Abordarea integrată și personalizată, soluție pentru incluziunea cu succes a populației de etnie romă

0
1673

Aceasta a fost principala concluzie a conferinței de închidere a proiectului multiregional „Servicii integrate pentru incluziunea romilor”. Acesta a fost implementat în perioada februarie 2022 – aprilie 2024 de Fundația Health Action Overseas România (HAO), în calitate de Promotor de Proiect, în parteneriat cu Asociația Curcubeul Cunoașterii (Medgidia), Asociația Sprijinirea Integrării Sociale (ASIS) şi Primăria Gălbinași. La buna derulare a proiectului au colaborat, de asemenea, Primăria Municipiului Medgidia şi Şcoala Gimnazială nr. 1 din Gălbinaşi.

Proiectul a beneficiat de un grant în valoare de 822.018 euro oferit de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE în cadrul Programului Dezvoltare locală şi a vizat creşterea gradului de incluziune al populaţiei de etnie romă din zona urbană marginalizată Barăci – Medgidia (judeţul Constanţa) şi din comuna Gălbinaşi (judeţul Călăraşi), prin măsuri integrate, activităţi de abilitare şi prin acţiuni de combatere a discriminării.

Evenimentul de la Gălbinași a reunit beneficiari ai proiectului, reprezentanți ai unor instituții publice și unităţi de învăţământ din localitate, precum şi experți în cadrul unor organizaţii neguvernamentale care lucrează cu populaţie de etnie romă.

„În implementarea acestui proiect am ținut seama de trei elemente-cheie datorită cărora sunt convins că rezultatele obținute vor fi durabile: personalizare, integrare, calitate. Astfel, în cazul fiecărei persoane de etnie romă înscrise în proiect s-a intervenit în baza unui plan personalizat, realizat după o evaluare inițială și centrat nu numai pe nevoile identificate, ci şi pe capacitățile și dorințele beneficiarului. Am pus accent pe utilitatea fiecărei persoane, indiferent de vârstă, și pe importanța apartenenței la grup, implicând-o în mod activ nu numai pe ea, ci și pe ceilalți membri ai familiei. Apoi, am abordat cazurile în mod integrat. Echipa noastră a intervenit pe cinci paliere complementare, care se potențează reciproc: asistență socială, educație, ocupare, sănătate, locuire, axându-se de fiecare dată pe calitatea serviciilor oferite fiecărui beneficiari, nu pe atingerea și depășirea indicatorilor cantitativi”, a declarat Nicolae Dobrescu, director executiv HAO şi managerul proiectului amintit.

Evenimentul a constituit un bun prilej pentru fiecare partener de a vorbi despre provocări, soluții și cazuri de bună practică, de a puncta particularitățile fiecărei comunități în care s-a intervenit și a discuta deschis despre ce ar mai trebui făcut pentru ca rezultatele obținute să conducă la o schimbare reală în comunitate.

„A fost un proiect plin de provocări. Beneficiarii noștri din Barăci locuiesc în condiții greu de imaginat, unii dintre ei fără geamuri la case sau în locuințe din chirpici, fără acces la apă și canalizare. Segregarea era la ea acasă. Din păcate, am întâmpinat rezistență tocmai acolo unde ar fi trebuit să găsim uși deschise – la școli și în unitățile sanitare. În fiecare zi a trebuit să găsim soluții la probleme pe care nu am putut să le anticipăm, însă cu multă muncă, răbdare și empatie am reușit să influențăm definitiv traseul vieții unor persoane care altfel nu ar fi avut nicio șansă. Vom continua să susținem pe cât posibil copiii foarte mici și să responsabilim adulții să nu mai accepte toate formele de discriminare posibile. Intr-o astfel de comunitate era nevoie de o intervenție pe termen mult mai lung”, a declarat Oana Paraschiv, administratorul Asociaţiei Curcubeul Cunoaşterii.

