Studiu: Doi din zece romani spera la o imbunatatire economica

0
765
studiu

studiuMai putin de 30% dintre romani cred ca situatia financiara a familiei lor se va inrautati in urmatoarele 12 luni, iar aproape un sfert se asteapta chiar sa aiba o situatie mai buna, ceea ce arata o imbunatatire a gradului de incredere, in principal pe fondul campaniei electorale, potrivit GfK.

In luna mai, indicele de incredere a populatiei masurat de Barometrul de incredere a Consumatorului realizat de GfK a inregistrat cea mai mare valoare de la debutul crizei. Numarul neincrezatorilor s-a redus de la 61% acum un an la 50% in prezent, se arata intr-un comunicat al companiei de cercetare.

„Daca in mai 2011, aproape patru din zece dintre cei chestionati credeau ca situatia financiara a familiei lor se va inrautati in urmatoarele 12 luni intr-o mai mica sau mai mare masura, la distanta de un an doar 27% mai cred acest lucru, in vreme ce 24% se asteapta ca situatia lor chiar sa se imbunatateasca si 42% sa ramana la fel ca in prezent. Comparand starea lor financiara prezenta cu cea din urma cu un an, doar jumatate dintre cei chestionati afirma ca aceasta s-a degradat, fata de 64% care considerau acest lucru in mai 2011, iar 11 procente afirma ca traiesc mai bine decat in mai 2011”, reiese din barometru.

Si in privinta situatiei economice generale a tarii se simte o imbunatatire, in conditiile in care anul trecut 80% dintre cei chestionati nu credeau ca economia merge bine, iar in prezent ponderea acestora s-a redus la 65%. Doi din zece romani vad chiar o indreptare a situatiei economice in urmatoarea perioada.

„Ca de obicei in perioada campaniilor electorale din ultimii ani, promisiunile oamenilor politici au un efect foarte convingator asupra romanilor, iar aceasta se traduce in cresterea indicatorului de incredere”, a declarat Andi Dumitrescu, director general GfK Romania.

Predilectia catre economisire si increderea in stabilitatea locului de munca sunt alti indicatori esentiali in evaluarea bunastarii societatii. Astfel, mai mult de trei sferturi dintre romani nu considera ca este momentul potrivit pentru a economisi, iar opt din zece spun ca este putin probabil sa puna bani deoparte in urmatorul an. in acelasi timp, 87% din populatie crede ca preturile au fost mai ridicate in mai 2012 fata de aceeasi perioada a anului anterior, iar 77% estimeaza ca acestea se vor mari pe parcursul urmatorului an.

Oamenii sunt mai increzatori si in stabilitatea locurilor de munca, avand in vedere ca doar 58% dintre romani cred ca somajul va creste in decursul acestui an, cu 10 procente mai putin decat in mai 2011.

Intentia de achizitie a unor bunuri de folosinta indelungata ramane scazuta, dar totusi, aproape 18% isi doresc sa investeasca in lucrari de imbunatatire a locuintei, dar numai 6% intentioneaza sa isi cumpere sau sa isi construiasca o casa in urmatoarea perioada.

Informatiile provin din Barometrul de incredere a Consumatorului, studiu cofinantat de Comisia Europeana si realizat lunar de GfK Romania. Datele sunt reprezentative pentru populatia Romaniei in varsta de 15 ani si peste, esantionul fiind de 1.000 de persoane intervievate in fiecare luna.

Prezenta pe piata locala din 1992, GfK Romania a avut cu o cifra de afaceri de aproape 11 milioane euro in 2011. Activitatile GfK Romania sunt structurate in doua sectoare, Consumer Choices si Consumer Experiences. Grupul GfK este una dintre cele mai mari companii de cercetare de piata din lume, cu peste 11.000 de experti. (MEDIAFAX)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here