Titirez.ro: Piața imobiliară și-a demonstrat, încă o dată, reziliența. Nivelul tranzacțiilor cu imobile se situează la un nivel sănătos

0
1157

 

Dintre toate domeniile de business, probabil că imobiliarele (şi construcţiile) atrag cel mai mult atenţia publicului larg. Despre cum stau lucrurile pe această piaţă în 2024 ne povesteşte Costina Petrescu, CEO al portalului Titirez.ro, dar şi al imoPR, agenţia de marketing şi publicitate asociată.

Cum a fost, până acum, anul 2024 pentru piaţa imobiliară?

Trăgând linie, aproape de jumătatea anului, aş spune că 2024 a fost (şi are toate şansele să fie în continuare) un an bun pentru piaţa imobiliară românească – şi, mai specific, pentru cea rezidenţială. De ce spun asta? Pentru că deşi începutul anului a stat sub semnul majorării cotei minime de TVA aplicabile la achiziţia unei locuinţe noi, pe fundalul general al unui nivel încă ridicat al inflaţiei şi al măsurilor de austeritate implementate sau pregătite de către Guvern, acest sector şi-a demonstrat, încă o dată, rezilienţa, ca să spun aşa. Deşi unii dintre potenţialii cumpărători au manifestat iniţial o tendinţă de amânare a deciziei de achiziţie, nu a trecut mult timp până ca aceştia să înţeleagă că, dacă au cu adevărat nevoie de o locuinţă, atunci o tergiversare a lucrurilor, pe termen nedefinit, nu este în interesul lor – nici financiar, nici de altă natură. Chiar dacă în activitatea de tranzacţionare imobiliară s-a observat o scădere la început de an, aş spune că aceasta a fost firească în contextul dat, în care echilibrul sensibil dintre cerere şi ofertă era evident tulburat. Per ansamblu, însă, aş zice că nivelul tranzacţiilor cu imobile, în special cu locuinţe, se situează la un nivel sănătos, demonstrând că cererea din piaţă este una robustă şi, în bună parte, şi solvabilă.

După cum bine ştim, evoluţia preţurilor locuinţelor îi frământă pe mulţi, fie că au deja, fie că îşi doresc să achiziţioneze o asemenea proprietate. Care sunt tendinţele în această privinţă?

În mod deloc surprinzător (pentru cei familiarizaţi cu acest domeniu, cel puţin), tendinţa de creştere a preţurilor locuinţelor s-a menţinut – ba chiar, pe alocuri, s-a şi accentuat – în anul 2024. Motivele sunt, ca de obicei, multiple, unul dintre acestea fiind cererea, respectiv nevoia susţinută de locuinţe din piaţă. Orice ar fi, oamenii au nevoie să locuiască undeva, iar tinerii ajunşi la vârsta întemeierii unei familii preferă în continuare varianta achiziţiei, în detrimentul închirierii, ca soluţie pe termen lung. Pe de altă parte, avem problema inflaţiei, care, deşi s-a mai temperat, este în continuare cauza preţurilor mai mari pe care le găsim în magazine, practic la orice tip de produse. Bineînţeles că imobiliarele nu puteau să se sustragă, ca domeniu de activitate, acestei tendinţe. Aici aş adăuga, totuşi, că inflaţia crescută (şi consecinţele care decurg de aici) au avut, mai degrabă, rolul de a accentua o tendinţă de majorare firească şi deja existentă. Spun „firească” pentru că, după cum ştim, piaţa imobiliară autohtonă se află încă într-un ciclu de creştere.

Credeţi că imobiliarele reprezintă în continuare o variantă atractivă
de investiţie?

Eu, una, nu am dubii în această privinţă. Pentru că satisfac o nevoie umană de bază şi permanentă, consider că proprietăţile imobiliare vor fi întotdeauna căutate. Asta chiar dacă este de aşteptat ca cererea solvabilă să sufere diferite fluctuaţii, sub influenţa unei serii de factori socioeconomici sau chiar politici ce vor acţiona, probabil, local, regional sau chiar global de-a lungul timpului. Adoptând o perspectivă pe termen lung, însă, cred că cine alege să investească azi în imobiliare nu va regreta peste ani, acest gen de proprietăţi reprezentând şi o protecţie în faţa tendinţei de devalorizare a banilor, odată cu trecerea vremii. Iar locuinţele mai prezintă un important avantaj pentru investitori, anume că pot fi valorificate atât prin închiriere, cât şi prin revânzare, în funcţie de contextul pieţei şi de nevoile particulare ale investitorului.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here