Tinerii pot depune de marti planuri de afaceri, pentru a primi sprijin de 10.000 euro de la stat

0
728
dosar-acte-depunere

dosar-acte-depunereIntreprinzatorii in varsta de pana la 35 de ani pot depune de marti planurile de afaceri in cadrul Programului de sprijinire a debutantilor in afaceri, prin care pot beneficia de finantare de pana la 10.000 de euro si pentru care este alocat in acest an un buget de 21 milioane de lei.

Planul de afaceri trebuie sa cuprinda investitii in active corporale si/sau necorporale, pe o perioada determinata, in scopul realizarii unor obiective clare, concrete si reale, se arata in Ghidul Solicitantului aferent Programului pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre tinerii intreprinzatori.

Anterior, tinerii intreprinzatori si-au inregistrat microintreprinderile la oficiile registrului comertului, operatiune care a inceput pe 11 februarie. inscrierea in program este continua si se face online pe site-ul Agentiei Nationale de Implementarea a Programelor pentru IMM-uri (ANIPIMM).

Vor fi finantate achizitia de terenuri pentru constructii si/sau amenajari efectuate in cadrul proiectului, construirea sau achizitia de spatii destinate realizarii activitatii pentru care s-a solicitat finantare, de mobilier, echipamente tehnologice, masini, utilaje si instalatii de lucru, aparate si instalatii de masura, control si reglare, tehnica de calcul, de mijloace de transport, cu exceptia achizitiei de vehicule de transport rutier de marfuri, solicitate de intreprinderile care efectueaza transport rutier de marfuri in numele tertilor.

Solicitantul trebuie sa faca dovada detinerii in proprietate a terenului pe care urmeaza sa se realizeze constructia sau a unui drept de uzufruct, contract de concesiune ori inchiriere a terenului respectiv, valabil pe o perioada de minimum 5 ani de la finalizarea investitiei, iar activele achizitionate trebuie sa fie noi.

Totodata, tinerii pot primi finantari nerambursabile pentru brevete, licente, marci comerciale si alte drepturi si active similare (francize, etichetare ecologica, etc), autorizatii, materii prime, marfuri, pentru acoperirea costurilor de personal, de training si formare personala, precum si pentru servicii de contabilitate, consultanta fiscala si juridica, consultanta IT si PR.

Cheltuielile cu serviciile de consultanta nu pot depasi 10% din valoarea totala eligibila a proiectului.

La inceputul lunii februarie, Guvernul a aprobat prin ordonanta de urgenta programul de sprijinire a tinerilor intreprinzatori prin care tinerii in varsta de pana la 35 de ani vor primi finantare nerambursabila de maximum 10.000 de euro pentru infiintarea de microintreprinderi, dar in schimb trebuie sa angajeze minimum doua persoane si sa reinvesteasca anual 50% din profit.

Premierul Emil Boc a explicat, dupa aprobarea actului normativ, ca tinerii nu vor primi ajutorul financiar „in forma cash, pentru a putea face ce vor cu banii”, deoarece fondurile vor fi transferate in cont si eliberate pe baza de factura.

Alte facilitati acordate debutantilor in afaceri sunt scutirea de la plata contributiilor de asigurari sociale datorate de angajatori pentru veniturile aferente timpului lucrat de cel mult patru salariati, angajati pe durata nedeterminata.

Tinerii antreprenori vor mai beneficia de scutirea de la plata taxelor pentru operatiunile efectuate de Oficiul National al Registrului Comertului si, respectiv, de oficiile registrului comertului de pe langa tribunale si vor primi consiliere si sprijin de la oficiile teritoriale ale AIPPIMM.

De asemenea, acestia vor primi garantii de la Fondul National de Garantare a Creditelor pentru intreprinderile Mici si Mijlocii pentru creditele contractate in vederea realizarii planurilor de afaceri acceptate de AIPPIMM, pana la 80% din valoarea creditului solicitat, in limita sumei de 80.000 de euro.

Calitatea de microintreprindere apartinand intreprinzatorului debutant se pierde la data de 31 decembrie a anului in care se implinesc trei ani de la data inregistrarii firmei si daca cifra de afaceri pe anul in curs a microintreprinderii a atins echivalentul in lei al sumei de 500.000 euro.

in ceea ce priveste obligatiile intreprinzatorilor, ordonanta prevede si mentinerea in activitate a cel putin doi salariati de la momentul obtinerii facilitatilor si pana la pierderea calitatii de microintreprindere.

Acordarea de facilitati pentru tinerii intreprinzatori a fost discutata de Guvern inca din anul 2009. De atunci, actul normativ prin care se dorea incurajarea infiintarii de firme de catre tinerii de pana la 35 de ani a suferit modificari semnificative. Initial, printre facilitatile propuse de Guvern era prevazuta scutirea de la plata impozitului pe profit pentru o anumita perioada. (Mediafax)
Sursa foto: Arhivafoto.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here