Traficul ilicit de mărfuri – cauze, efecte, soluții – dezbatere la Parlamentul României

0
1538

București, 19 aprilie 2018. Asociația pentru Combaterea Traficului Ilicit „Viitorul” (ACTIV), singura organizație nonguvernamentală care luptă împotriva contrabandei și a produselor contrafăcute, a participat la dezbaterea: ”Traficul ilicit de mărfuri – cauze – efecte – soluții”, eveniment organizat de Comisiile reunite pentru Buget, Finanțe și Bănci din cadrul Parlamentului României.

 

La eveniment au fost prezenți deputați, senatori, membrii ai Comisiilor pentru buget, finanțe și bănci din Parlamentul României, reprezentanți ai principalelor industrii afectate și reprezentanți ai instituțiilor de stat cu rol și atribuții în combaterea traficului ilicit de mărfuri. Aceștia au avut un dialog constructiv, menit să contribuie la o mai bună înțelegere a problemelor existente, a cauzelor acestui fenomen și au încercat să contureze soluții concrete care să ajute statul în combaterea acestui flagel.

 

Contrabanda și traficul cu produse contrafăcute prejudiciază anual bugetul de stat de încasări de ordinul miliardelor de euro și determină pierderea a câtorva zeci de mii de locuri de muncă anual, creând o competiție inegală între jucătorii corecți, plătitori de taxe, impozite, salarii și rețelele de criminalitate organizată implicate în traficul ilicit.

 

Prezent la dezbatere, Daniel Mărăcineanu, președintele Asociației ACTIV, a arătat următoarele: “Dorim să mulțumim membrilor comisiilor pentru această deosebită oportunitate de a ne susține poziția și implicarea activă în combaterea traficului ilicit de mărfuri. După cum am arătat încă din primul nostru an de existență, considerăm oportună continuarea dialogului între principalii actori implicați în combaterea traficului ilicit, în acest format: autorități, industrii afectate, societate civilă, prin constituirea unor grupuri de lucru care să se întrunească cu regularitate pentru a optimiza cadrul legislativ și pentru a propune orice alte măsuri necesare care să răspundă eficient provocărilor generate de rapidă dezvoltare a formelor moderne de comerț, cu precădere a comerțului electronic. Este foarte importantă dezvoltarea unor programe naționale de conștientizare și educare a populației în scopul prevenirii consumului de produse de contrabandă și contrafăcute, programe care să fie promovate inclusiv în unitățiile de învățământ. O altă soluție ar fi gândirea unor programe speciale de dezvoltare economică în zonele puternic afectate de traficul ilicit de mărfuri pentru a oferi o perspectivă viabilă locuitorilor din acele regiuni. De asemenea, este vitală adoptarea Strategiei Naționale de Combatere a Traficului Ilicit de Mărfuri, ca document strategic suport pentru pachetul de initiative și acțiuni care să contribuie la diminuarea acestui fenomen. Solicităm instituirea, prin inițiativă parlamentară, a “Zilei naționale a luptei împotriva traficului ilicit de mărfuri” ocazie cu care, anual, să poată fi evaluate instrumentele și politicile aflate la dispoziția instituțiilor de aplicare a legii și propuse măsurile ce se impun pentru îmbunătățirea activității“.

 

Ca o concluzie a celor discutate a reieșit faptul că permanenta conlucrare între autorități, principalele industrii afectate și reprezentanții societății civile reprezintă cheia succesului în combaterea traficului ilicit de mărfuri.

 

DESPRE ASOCIAȚIA ACTIV

Asociația pentru Combaterea Traficului Ilicit „Viitorul” (ACTIV) este o organizație care își propune să fie un mediator între instituțiile statului responsabile de combaterea traficului ilicit și industriile afectate, prin colaborări punctuale, schimburi de informații și parteneriate. De asemenea, asociația își dorește să fie liantul între stat, consumatori și producătorii de mărfuri afectați de fenomenul traficului ilicit. Asociația are drept scop promovarea, sprijinirea realizarea și coordonarea de activități care să contribuie la conștientizarea publicului și a autorităților cu privire la efectele negative ale traficului ilicit de mărfuri. ACTIV promovează următoarele valori: integritatea, responsabilitatea, respectul și cooperarea. Comerțul ilicit reprezintă, conform unei definiții larg acceptate pe plan internațional, “orice practică sau comportament interzis de lege și este legat de producere, transport, primire, posesie, distribuție, vânzarea sau cumpărarea incluzând orice practică sau comportament care intenționează să faciliteze o astfel de activitate”.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here