Tarile emergente vor reprezenta 30% din vanzarile mondiale de medicamente

0
797
medicamente

medicamenteChina, India, Brazilia, Rusia si alte 12 piete emergente, intre care si Romania, vor asigura 30% din vanzarile mondiale de medicamente in 2016, in crestere de la 20% anul trecut, potrivit unui raport realizat de IMS Institute for Healthcare Informatics din Statele Unite.

Cresterea cheltuielilor pe 16 piete farmaceutice emergente va alimenta avansul vanzarilor mondiale pe piata de profil, pana in 2016. Pe de alta parte, reducerea cheltuielilor de catre guvernele europene occidentale si pierderea patentelor de catre companii din SUA vor reduce puterea de cumparare a populatiei din aceste regiuni.

Cheltuielile mondiale pentru medicamente vor ajunge peste patru ani la aproape 1.200 de miliarde de dolari, pe masura ca pietele farmaceutice emergente si de produse generice vor avea o contributie tot mai mare.

Pe pietele dezvoltate, intre care SUA, Europa si Japonia, cheltuielile pentru medicamente vor scadea cu 57%, din cauza expirarii patentelor pentru un numar mare de medicamente, a cresterii lente a consumului pentru produse de brand si a reticentei fata de consum a populatiei.

Pietele emergente vor ajunge in schimb la o contributie de 30% la cheltuielile mondiale pentru medicamente, in 2016, fata de 20% anul trecut, potrivit raportului.

„Cresterea vanzarilor pe pietele emergente este sustinuta de avansul economic puternic. Cand milioane de oameni ies din saracie extrema, incep sa-si permita medicamente si servicii de baza”, a declarat Michael Kleinrock, director de cercetare la IMS Institute.

in Statele Unite, problemele legate de expirarea patentelor vor face ca vanzarile de medicamente sa avanseze cu sub 2% in 2012-2013. Contributia americana la cresterea cheltuielilor pentru medicamente la 1,2 miliarde de dolari pana in 2016 va scadea la 31%, de la 34% in 2011, potrivit raportului.

Ponderea cheltuielilor din UE si Japonia in totalul mondial va scadea la 23% in 2016, de la 29% anul trecut.

Raportul include in categoria tarilor emergente China, India, Brazilia, Polonia, Mexic, Romania, Turcia, Rusia, Africa de Sud, Thailanda, Argentina, Indonezia, Egipt, Pakistan, Vietnam si Venezuela.

Cumparatorii de pe pietele emergente prefera produse de marca si medicamente generice fabricate de multinationale, a aratat Kleinrock.

„Dorinta lor este sa obtina produse autentice, nu falsuri. Se poate observa un nivel ridicat de medicamente generice de marca”, a adaugat el.

Pruducatorii de medicamente, in frunte cu grupul american Pfizer, se bazeaza tot mai mult pe pietele emergente, pentru dezvoltare.

Veniturile Pfizer in Brazilia, Rusia, India, China, Mexic si Turcia au urcat cu 10% in primul trimestru, fata de un declin de 15% in SUA.

in cazul grupului Merck&Co, vanzarile pe pietele emergente au avansat cu 11%, iar cele din SUA au scazut cu 7%.

Majoritatea vanzarilor de medicamente de pe pietele emergente vor fi asigurate de producatorii de produse generice.

in luna aprilie, Watson Pharmaceuticals a anuntat achizitia Actavis Group, pentru 4,25 miliarde de euro, pentru a se extinde in Europa si Asia.

Achizitia da acces Watson, al treilea mare producator de medicamente generice la nivel mondial in functie de venituri, la pietele din China, India si Europa de Est, a aratat Michael Faerm, analist la Credit Suisse in New York.(MEDIAFAX)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here