In zilele noastre, majoritatea psiohologilor sustin ca cele mai multe cupluri au 50% sanse de a se desparti, atat din lipsa comunicarii si a intelegerii, cat mai ales a orgoliilor. Daca ai trecut deja printr-un divort, sansele de a te recasatori sau chiar de a divorta din nou sunt mult mai mari, dupa cum spun specialistii.
Este foarte important ca, inainte de a lua decizia de divort, de dragul timpului investit in relatie, sa mergi si la sedintele de terapie de cuplu, care pot aduce mari beneficii asupra relatiei. Insa cum romanii privesc cu scepticism mersul la psiholog si il considera mai degraba pentru nebuni, in cele ce urmeaza dam cartile pe fata – vom vorbi despre cele mai comune conceptii gresite ale terapiei de cuplu si cum aceasta ajuta perechile aflate in dificultate.
Conceptii gresite despre terapia de cuplu
De cele mai multe ori, dragostea devine obisnuita, iar flacara iubirii nu mai este atat de puternica. In plus, traiesc in monotonie si sunt mai atenti la problmele de la locul de munca, de ratele la banca, de copii si uita sa se gandeasca la ei.
Astfel, erodarea relatiei se petrece lent si constant, iar fara sa isi dea seama, majoritatea cuplurilor ajung la divort. In plus, refuza sa mearga la psihoterapie de cuplu, din varii motive, pe care le vom prezenta mai jos:
De ce sa imi spuna mie un strain ce trebuie sa fac pentru a-mi salva casnicia? Psihoterapeutul nu este atotstiutor care iti va spune cu autoritate ce trebuie sa faci, iar tu sa devii revoltat si chiar defensiv. Mai degraba, un psihoterapeut actioneaza ca un consultant, date fiind obiectivitatea si experienta, si vede in problemele pe care I le descrii contextul povestii pe carem, apoi, il interpreteaza conform datelor siintifice.
De ce sa hotarasca el in locul meu? Un bun practician nu va face niciodata asta, ci mai degraba te lasa pe tine sa iei deciziile corecte, in baza recomandarilor pe care ti le face. In plus, el poate face legatura intre problemele actuale si trecutul tau care, de cele mai multe ori, reprezinta cauza, si iti ofera o perspectiva obiectiva asupra a ceea ce ti se intampla.
Terapia dureaza mult, costa bani si nu se vad rezultatele repede. Sunt doar tipicele scuze. Intr-adevar, terapia costa bani, insa expertiza medicala a acestuia este mult mai ieftina decat un divort.
Care este adevarul despre terapia de cuplu?
Cuplurile care ajung la psihoterapie sunt cele care inca se iubesc si fac tot posibilul sa isi salveze relatia. Conform unui studiu realizat de dr. Gottman, un practician din America, cuplurile asteapta cam 5-6 ani inainte de a solicita ajutor de specialitate.
In ceea ce priveste terapia de cuplu, scopul nu este doar rezolvarea problemelor, cat construirea unei relatii solide, bazate pe incredere si respect. De cele mai multe ori, cuplurile care ajung la psihoterapie se confrunta cu probleme de comunicare, lipsa sprijinului emotional si a angajamentului sau chiar infidelitatea.
De cealalta parte, printre cuplurile care merg la terapie se numara si cele care vor sa isi intareasca relatia, sa se cunoasca mai bine si sa evite eventualele probleme de comunicare ce se pot transforma, incet dar sigur, intr-un divort.
Terapia de cuplu nu garanteaza o casnicie perfecta si fericita pentru totdeauna, insa va poate ajuta sa comunicati mai bine, sa va intelegeti si sa va oferiti sprijin.