a unei interventii la nivelul G7 sau G20.

Afaceristul britanic Roger Carr, care este presedinte ale grupului BAE Systems din industria apararii, spune ca viitorul nu arata luminos.

„Anul trecut la Davos era o atmosfera foarte diferita, destul de buna. Problema era ce avem si ce nu avem, nu daca vom avea cu totii mai putin”, a explicat Carr, care a adaugat ca atmosfera este foarte pesimista in prezent.

Pe de alta parte, bancheri precum fostul director general al Barclays, Bob Diamond, a spus ca incetinirea economiei chineze este o corectie sanatoasa care, desi serioasa, este necesara.

Diamond, care investeste in prezent in Africa, a declarat ca situatia actuala nu este comparabila cu cea din trimestrul patru al anului 2008 si primul trimestru din 2009, pe care a descris-o ca „cea mai grava corectie economica pe care a vazut-o vreodata”, intrucat economia SUA creste, iar cea a Europei Occidentale merge bine.

Opinia sa este sustinuta si de profesorul Ding Yuan, vice-presedinte si decan al China Europe International Business School in Shanghai. El a aratat ca ar fi gresit sa consideri ca mica devalorizare a yuanului si scaderea indicelui Shanghai 300 sunt indicatori ai sanatatii economiei chineze.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here