Teama cea mai mare a Bancii Nationale Romane este ca bancile europene sa taie brusc creditarea

0
728
bnr-noaptea

bnr-noapteaHaosul care ameninta Grecia si criza bancara din Spania reinvie spectrul unui „credit crunch” in regiune. Reducerea excesiva, rapida si dezordonata a creditelor acordate de bancile din zona euro pe piata locala reprezinta in viziunea Bancii Nationale

cel mai mare risc care ameninta in prezent Romania ca o consecinta a presiunilor fara precedent sub care se afla grupurile respective.

„Numele de cod” al acestei amenintari este „dezintermediere” si nu se refera in mod particular la bancile elene, chiar daca au o situatie extrem de delicata.

„Dezintermedierea inseamna sca­deri ale volumelor de credite. Poate avea loc ca o consecinta a schimbarii modelului de business al bancilor dupa o criza sau ca urmare a faptului ca populatia de exemplu vrea un nivel mai mic de indatorare – vrea sa-si pla­teasca creditele si sa nu mai ia altele noi. Poate fi o decizie a bancilor, ori o decizie a clientilor, ori o combinatie. Important este ca aceasta dezintermediere – altminteri fireasca dupa o transformare economica – sa nu devina excesiva si dezordonata”, explica viceguvernatorul BNR Cristian Popa.

El spune ca solutia discutata in prezent la nivel european este asa-numita Vienna Iniative 2.0, care implica o intelegere privind supraveghere multilaterala a bancilor, armonizarea abor­darilor din partea autoritatilor de reglementare, un dialog constant cu bancile-mama si cu tarile de origine ale acestora, astfel incat sa nu fie posibil ca un grup anume sa faca miscari care sa ia prin surprindere restul actorilor. (Mediafax)

Sursa foto: Arhivafoto.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here