Studiu Deloitte: pesimismul directorilor financiari din Europa Centrală a atins un nivel record pe fondul incertitudinii cauzate de pandemia de COVID-19

0
1367

București, 11 august 2020 – Directorii financiari din Europa Centrală au atins un nivel record de pesimism, iar încrederea lor în evoluția economiei și a întregului mediu de afaceri continuă să scadă pe fondul incertitudinii create de pandemia de COVID-19, potrivit celui mai recent studiu Deloitte CE CFO Survey, realizat pe baza opiniilor exprimate de peste 300 de directori financiari din șase țări – Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia și România. Aproape trei sferturi dintre participanți (72%) au declarat că sunt mai puțin optimiști cu privire la perspectivele financiare ale companiei lor decât înainte de pandemie, polonezii fiind cei mai pesimiști (79%), urmați de români (75%). Totodată, studiul relevă schimbări semnificative față de ediția anterioară cu privire la percepția nivelului de incertitudine economică și financiară cu care se confruntă companiile reprezentate. Procentul celor care percep un nivel ridicat de incertitudine a crescut la 70%, de la 36%, anterior pandemiei.

În acest context, majoritatea directorilor financiari, indiferent de domeniul în care activează, consideră că, în 2020 și la începutul lui 2021, condițiile economice vor fi defavorabile asumării unor riscuri suplimentare privind deciziile financiare. Participanții din România și-au exprimat aversiune față de risc în cea mai mare proporție (96%), fiind urmați la mică distanță de estonieni (94%) și polonezi (92%).

Referitor la inflație, cei mai mulți directori financiari întrevăd o creștere a indicelui prețurilor de consum în țările în care activează. Cele mai ridicate rate ale inflației sunt estimate pentru Polonia (5,2%) și România (4,7%).

Potrivit studiului, cea mai mare amenințare la adresa activității companiei în următorul an este, în opinia directorilor financiari, reducerea cererii, atât pe piața internă, cât și pe cea externă. În consecință, 62% dintre participanți se așteaptă la o scădere a veniturilor pentru compania pe care o reprezintă.

„Contextul actual a determinat companiile și, implicit, directorii financiari să își regândească prioritățile. Cei mai mulți se concentrează acum pe optimizarea costurilor, în timp ce deciziile de angajare a unor noi specialiști și dezvoltarea capitalului uman, prioritare în urmă cu doar câteva luni, sunt amânate, ca, de altfel, și creșterea investițiilor, extinderea prin achiziții, lansarea de produse și servicii noi sau extinderea pe alte piețe. Adaptarea la noua situație pare a fi, în prezent, singura urgență”, a explicat Zeno Căprariu, Partener Audit, Deloitte România, coordonatorul CFO Program în România.

Întrebați care este modalitatea de finanțare pe care o consideră potrivită în actualul context, directorii financiari au menționat finanțarea internă (51%) și împrumutul bancar (42%) ca fiind cele mai atractive surse de finanțare.

Aflat la cea de-a 12-a ediție, Deloitte CE CFO Survey indică percepția directorilor financiari din regiune cu privire la performanța viitoare a companiei pe care o reprezintă în economia globală post-criză. Studiul integral este disponibil aici.

Deloitte furnizează la nivel global servicii de audit, consultanță, servicii juridice, consultanță financiară și managementul riscului, servicii de consultanță fiscală și alte servicii adiacente către clienți din sectorul public și privat provenind din industrii variate. Patru din cinci companii prezente în topul Fortune Global 500® sunt clienți Deloitte, prin intermediul rețelei sale globale de firme membre care activează în peste 150 de țări și teritorii, oferind resurse internaționale, perspective locale și servicii de cea mai înaltă calitate pentru a aborda provocări de business complexe. Obiectivul Deloitte este să creeze un impact vizibil în societate cu ajutorul celor peste 312.000 de profesioniști ai săi.

Deloitte România este una dintre cele mai mari companii de servicii profesionale din țara noastră și oferă, în cooperare cu Reff & Asociații | Deloitte Legal, servicii de audit, de consultanță fiscală, servicii juridice, de consultanță în management și consultanță financiară, servicii de managementul riscului, soluții de servicii și consultanță în tehnologie, precum și alte servicii adiacente, prin intermediul a peste 1.700 de profesioniști.

 

Pentru a afla mai multe despre rețeaua globală a firmelor membre, vă rugăm să accesați www.deloitte.com/ro/despre.

© 2020. Pentru informații, contactați Deloitte România

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here