Top lucruri interesante despre casele de amanet

0
1713

De cand au aparut si in Romania, casele de amanet au avut o reputatie nu tocmai placuta, nu doar datorita asocierii cu bunurile asa-zis furate, cat mai ales a faptului ca reprezentau modalitatea prin care persoanele nu tocmai bogate puteau face rost de bani rapid.

 

Dupa criza economica din 2008, casele de amanet au devenit tot mai frecvente pe plaiurile mioritice, iar in 2009 History Channel lansa cel mai de succes reality-show – “Pawn Stars”, care prezenta aventurile si afacerile unei case de amanet din Las Vegas.

 

In prezent, industria caselor de amanet este in continua crestere, desi in jurul acesteia orbiteaza multe semne de intrebare.

 

 

Bunurile lasate gaj, a caror provenienta este incerta

Unul dintre cele mai mari riscuri pe care o casa de amanet si le asuma este acceptarea sau cumpararea unor bunuri despre a caror provenienta nu exista informatii. De aceea, multe case de amanet tin evidente ale achizitiilor, cerandu-le clientilor sa se legitimeze (uneori apeleaza chiar si la amprentare), pentru a preveni inselatoriile. Mai mult, acestia vor furniza liste cu bunuri si SSN-urile (CNP-urile) clientilor catre politie, daca este nevoie.

 

 

 

Amanetul si legatura dintre Regina Isabella si Cristofor Columb

Cu totii stim ca prima calatorie a lui  Cristofor Columb in Lumea Noua (1492) a fost finantata de Regina Isabella a Spaniei, insa putini stiu ca aceasta si-a amanetat bijuteriile, inclusiv un colier cu perla si rubin, oferit de Regele Ferdinand drept cadou de nunta si coroana regala, pentru a strange banii necesari.

 

Acestea au ajuns la negustorii din Valencia si Barcelona, iar din banii respectivi regina a finantat Inchizitia Spaniola si chiar a sponsorizat si campania lui Columb, atragand mai multi investitori.

 

 

 

Pawn Stars de la History Channel

Este un  motiv de mandrie pentru casele de amanet din intreaga lume. In casa de amanet din Las Vegas, sunt tranzactionate obiecte rare, bizare si excentrice, printre care si  tunuri din Razboiul Civil, o replica a Batmobilului si chiar o tabachera care i-a apartinut lui John F. Kennedy.

 

 

 

Protectorul spiritual al caselor de amanet

Desi casele de amanet sunt considerate un simbol al lacomiei umane, exista un sfant care vegheaza si asupra lor – Nicolae, cunoscut pentru bunavointa sa. Sfantul Nicolae are grija de multi „napastuiti”, precum hotii care se caiesc, oamenii acuzati pe nedrept, copiii si… farmacistii.

 

 

Casele de amanet de lux

Desi acestea se adreseaza nevoiasilor, in anii recenti au aparut si clienti bogati, ce au nevoie de bani pentru deschiderea unei afaceri sau platii unor salarii. Imprumuturile variaza intre zeci de mii si milioane de dolari si bogatasii lasa la amanet bunuri precum masini de lux, obiecte de arta, bijuterii si altele.

 

 

Cele mai amanetate obiecte

Produsele electronice precum televizoarele, jocurile video si laptopurile sunt cele mai populare in casele de amanet. Gadgeturile evolueaza foarte rapid si ceea ce anul trecut valora o sumedenie de bani, va fi egal „cu zero” in prezent. O casa de amanet accepta si aurul argintul si alte metale pretioase pentru ca au o valoare buna in timp.

 

 

Simbolul caselor de amanet

Simbolul international al caselor de amanet reprezinta trei sfere aurii suspendate. Vanzatorii atribuie acest simbol prosperitatii si il adopta in consecinta, agatandu-l in fata caselor lor de amanet. Unii il asociaza cu celebra dinastie Medici, formata din monarhi, bancheri si chiar papi, iar altii  spun ca sferele reprezinta un simbol legat de povestea anterioara a Sfantului Nicolae si cei trei saci de aur

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here