Țările din Europa Centrală și de Est sunt mai amenințate de atacurile cibernetice, se arată într-un studiu realizat de CMS

0
1363

În ciuda faptului că anul trecut au fost înregistrate peste o sută de incidente cibernetice separate, afectând 18 țări din Europa Centrală și de Est, mai puțin de un sfert dintre acestea au avut drept rezultat acțiuni guvernamentale sau de reglementare, relevă studiul “The Cybersecurity Challenge in Central and Eastern Europe” (Provocarile pentru securitatea cibernetică în Europa Centrală și de Est), publicat recent de CMS împreună cu Legal Week Intelligence.

„Escaladarea infracționalității cibernetice constituie astăzi cea mai gravă amenințare asupra activității economice la nivel global. Infractorii cibernetici, în mod constant, identifică noi modalități de monetizare a informației și expun companiile la atacuri fără precedent”, spune Gabiel Sidere, Managing Partner CMS Romania. „Companiile vizate de atacuri cibernetice sunt într-o poziție dificilă, întrucât pe de o parte ele sunt adevăratele victime ce au nevoie de sprijinul autorităților, iar pe de altă parte pot fi trase la răspundere pentru eventuale încălcări.”

La nivelul întregii regiuni, două treimi din respondenți (67% vs. 33%) consideră că procedurile și protocoalele privind securitatea informatică utilizate de autoritățile de reglementare necesită îmbunătățiri. Aceasta este opinia majoritară în fiecare țară din Europa Centrală și de Est.

Potrivit studiului, România conduce în topul jurisdicțiilor care au înregistrat cel mai ridicat număr de incidente de securitate cibernetică, cu 14 atacuri, urmată fiind de Cehia (11) și Ungaria (8).

Deși marea majoritate a respondenților și-au exprimat îngrijorarea cu privire la amenințarea unui atac cibernetic iminent, sondajul arată o lipsă clară de pregătire în rândul companiilor din Europa Centrală și de Est. Doar 60% dintre respondenți au cursuri de pregătire cibernetică obligatorie pentru angajați, în timp ce mai puțin de jumătate sunt încrezători în capacitatea lor de a detecta sau de a rezista unui atac. Surprinzător este și faptul că doar puțin peste o treime dintre respondenți dețin o asigurare de securitate cibernetică.

„Obligația de raportare a eventualelor atacuri și evaluarea impactului necesită asistență specializată din partea unor echipe de avocați cu experiență în gestionarea acestor situații. În combaterea criminalității cibernetice, legătura între companii și autorități trebuie sa fie una de colaborare. Rolul avocatului este să ajute companiile să întreprindă măsurile ce se impun în timp real și eficient,” argumentează Gabriel Sidere. Avocații noștri, la CMS București, au demonstrat recent pregătirea profesională și eficiența în gestionarea răspunsului în astfel de cazuri.”   

Raportul, în întregime, poate fi accesat aici:
https://cms.law/en/HUN/Publication/The-cybersecurity-challenge-in-Central-and-Eastern-Europe

 

 

 

Despre CMS 

CMS Cameron McKenna Nabarro Olswang LLP-SCP este a șasea firmă de avocatură din lume, cu 4.500 de avocați și 1.000+ parteneri în peste 40 de țări, cu venituri care au depășit 1,3 miliarde de Euro in 2017. CMS consiliază majoritatea companiilor din DAX 30, un număr important din cele aflate în topul FT European 500 și o serie de companii din topul Fortune 500.

Biroul din București oferă servicii integrate în domenii de activitate care includ, printre altele, concurență, piețe de capital, finanțări, fuziuni și achiziții, insolvență și restructurări, litigii și arbitraj, energie și real estate.

Pentru mai multe informații, vă rugăm să vizitați www.cms.law

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here