Timbrul românesc te invită să păşeşti dincolo de frontierele cunoașterii, Laser Valley – Land of Lights

0
1197

 

În vecinătatea Bucureştiului, în partea de sud-vest, se întindeau acum mai bine de patru secole terenuri mănoase, despre care se spune că au aparţinut domnitorului Mihai Viteazul. Câteva generaţii mai târziu pământurile intrau în posesia vestitei familii Oteteleşanu – minți luminate, mari patrioți și iubitori de cultură națională, pentru ca ulterior casa acestei familii, cunoscută sub numele de Conacul Oteteleșanu, să reprezinte locul de pornire a Institutului de Fizică Atomică – IFA.

Sub conducerea savantului Horia Hulubei , care a fost şi primul director IFA, Institutul înscrie momente decisive atât în istoria științei și tehnologiei naționale, cât și în întreaga noastră istorie intelectuală, cu premiere și inovații de primă mână. În prezent, acest loc încărcat de istorie și cultură și-a deschis porțile către un nou viitor, dincolo de frontiere cunoașterii, făcând din ELI-NP cea mai avansată infrastructură de cercetare din lume, având la bază fizica fotonucleară și performanțele de excepție ale unui laser de foarte mare intensitate.

Pentru a face cunoscut publicului larg, din ţară şi străinătate, acest proiect ştiinţific de anvergură internaţională, Romfilatelia îi dedică emisiunea de mărci poştale Dincolo de frontierele cunoaşterii, Laser ValleyLand of Lights , invitând colecţionarii la vizionarea unei lumi situate într-un viitor care depăşeşte barierele cunoaşterii actuale. Alcătuită din trei valori, emisiunea filatelică este disponibilă începând de marți, 11 octombrie a.c., în magazinele Romfilatelia din București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara.

Pe cele două mărci poștale ale emisiunii se regăsesc reprezentanţi vizionari ai comunităţii ştiinţifice românești: Horia Hulubei şi Ion I. Agârbiceanu.

Astfel, pe timbrul cu valoarea nominală de 4,50 lei apare portretul profesorului Horia Hulubei (1896 – 1972), ilustru om de ştiinţă și creator al școlii românești de fizică atomică. Este cel care a fondat IFA, având meritul de a fi format generații întregi de specialiști în fizică atomică și nucleară, remarcându-se prin importante descoperiri științifice.

Ca prim director al unor importante instituții de cercetare, Horia Hulubei a avut un rol decisiv în punerea în funcţiune – pentru prima dată în ţară – a unui reactor nuclear (cel de-al doilea din Estul Europei) şi a unui ciclotron, iar ca o recunoaștere a autorității științifice a marelui fizician, Institutul Național de Fizică și Inginerie Nucleară îi poartă astăzi numele.

Pe timbrul cu valoarea nominală de 8 lei este prezentat un alt personaj de excepție al lumii științifice, fizicianul de renume mondial Ion I. Agârbiceanu (1907 – 1971). Savantul s-a remarcat printr-o binecunoscută activitate didactică, dar mai ales prin activitatea sa științifică, având meritul de a fi inițiat primele cercetări românești în domeniul laserilor. Astfel, în 1962, reușește să producă în România primul laser cu gaz (de tip heliu-neon), la doar un an distanţă de la punere lui în funcţiune în străinătate.

Pe coliţa dantelată, cu timbrul având valoarea nominală de 15 lei, sunt reprezentate macheta și logo-ul proiectului ELI-NP, într-o cromatică și un concept grafic ce trimit către ideea de viitor și modelarea acestuia prin știință, cercetare și cunoaștere.

Atât colița, cât și timbrele emisiunii prezintă elemente grafice, cu inserții vizibile în lumină UV, într-o reproducere simulată a razelor laser.

Emisiunea este completată de un plic prima zi, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de 32 de timbre , minicoală de 5 timbre + 1 vinietă şi coliţă dantelată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here