“Tinerii intreprinzatori romani exceleaza in creativitate si flexibilitate” – spune presedintele CNIPMMR, prof. Ovidiu Nicolescu

0
754

Recent, Consiliul National al intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) a realizat cea de-a XVIII-a analiza a mediului intreprenorial, care a relevat situatia IMM-urilor in primul semestru din acest an, in contextul economic general al tarii. Despre concluziile acestei analize, am stat de vorba cu presedintele CNIPMMR, prof. Ovidiu Nicolescu.

* Cum caracterizati mediul de afaceri, in acest moment?

Analiza noastra a aratat ca mediul de afaceri s-a imbunatitit, pe ansamblu, comparativ cu semestrul anterior, insa aceasta imbunatatire este benefica, in primul rand, pentru companiile multinationale si firmele mari, dar nu si pentru IMM-uri. De aceea, noi avem 38 de propuneri de imbunatatire a suituatiei, dintre care 20 se refera la Codul Fiscal, 6 vizeaza Codul de Procedura, iar doua propuneri se refera la abordarile de ansamblu. si noi speram sa se amplifice usoara tendinta pozitiva care s-a conturat in prima parte a acestui an.

* Cat de pregatita este noua generatie de intreprinzatori?

Ca un prim element pozitiv, remarc faptul ca, la nivel european – potrivit inclusiv unei anchete realizate de o alianta strategica mondiala, care face de circa 15 ani investigatii anuale, in cateva zeci de state din lume – tinerii din Romania s-au plasat in top, anul trecut, in privinta procentului celor care doresc sa-si deschida o afacere. Consider ca este un lucru bun ca, macar ca intentie, sunt foarte multi tineri romani care doresc sa devina intreprinzatori. Parerea mea este – iar aici vorbesc atat in calitate de presedinte al CNIPMMR, car si de profesor universitar la ASE – ca nivelul de pregatire al tinerilor este unul bun, in jurul mediei europene si chiar peste acest nivel, in unele cazuri. Deci, este foarte important sa cream un mediu, un cadru care sa favorizeze deschiderea unei afaceri, astfel incat acesti tineri sa gaseasca resursele si climatul necesar.

* Pentru succesul in afaceri, cat este stiinta (dobandirea cunostintelor necesare), cat este munca si cat este talent nativ?

In primul rand, trebuie sa ai un minim de talent intreprenorial. Daca nu-l ai, nu poti deveni intreprinzator. Sunt mii de cazuri de matematicieni, ingineri sau economisti celebtri, care au esuat atunci cand si-au deschis o afacere, desi aveau din plin si inteligenta, si cunostinte generale. insa, in perioada actuala, in care trecem la economia bazata pe cunostinte, talentul nativ este doar un element necesar, dar nu si suficient. Pentru a avea succes in afaceri, este extrem de important ca talentul sa fie dublat de cunostinte intreprenoriale, sa intelegi ce inseamna o afacere, sa stii sa faci un bu8siness-plan, sa stii sa citesti si sa interpretezi un buget, sa stii cum sa identifici si sa valorifici o oportunitate de afaceri. De asemenea, trebuie sa ai cunostinte in domeniul in care vrei sa faci afacerea. Nu ai cum sa faci o afacere in electronica sau informatica, de exemplu, daca nu cunosti elementele de baza ale domeniului trespectiv. iNsa, nu sunt suficiente aceste elemente. Toate statisticile arata ca un intreprinzator munceste, in medie, intre 12 si 14 ore pe zi. Asadar, cu 50 – 80% mai mult decat media oficiala a unei zile de munca. Deci, este clar ca cel care doreste sa devina intreprinzator trebuie sa aiba capacitatea de munca si o vointa puternica. Deci, toate cele trei caracteristici sunt absolut necesare: talent, cunostinte si munca. Din pacate, nu toti inteleg ca, fara o munca sustinuta si fara un efort deosebit, nu se poate face performanta.

* In ce anume exceleaza tinerii intreprinzatori romani?

In opinia mea, tinerii intreprinzatori romani exceleaza in creativitate – sunt foarte creativi – si in flexibilitate, adica au o capacitate mult mai ridicata decat majoritatea tinerilor din alte tari ale Uniunii Europene de a se adapta la schimbarile care pot aparea in mediul de afaceri. De asemenea, ei sunt foarte receptivi la nou! Acestea sunt principalele atu-uri ale tinerilor intreprinzatori din Romania! (Daniel Negut)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here