Modificarea dobanzii fara anuntarea clientului, comisioane suplimentare in afara de cele trecute initial in contract sau publicitatea inselatoare sunt doar cateva motive pentru care romanii ajung sa dea in judecata bancile pentru caluze abuzive.
Presedintele Autoritatii pentru Protectia Consumatorilor, Constantin Cerbulescu, sustine ca toate bancile din Romania au clauze abuzive in contractele de credit si ca orice instanta judecatoreasca le va anula daca dati in judecata banca.
“Dintre bancile din Romania, 99,99% au clauze abuzive in contractele de credit cu populatia. Din toate procesele pe care le avem nu am pierdut niciunul pana acum si nici nu vom pierde. Odata pronuntata instanta, banca a fost obligata sa restituie sumele pe care le-a obtinut de la client prin aceste clauze abuzive ”, a declarat pentru incont.ro presedintele ANPC.
Cifrele avansate de acesta sunt cel putin ingrijoratoare: din 2008 si pana acum sunt 140 de dosare in instanta, 14 procese castigate si alte 7 care se afla la recurs.
Specialistii din piata ii sfatuiesc pe cei care vor sa dea in judecata banca din cauza clauzelor abuzive, sa se adreseze intai ANPC-ului si sa afle ce alte plangeri sunt impotriva bancii respective.
Cel mai recent exemplu este cel de luna trecuta cu Volksbank. Judecatoria Sectorului 2 Bucuresti a admis sesizarea ANPC impotriva Volksbank Romania, actiune depusa in instanta de autoritate dupa ce a fost sesizata prin 19 plangeri formulate de clientii bancii. Acestia s-au plans ca banca a majorat dobanzile fara consultarea clientului si ca a aplicat un comision de risc.
Masurile bancii au fost catalogate drept abuzive de o sentinta a Judecatoriei Sectorului 2. (Sursa: incont.ro)