TOPUL FIRMELOR BUCURESTENE, editia a XVIII-a

0
803
Foto-Top_DSC06583

Foto-Top_DSC06583Cea de-a XVIII-a editie a TOPULUI FIRMELOR BUCURESTENE, organizat de Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIB) a avut loc in ziua de 27 octombrie, la Complexul Expozitional Romexpo. Topul a evidentiat rezultatele obtinute de societatile bucurestene in anul 2010,

iar la festivitate au luat parte reprezentanti ai presedintiei si guvernului, ministerelor economice, autoritatilor locale, reprezentantii unor patronate si ai firmelor laureate.
„Criteriile promovate de noi, sistemul cameral, pentru identificarea performantei reale, diferentiaza semnificativ TOPUL CAMERAL prin aspectul calitativ, prin nota de elitism, care asigura superioritate fata de topurile organizate de diferite structuri inregistrate in Romania”, a spus presedintele CCIB, prof. dr. ing. SORIN DIMITRIU, in deschiderea galei Topului.
in Topul pe 2010 sunt 3898 de firme laureate, selectionate din 127.405 de societati care au depus bilantul pe 2010, dintre care numai 26872 au intrunit criteriile de eligibilitate.
Actuala editie s-a desfasurat sub deviza CCIB PREMIAZa MANAGEMENTUL PERFORMANT. „Laureatii actualei editii a Topului au demonstrat ca se poate face performanta in conditii atat de vitrege, incat ele ameninta sa modifice scena afacerilor globale. Fara indoiala, afirmatia lui Pierre Corneille din celebra sa piesa, „Cidul”, este adevarata, si dramaturgul spune acolo ca acela care „invinge fara primejdie,  triumfa fara glorie”. Ca atare, premiantii de azi, cei care au facut performanta in dificilele conditii ale anului trecut, merita din plin sa le recunoastem gloria de a fi triumfat in conditii in care companii de anvergura internationala au traversat cu dificultate anul 2010”, a subliniat Sorin Dimitriu.
Premiantele din Topul firmelor bucurestene au reusit  sa razbata in concurenta cu competitoarele lor din state unde guvernele au investit pachete generoase de sprijin pentru salvarea economiei, in timp ce Romania a trebuit sa aiba grija, in special, de redresarea echilibrului bugetar, ceea ce a afectat investitiile, creditele si piata muncii. „Singura parghie de sprijin pentru comerciantii romani a fost propriul lor management inteligent, flexibil si eficient, motiv pentru care premiem tocmai acesta calitate. Firmele premiate au  manageri care au stiut ca in afaceri nu poti reusi fara sa risti, dar au avut capacitatea de a discerne amploarea riscurilor pe care firmele lor si le pot asuma”, a explicat presedintele CCIB.
Printre criteriile utilizate de CCIB la elaborarea Topului firmelor bucurestene, adevarat „turnesol” al performantei manageriale, se numara cifra de afaceri neta a unei companii, profitul din exploatare, rata profitului din exploatare, care reprezinta raportul dintre profitul din exploatare si cifra de afaceri, eficienta utilizarii resurselor umane, respectiv raportul dintre valoarea adaugata obtinuta si numarul mediu de salariati pe care l-a avut respectiva firma in 2010, precum si eficienta utilizarii capitalului angajat.
Presedintele CCIB a mai subliniat ca „in conditiile in care fiscalitatea pe munca este una dintre cele mai ridicate din Europa, dificultatea de a obtine credite, in special pentru IMM-uri, a fost una notorie iar activitatea economica este ingreunata de o infrastructura departe de cerintele secolului XXI, managementul performant este singurul care poate salva o firma”.
Topul firmelor bucurestene este o oglinda a economiei din Capitala Romaniei; astfel, daca numarul IMM-urilor este considerabil mai mare decat al altor categorii de companii, in Topul bucurestean acestea insumeaza 2002 laureate, din totalul de 3898. Conform metodologiei, firmele au fost impartite in sase domenii de activitate, iar in cadrul fiecarui domeniu, companiile sunt impartite pe cinci categorii de marime, respectiv intreprinderi foarte mari, mari, mijlocii, mici si microintreprinderi.
Domeniul cu cel mai mare numar de laureati este cel al serviciilor, de unde provin 1452 de firme,  din industrie, sunt 1024, apoi se situeaza comertul si turismul, cu 740 de premianti, urmat de cercetare, dezvoltare, high tech, cu 368 de societati, din constructii sunt 239 de premianti si din agricultura, pescuit si piscicultura, 75. Dintre preminatii celei de-a XVIII-a editii a Topului firmelor bucurestene pot fi amintite, fara nici o pretentie de exhaustivitate sau de selectie valorica, atat firme mari si foarte mari, precum ABB SRL, Adesgo, Alstom Transport, Apa Nova, Avon  Cosmetics, Bitdefender, Danone, Elvila, Holcim, Interagro,  OMV Petrom, Orange Romania, RCS / RDS, Stirom, Strabag, Zara, cat si peste doua mii de IMM-uri.
