Haosul care ameninta Grecia si criza bancara din Spania reinvie spectrul unui „credit crunch” in regiune. Reducerea excesiva, rapida si dezordonata a creditelor acordate de bancile din zona euro pe piata locala reprezinta in viziunea Bancii Nationale
cel mai mare risc care ameninta in prezent Romania ca o consecinta a presiunilor fara precedent sub care se afla grupurile respective.
„Numele de cod” al acestei amenintari este „dezintermediere” si nu se refera in mod particular la bancile elene, chiar daca au o situatie extrem de delicata.
„Dezintermedierea inseamna scaderi ale volumelor de credite. Poate avea loc ca o consecinta a schimbarii modelului de business al bancilor dupa o criza sau ca urmare a faptului ca populatia de exemplu vrea un nivel mai mic de indatorare – vrea sa-si plateasca creditele si sa nu mai ia altele noi. Poate fi o decizie a bancilor, ori o decizie a clientilor, ori o combinatie. Important este ca aceasta dezintermediere – altminteri fireasca dupa o transformare economica – sa nu devina excesiva si dezordonata”, explica viceguvernatorul BNR Cristian Popa.
El spune ca solutia discutata in prezent la nivel european este asa-numita Vienna Iniative 2.0, care implica o intelegere privind supraveghere multilaterala a bancilor, armonizarea abordarilor din partea autoritatilor de reglementare, un dialog constant cu bancile-mama si cu tarile de origine ale acestora, astfel incat sa nu fie posibil ca un grup anume sa faca miscari care sa ia prin surprindere restul actorilor. (Mediafax)