Teodorovici: Ne dorim un rezultat pozitiv in discutiile cu FMI si CE

0
726

Discutiile Guvernului cu reprezentantii Fondului Monetar International (FMI) si ai Comisiei Europene vor continua in perioada 19-30 iunie, a declarat ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, care spera sa se reia acordul la finalul acestora, astfel incat sa poata fi incheiat cu succes in septembrie, anunta Mediafax.

„Dupa cum stiti, au fost discutii cu cei de la FMI, Comisia Europeana (CE) si vor continua intre 19 si 30 de iunie, perioada la sfarsitul careia speram sa avem un rezultat pozitiv din partea partenerilor internationali, ceea ce inseamna ca acordul cu institutiile va fi din nou in curs, astfel incat in septembrie sa-l incheiem cu succes”, a afirmat vineri Teodorovici dupa o conferinta.

O misiune tehnica compusa din reprezentantii FMI, CE si Banca Mondiala s-a aflat la Bucuresti in perioada 19-26 mai, in care a avut intrevederi in principal la Guvern, Parlament si BNR pentru discutii pe marginea masurilor de relaxare fiscala prevazute in proiectul noului Cod Fiscal, inclusiv reducerea TVA, precum si planul de masuri de reforma in economie, angajamente prevazute in programul cu institutiile financiare internationale.

„Au fost discutiile cu misiunile tehnice, care au luat masura cu masura la analiza si urmaresc modul in care acea masura se poate regasi in buget, ca urmare a unor masuri compensatorii. Care va fi forma finala nu stiu exact, cand Codul Fiscal se va adopta de catre Parlament aceea va fi si forma finala pe care FMI si Comisia Europeana o vor accepta”, a spus Teodorovici, fiind intrebat daca reprezentantii FMI au fost de acord cu reducerea cotei generale de TVA de la 24% la 20%, de la 1 ianuarie 2016.

FMI si CE si-au exprimat rezerve in ceea ce priveste masurile ambitioase de relaxare fiscala, institutiile financiare internationale fiind sceptice ca Guvernul va avea capacitatea sa compenseze veniturile la buget in urma reducerii taxelor, in special a TVA.

Institutiile internationale nu cred in cresterea automata a veniturilor din taierea taxelor si asteapta solutii pentru acoperirea golurilor.

„E normal sa fie sceptici. (…) Am discutat, am gasit solutii si o sa vedeti ca vor fi surprize placute”, a precizat Teodorovici.

La misiunile anterioare ale FMI in Romania, cele doua parti nu au cazut de acord asupra liberalizarii preturilor pe piata gazelor si asupra problemelor de la complexurile energetice Oltenia si Hunedoara.

Al treilea acord incheiat cu institutiile financiare internationale in 2013, de tip stand-by, in valoare de 4 miliarde euro, expira pe 27 septembrie, cu posibilitatea ca Romania sa nu incheie toate reformele la care s-a angajat.

Reprezentantii Fondului si ai CE se asteapta ca o parte dintre obiectivele asumate sa fie atinse, iar pentru acest lucru Guvernul sa gaseasca solutii pentru rezolvarea unei parti dintre probleme, astfel incat programul sa poata fi evaluat inainte de a expira.

Acestia urmau sa programeze o noua misiune pentru evaluarea acordului, dupa ce analizau progresele si masurile propuse de Guvern, dorind sa se asigure ca reformele nu vor afecta obiectivele Romaniei pe termen mediu.

De asemenea, analizele pe propunerile si solutiile cu care a venit Guvernul au vizat incadrarea in tintele de deficit, atat FMI, CE, cat si Consiliul Fiscal atentionand ca exista riscul unor derapaje majore in ceea ce priveste deficitul bugetar si cel structural in anii urmatori.

Comisia Europeana are o abordare ceva mai dura decat FMI, intrucat Romania trebuie sa-si respecte angajamentele pe termen mediu, chiar daca nu va incheia un nou acord cu FMI.

Teodorovici declara la jumatatea lunii ca Guvernul ar putea lua in calcul continuarea parteneriatului cu institutiile financiare internationale daca actualul acord se incheie cu succes in toamna, insa ar dori unul mai flexibil, pe modelul polonez.

intrebat daca, in urma discutiilor nu se va ajunge la un acord cu cei de la FMI pe Codul Fiscal, Guvernul va sacrifica acordul cu FMI sau Codul Fiscal, ministrul a spus ca Guvernul nu sacrifica nimic si ca trebuie sa „faca ceea ce face pentru binele ecnomiei nationale”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here