Liderii de business din Romania sunt increzatori in cresterea afacerilor proprii in acest an, cat si in evolutia per ansamblu a economiei, dar reclama totodata, in primul rand, competititatea economica redusa, potrivit studiului „O noua viziune a cresterii”, publicat joi de EY Romania.
„Astfel, 40% dintre companiile incluse in acest studiu planifica o crestere semnificativa a cifrei de afaceri in 2015, cuprinsa intre 10% si 31%, in timp ce doar 27% estimeaza o crestere moderata a cifrei de afaceri, intre 5% si 10%. De asemenea, 55% dintre executivii care au raspuns la sondaj sunt increzatori si foarte increzatori in evolutia economica a tarii”, se arata intr-un comunicat al companiei de consultanta si audit, potrivit Mediafax.
Compania a anuntat concluziile studiului privind perceptia mediului romanesc de afaceri in a doua jumatate a anului 2015, analiza avand la baza un chestionar prin care se analizeaza perceptiile a 328 executivi de top provenind din diverse industrii.
Circa 14% dintre respondenti provin din companii cu cifra de afaceri mai mare de 50 de milioane euro, 10% din companii cu cifra de afaceri intre 10-50 milioane euro, 38% cu cifra de afaceri intre 1-10 milioane euro si 38% sub 1 milion de euro cifra de afaceri. 72% sunt companii romanesti, restul de 28% fiind subsidiare ale unor companii straine.
Estimarile privind cresterea profitului sunt relativ similare cu cele de la inceputul anului – 35% dintre executivi estimeaza ca vor avea profituri cu peste 10% mai mari in acest an, in timp ce doar 12% dintre acestia se asteapta la o scadere a profitabilitatii in 2015.
Cresterea investitiilor pentru 2015 s-a temperat usor, pe masura apropierii sfarsitului de an. Astfel, doar 27% dintre respondenti mai prevad o crestere a investitiilor cu peste 10%, fata de 36%, la inceputul anului. Estimarile cele mai mari privind cresterea investitiilor sunt in domeniile productiei, constructiilor si imobiliarelor si in domeniul transporturilor.
„Cresterea competitivitatii prin inovatie si cercetare, cresterea brand-ului si digitalizarea au urcat tot mai mult pe agenda de business a companiilor in acest an. in consecinta, liderii de afaceri se arata increzatori in potentialul care se afla in fata lor si se uita tot mai atent catre noile oportunitati pe care evolutia mediului de afaceri le deschide. Important este cum vor aborda aceste oportunitati si cum isi vor transforma avantajele competitive, construind o crestere sustenabila”, a declarat Bogdan Ion, Country Managing Partner, EY Romania.
Ca si in cazul investitiilor, pe masura ce se apropie sfarsitul anului estimarile privind cresterea numarului de angajati se tempereaza, in comparatie cu februarie 2015. Totusi, 58% dintre respondenti asteapta cresteri ale numarului salariatilor, mai putin insa fata de inceputul anului, cand 71%dintre executivi planificau cresterea personalului.
La inceputul anului, 87% dintre companii estimau ca vor creste salariile angajatilor in 2015, procent care se mentine relativ ridicat. 80% dintre respondenti declara ca inca mai este loc de crestere pana la sfarsitul anului. Companiile din IT si din energie si utilitati estimeaza cele mai mari rate de crestere a salariilor in anul curent.
intrebati care sunt schimbarile legislative care vor avea cel mai mare impact asupra afacerii pe mai departe, liderii de business au indicat intre primele trei: reducerea TVA (31%), scutirea de la plata impozitului pe profitul reinvestit (26%) si schimbarea regimului fiscal pentru liber-profesionisti.
Principalele trei provocari pe care executivii le identifica in domeniul lor de activitate sunt: competitivitatea scazuta (16%), retentia angajatilor si managementul talentelor (14%) si presiunea pe pret (13%). De partea cealalta insa, principalele oportunitati indicate de respondenti in sectorul lor sunt: exportul de servicii IT in afara Romaniei (16%), potentialul de crestere a pietei interne (13%), si avansul tehnologic (12%).