TRANSPIRAȚIE ȘI REMEDII

0
1777

Pentru a menține temperatura corpului uman în parametrii optimi, sistemul de răcire al acestuia acționează prin fenomenul natural numit transpirație. Glandele sudoripare secretă o sudoare(transpirație) prin care se elimină o parte a substanțelor rezultate din metabolismul organismului. Aceasta nu are miros deoarece este compusă din apă și sare.
 Transpirația urât mirositoare se asociază cu anumite părți ale corpului, unde sudoarea este compusă din lipide și proteine: părul, subratul, zonele genitale, fesele, anusul, sânii, tălpile sunt părți sensibile care conțin un număr mare de bacterii care se hrănesc din aceste nutrimente. Descompunerea acestora degaja mirosul neplăcut.
 Transpirația este de două feluri: transpirația fiziologică, care de regulă este asociată cu activitatea fizică (effort, în general, mers, sport) și compusă, mai ales din apă și sare.Deși este abundentă, această transpirație nu degajă niciun miros.
 Al doilea fel este transpirația emoțională: aceasta este emanată în urma unei senzații emoționale(stres,neliniște etc.). Redusă cantitativ, această transpirație joacă un rol principal în apariția mirosurilor: compoziția ei este bogată în materii grase, lipide și proteine și favorizează înmulțirea bacteriilor.
 REMEDII LA ÎNDEMÂNA ORICUI:
 Înafară de deodorantele care au rolul de a lasă pe piele agenți antibacterieni, care distrug bacteriile responsabile cu mirosul neplăcut, putem folosi antiperspirantelecare conțin săruri de aluminiu care blochează procesul de transpirate, dar există și remedii la îndemână oricui:
 -Bicarbonatul de sodiu este cel mai ieftin deodorant din câte există! Dacă amesteci în părți egale, bicarbonat cu amidon de porumb și adaugi și o plantă aromatică la alegere, vei obține o  mixtură  pe care trebuie să o pulverizezi la subraț imediat după ce ai făcut baie sau duș.
 -Oțetul protejează eficient contra bacteriilor și mirosurilor corporale.Trebuie să amesteci fie oțet alb, fie oțet de cidru de mere cu o cantitate egală de apă. După aceea trebuie lăsată mixtura în aer liber timp de 20 de minute, ca să se evapore mirosul de oțet. Se toarnă apoi într-un flacon pe care îl închizi ermetic, iar apoi când vrei să folosești această mixtură, vei îmbiba ușor puțină vată și vei tampona axilele.
 -Fă o baie rece timp de 30 de minute.Vei încetini pentru circa 3 ore procesul de transpirație. Metoda aceasta este utilă în perioadele de stres.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here