Tot ce trebuie să știi dacă vrei să-ți deschizi propria afacere în București

0
1466

sursa foto: h586/

 

Cine nu visează la ziua în care nu va mai fi dependent de un program impus de un șef, în care ar putea să-și ducă la bun sfârșit toate sarcinile în ordinea stabilită de el însuși și în care să-și poată lua câte zile de concediu dorește, fără a da socoteală nimănui? Dacă și tu îți dorești independență, înseamnă că a venit momentul să îți deschizi propria firmă. Deși e mai simplu decât pare, înființarea propriei afaceri presupune câțiva pași pe care ne-am gândit să ți-i prezentăm, ca să îți faci mai ușoară tranziția de la statutul de angajat la a fi propriul tău șef. Iată cum poți face asta cât mai simplu!

 

Stabilește ce formă legală vei adopta

 

Firma ta va trebui să fie înregistrată la Registrul Comerțului, dar înainte de asta trebuie să te hotărăști cum vei funcționa. Ai de ales între trei variante. Poți fi Persoană Fizică Autorizată (PFA), Întreprindere Individuală (II), Societate cu Răspundere Limitată (SRL) sau un SRL debutant (SRL-D). Ca să afli ce ți se potrivește cel mai bine și care e cea mai convenabilă soluție, pentru a plăti taxe cât mai mici, interesează-te tot la Registrul Comerțului care sunt condițiile și îndatoririle tale la fiecare din aceste forme juridice. Dacă este pentru prima dată când îți deschizi o firmă, noi îți recomandăm să mergi pe varianta unui SRL-D, care presupune o taxă de înființare zero și multe alte facilități fiscale, presupunând că ești la începutul vieții tale de antreprenor. Atenție, însă, pentru că există și câteva dezavantaje în acest caz, așa că informează-te bine!

 

Apelează la specialiști

 

Pentru că birocrația este unul dintre cuvintele de ordine în România, e bine să nu îți consumi toată energia și entuziasmul stând la cozi pentru a depune acte sau a adresa întrebări funcționarilor publici. Aspectele de ordin legal pe care trebuie să le iei la cunoștință le poți obține de la un consultant specializat în fiscalitate, care se poate ocupa de toată „bucătăria” înființării unei forme legale sub care vei începe afacerea, contra unei sume modice. Tot la acest pas ar trebui să angajezi un contabil de nădejde, care va avea grijă ca rapoartele tale să fie corecte, iar plățile către stat sunt făcute la timp.

 

Alege un spațiu de lucru

 

Potrivit cu obiectul de activitate al firmei tale, acesta îți va asigura confort și siguranță atât ție, cât și angajaților tăi, dacă este cazul. Dacă vrei să deschizi o afacere care presupune comerțul, găsește un spațiu comercial de închiriat în capitală pe care să îl folosești ca loc de depozitare sau ca magazin de desfacere. Dacă te vei ocupa de domeniul IT, un apartament închiriat sau un birou într-o clădire destinată acestui tip de activitate ar fi mai potrivite pentru tine. Alege mai multe variante din care să o alegi pe cea care ți se potrivește cel mai bine și care are un preț de închiriere pe măsura bugetului tău. Imediat după ce semnezi contractul, e musai să anunți locația ca punct de lucru la Registrul Comerțului.

 

Creează o echipă puternică

 

Ai nevoie de angajați la fel de dedicați ca tine domeniului de activitate pe care l-ai ales. Așadar, dă sfară în țară și programează interviuri cu oameni care te-ar putea ajuta să faci treaba mai bine. Dacă vei considera necesar, poți apela la serviciile unei persoane cu experiență în resurse umane, care îți poate aduce persoane potrivite în firmă. Astfel, vei crea o echipă responsabilă și muncitoare.

 

Nu uita de marketing

 

Promovarea este esențială pentru ca afacerea ta să înceapă să producă. Nu uita de rețelele sociale, unde va trebui să fii destul de activ și să răspunzi mesajelor potențialilor clienți, dar nici de un site de prezentare, care va crește enorm încrederea pe care o au consumatorii în produsele tale. Vei mai avea nevoie și de un logo ușor de memorat și de puțină imaginație, pentru crearea unor descrieri ale produselor care să-ți facă pe jumătate treaba, adică să vândă în locul tău.

 

Cu puțin curaj și multă muncă, vei ajunge să faci din afacerea ta una de succes!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here