Firmele membre ale CCIB au  reusit sa ocupe aproximativ un sfert din primele locuri din Top.
A fi premiant in Topul firmelor bucurestene este un lucru dificil, din cauza concurentei puternice din Capitala, a spus Sorin Dimitriu, care a precizat ca  in „Bucurestiul s-a plasat pe locul 27 in topul celor mai bune 36 de destinatii pentru afaceri din Europa, potrivit unui studiu realizat de Cushman&Wakefield”.
Practic, nici un domeniu nu este slab reprezentat in Capitala. Comertul bucurestean detine peste 25% din suprafata de vanzare si din desfacerile cu amanuntul la nivel national. Cele mai importante retele de hipermarketuri si supermarketuri sunt, de asemenea, prezente in Capitala.
Bucurestiul este si principalul centru financiar-bancar al tarii, aici aflandu-se circa 90% dintre bancile care opereaza in Romania.
Potrivit Oficiului National al Registrului Comertului, la 30 septembrie 2011, in Capitala functionau 19% dintre societatile comericale din intreaga tara.
La nivelul Capitalei, productia industriala a inregistrat, in intervalul iulie-decembrie 2010, precum si in luna februarie a acestui an, cresteri fata de perioada corespunzatoare a anului precedent.
Cel mai mare oras al tarii are si un potential industrial important. „Parcurile industriale si tehnologice din imediata vecinatate a Capitalei sunt si vor fi puncte puternice de atractie pentru companiile multinationale si pentru cele locale. Este necesara, insa, o politica pentru atragerea de noi investitori si dezvoltarea de noi capacitati de productie. De asemenea, se impune si incurajarea industriilor care pun in valoare punctele forte locale (populatie tanara, educata, vorbitoare de limbi straine)”, considera Sorin Dimitriu.
Exportatorii bucuresteni au realizat, in martie anul acesta, 15,4% din exporturile la nivel national, iar in primele patru luni, ponderea lor in exporturile nationale a fost de 12,1%.
Un lucru ingrijorator, este prabusirea investitiilor in cercetare-dezvoltare-inovare, dar speranta vine din faptul ca o mare parte a institutelor de cercetare-dezvoltare si-au intensificat participarea cu proiecte la competitiile europene ale programelor de cercetare-dezvoltare din Uniunea Europeana. Asa se face ca, in aceasta perioada, in Capitala, activitatea de cercetare-dezvoltare-inovare se bazeaza pe finantare europeana si internationala (cca 30÷50%), finantare de la bugetul national (cca 19÷32%) si o finantare din fonduri private (cca 12÷18%).
La Topul firmelor bucurestene se acorda, pentru al XI-lea an consecutiv, Trofeul creativitatii, ce va fi decernat in baza datelor de la OSIM.
Editia a XVIII-a a Topului firmelor bucurestene are loc in anul in care CCIB aniverseaza 100 de ani de la inaugurarea sediului sau istoric. Referindu-se la acest eveniment, presedintele Sorin Dimitriu a spus: „Conform traditiei, CCIB decerneaza „Trofeul HERMES” pentru contributii deosebite la consolidarea Camerei bucurestene, unor personalitati din afara sistemului cameral. Anul acesta, cu prilejul aniversarii a 100 de ani de existenta a sediului istoric al Camerei Capitalei, realizat cu suportul generos al regelui Carol I, precum si cu ocazia  implinirii varstei de 90 de ani de catre Majestatea Sa, regele Mihai al Romaniei, Colegiul de Conducere al Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti  a hotarat ca „Trofeul Hermes – 2011” sa fie acordat Majestatii Sale, Regele Mihai, ca omagiu adus contributiei Casei Regale a Romaniei la modernizarea si consolidarea Camerei de Comert si Industrie a municipiului Bucuresti”. Presedintele CCIB a anuntat ca decernarea Trofeului va avea loc in cadrul unui concert de gala, programat la Atheneul Roman, pe data de 13
noiembrie.
in final Sorin Dimitriu a multumit celor care au sprijinit realizarea actualei editii a Topului, respectiv sponsorilor oficiali Apulum, Club Prestige, sponsorilor B365, Bonnie & Clyde, Domeniile Vanju Mare, PKF si Rominvent, precum si partenerilor media Agerpres, Bursa, Bursa Constructiilor, Business Adviser, Business Point, Business Press, Curierul National, Economistul, Media Bloc, Mesagerul energetic, Puterea, Radio Romania Bucuresti FM, Spin Media, Together for Your Business, Tribuna economica,  Ziua Cargo, ca si jurnalului online Afacerea.

Biroul de presa al CCIB

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here