Studentia la Cluj-Napoca, mai profitabila pentru parinti?!

0
694

Cel mai recent studiu publicat la inceputul lui februarie de Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR) releva faptul ca a fi student la Cluj-Napoca e mai profitabil decat la Bucuresti. Studentii care vin sa invete in orasul de la poalele Feleacului cheltuie mai putin si au conditii de cazare mai bune decat in Capitala, dar platesc mai multi bani decat prietenii lor care studiaza in orasele mici.

Astfel, Clujul se afla pe locul 3, alaturi de Timisoara si Iasi, in topul celor mai accesibile centrele universitare din tara. Studentii din Cluj se descurca lunar cu sume cuprinse intre 300 si 500 de lei, spre deosebire de studentii din Bucuresti, care ajung sa dispuna de sume mai mari de 700 de lei. Traiul studentilor este cel mai ieftin in orasele mai mici – Alba Iulia, Oradea, Sibiu, Suceava, Galati sau Baia Mare – unde acestia dispun de sume de maxim 300 lei lunar.

Banii de acasa intretin studentia

Aproximativ 65% dintre studentii romani se intretin numai din veniturile parintilor si ale rudelor. La capitolul „venituri studentesti” – in opinia a peste 80% dintre studenti, bursa nu acopera sau acopera doar partial cheltuielile minime pentru masa si cazare. Starea materiala a parintilor dicteaza si posibilitatile de cheltuire ale studentilor, dat fiind ca ei depind in majoritate de banii de acasa – 70% din ei dispun lunar pentru acoperirea cheltuielilor de sume mai mici decat un salariu minim pe economie, ceva mai mult de 10% avand la dispozitie o suma mai mare de 700 de lei. Conform studiului, 25% dintre studentii respondenti lucreaza, iar aproape 70% dintre studentii romani traiesc cu venituri sub 500 lei/luna.

UMF Cluj – tarif ridicat

Conform studentilor, in 21 din cele 24 de universitati in care s-a realizat studiul ANOSR, problema principala invocata de studenti o reprezinta taxele universitare. Una din cele mai scumpe universitati cu profil medical din Romania e, potrivit celor 71.1% dintre respondenti, Universitatea de Medicina si Farmacie „Iuliu Hatieganu” din Cluj-Napoca. in aceeasi categorie se incadreaza si Universitatea de Medicina si Farmacie „Gr.T. Popa” din Iasi si Universitatea Politehnica Bucuresti unde 54.9% respectiv 52.2% dintre studentii respondenti
au afirmat ca taxa de studiu este foarte mare.

Cazare scumpa – conditii OK

La capitolul cazare in camine, studentii considera ca taxele practicate pentru folosinta caminelor sunt mari. Pretul caminelor este mare sau foarte mare, considera  60% dintre studentii Universitatii Tehnice din Cluj Napoca, ai Universitatii de Știinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj Napoca si ai Universitatatii din Craiova – Drobeta Turnu – Severin. in alte opt universitati, procentul se situeaza intre 40% si 60%. Totusi, potrivit studiului, cele mai scumpe camine sunt in Suceava, raportat la conditiile de trai. Per total, la acest capitol, condiitile din camine sunt intr-un trend de imbunatatire, insa locurile de cazare raman insuficiente, iar 90% din studenti nu sunt informati cu privire la modul de cheltuire a regiei de camin.

Andra-Daria Szasz

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentEconomia – pe primul loc
Articolul următorGanduri fara tinta

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here