„Am lucrat în principal cu copiii din Gălbinași, cărora le-am oferit servicii de educație remedială și dezvoltare personală. Pentru cei din ciclul primar, am deschis Clubul de lectură unde au avut parte de activități interactive. În ceea ce-i privește pe adulți, aceștia au beneficiat de sprijin pentru accesarea anumitor servicii și prestații și pentru rezolvarea unor probleme medicale grave. Am avut o colaborare deosebită cu Școala Școala Gimnazială nr 1 și cu Primăria, însă din păcate nu pot spune același lucru despre medicul de familie din localitate”, a explicat Luciana Lăzărescu, director executiv al Asociaţiei Sprijinirea Integrării Sociale. „Vrem să facem o schimbare care să dureze, așa că vom cauta soluții pentru a continua să intervenim în comunitate”, a subliniat Luciana Lăzărescu.

„Efectele practicilor discriminatorii se văd în timp. Un copil discriminat are un parcurs mult mai dicil decât unul care nu a fost expus unor asemenea practici. Cred cu tărie în schimbare, în schimbarea care vine din interiorul nostru. De-a lungul sesiunilor de formare pentru specialiști și voluntari am subliniat constant că înainte de a spune că persoana de lângă noi are are un comportament nepotrivit, este bine să ne uităm la noi, la ce și cum facem și să dovedim mai multă empatie”, a explicat Alina Dobrescu, coordonator formare în cadrul HAO, subliniind, la rândul său, parteneriatul deosebit cu Școala și Primăria din Gălbinași, „un adevărat exemplu de bună practică”.

Rezultate și resurse

De serviciile oferite de echipa de proiect populaţiei de etnie romă din comunităţile amintite au beneficiat, în principal, 800 de persoane şi familii aflate în situaţii de vulnerabilitate, risc şi care se confruntă cu diverse forme de excluziune socială, 220 de persoane (adulţi, tineri, copii), în special femei şi tinere cu niveluri scăzute de conştientizare a drepturilor pe care le au, precum şi 80 de experţi şi lideri de etnie romă.

Astfel, peste 150 de persoane au fost informate, consiliate și acompaniate pentru a avea acces la bunuri, servicii și prestații diverse, 26 de persoane au fost acompaniate pentru a obține documente de identitate, 41 de persoane au beneficiat de consiliere juridică și asistență în vederea obţinerii actelor de proprietate pentru casele construite pe loturile sociale alocate de Consiliul Local al comunei Gălbinași.

De asemenea, 311 copii au avut acces la servicii de educație remedială și la o masă zilnică, 202 copii au beneficiat de servicii de educație prin învățare și joc, iar 250 de părinți au dobândit noțiuni de educație parentală. În plus, 242 persoane au luat parte la un program de învățare a unui stil de viață sănătos, 100 au beneficiat de consulații medicale, iar altor 160 de persoane le-au fost furnizate servicii de consiliere psihologică.

În ceea ce-i privește pe adulți, aceștia au avut acces și la servicii de ocupare. 229 de persoane au beneficiat de evaluare, informare, consiliere vocațională și mediere pentru inserția pe piața muncii, iar 41 dintre acestea au fost angajate. De asemenea, 89 de tinere femei rome au luat parte la cursuri de prim-ajutor, facilitare comunitară și antidiscriminare și alte 210, la 14 ateliere cu același specific, susținute de persoane de etnie romă din comunitate. În plus, 160 de tinere de etnie romă au luat parte la ateliere pe diverse teme legate de dezvoltare persoanală și educație pentru sănătate.

În plus, 213 specialişti şi voluntari din domeniile educaţiei, sănătăţii, ocupării, asistenţei sociale care lucrează cu persoane de etnie romă au beneficiat de sesiuni de formare privind dezvoltarea competenţelor în recunoaşterea şi combaterea discriminării segmentului de populaţie amintit. Totodată, în cadrul proiectului au fost realizate un film documentar si un Ghid de bune practici pentru angajaţii din administrația publică, precum și un Ghid de accesare a bunurilor și prestațiilor, într-un format ușor de citit și de înțeles, pentru persoanele de etnie romă.

Informaţii suplimentare despre Granturile SEE şi despre Programul Dezvoltare locală se pot obţine accesând: www.eeagrants.ro  și www.frds.ro.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here