Tranzactiile imobiliare ar putea fi contestate in justitie, in absenta certificatului energetic

0
852
cladiri_noi

cladiri_noiTranzactiile imobiliare ar putea fi contestate ulterior in justitie de partile care au incheiat contractul sau de catre terti daca schimbul de proprietate sau inchirierea nu sunt insotite de certificatul de eficienta energetica al imobilului, reiese dintr-un proiect elaborat de MDRT.

Prevederile sunt incluse intr-un proiect de lege initiat de Ministerul Dezvoltarii, pentru modificarea si completarea Legii 372/2005 privind performanta energetica a cladirilor.

Legislatia in vigoare prevede ca, incepand de la 1 ianuarie 2011, proprietarii de locuinte unifamiliale si apartamente din blocurile de locuinte trebuie sa puna la dispozitia potentialilor cumparatori sau chiriasi certificatul de performanta energetica.

Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania a anuntat in ianuarie ca respectiva prevedere nu conditioneaza transferul de proprietate asupra cladirilor, iar instanta, executorul sau notarul nu pot impiedica in nici un fel proprietarul, cumparatorul sau chiriasul sa vanda, sa cumpere sau sa inchirieze.

Proiectul de lege initiat de MDRT prevede ca pentru cladirile sau unitatile de cladire care se vand sau se inchiriaza, investitorul/ proprietarul/ administratorul este obligat sa puna la dispozitia
potentialului cumparator sau chirias, dupa caz, anterior perfectarii contractului, o copie a certificatului, astfel incat acesta sa ia la cunostinta despre performanta energetica a cladirii/ unitatii de cadire pe care urmeaza sa o cumpere/ inchirieze. Contractele incheiate fara respectarea acestei prevederi sunt supuse nulitatii relative potrivit prevederilor Codului Civil, se arata in document.

La incheierea contractului de vanzare-cumparare, proprietarul are obligatia de a transmite certificatul, in original, noului proprietar.

Totdata, la data inregistrarii contractului, noul proprietar are obligatia de a depune la autoritatea fiscala competenta o copie a certificatului energetic, iar originalul va ramane in posesia sa.

Pentru cladirile care se construiesc, certificatul se elaboreaza prin grija investitorului/ proprietarului/ administratorului, este prezentat de catre acesta, in original, comisiei intrunite in vederea receptiei la terminarea lucrarilor, se anexeaza, in copie, la procesul verbal de receptie si se constituie in parte componenta a cartii tehnice a constructiei.

„Procesul verbal incheiat cu ocazia receptiei la terminarea lucrarilor si neinsotit de copia certificatului, este nul de drept”, se arata in proiect.

In anunturile de vanzare sau inchiriere a cladirilor/ unitatilor de cladire, investitorul/ proprietarul sau administratorul imobilului trebuie sa precizeze, obligatoriu, informatii cu privire la indicatorii privind performanta energetica, specificati in certificat.

Proiectul de lege stipuleaza ca, in scopul reducerii consumurilor energetice, al imbunatatirii performantei energetice si tranzitiei catre cladiri al caror consum este aproape egal cu zero, Ministerul Dezvoltarii va propune aprobarii Guvernului mai multe programe nationale de sprijin financiar.

Certificatul de performanta energetica se elaboreaza pentru diverse tipuri de cladiri sau unitati componente, care se construiesc, se vand, se inchiriaza sau sunt supuse renovarilor majore, dar si pentru cele aflate in proprietatea/administrarea autoritatilor publice sau a institutiilor care presteaza servicii publice.

Documentul se elaboreaza de auditor energetic pentru cladiri, la solicitarea investitorului/ proprietarului/ administratorului cladirii/ unitatii de cladire, se inmaneaza solicitantului si este valabil 10 ani de la data eliberarii, cu exceptia situatiei in care asupra cladirii/unitatii cladirii nu se efectueaza lucrari care modifica consumurile energetice ale acesteia.

Certificarea si auditarea energetica se realizeaza de catre auditorii energetici pentru cladiri, atestati pe grade profesionale de catre Ministerul Dezvoltarii, pana la 30 iunie 2011 fiind avizate peste 1.000 de persoane.

Contactat de MEDIAFAX, Dan Berbecaru, vicepresedinte al Asociatiei Auditorilor Energetici pentru Cladiri (AAEC), a afirmat ca in acest an au fost realizate peste 1.000 de certificate in toata tara.

El a explicat ca certificatele sunt eliberate fie de persoane fizice autorizate, fie de salariati in cadrul unor companii de profil, iar preturile nu sunt fixe si variaza in functie de tipurile de cladiri.

Astfel, pentru un apartament in bloc, „un pret corect” este in opinia sa situat intre 400 si 600 de lei, iar la cladirile de peste 1.000 de metri patrati, costul de referinta este de 1 euro/ metru patrat. Pentru cladirile cu suprafete mai mici, pretul este de 1-1,5 euro/ metru patrat, iar pentru cele mai extinse tariful poate cobori la 0,5-0,6 euro/ metru patrat.

Proiectul de lege introduce si prevederi noi legate de sistemul de control, contraventii si sanctiuni.

Astfel, Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC) din subordinea Ministerului Dezvoltarii va efectua controale cu privire la aplicarea unitara a prevederilor legale privind performanta energetica a cladirilor si inspectia sistemelor de incalzire/climatizare.

ISC va controla afisarea certificatului la cladirile aflate in proprietatea/ administrarea autoritatilor administratiei publice, precum si la cladirile institutiilor care presteaza servicii publice. Totodata, institutia va verifica, prin sondaj, certificatele si rapoartele de audit energetic, precum si cele de inspectie a sistemelor de incalzire si climatizare.

Autorii documentului identifica si o serie de contraventii, precum nerespectarea unor obligatii din partea auditorilor energetici si expertilor tehnici, nerespectarea obligatiei de afisare a certificatului de catre proprietarii/ administratorii cladirilor publice sau neindeplinirea, la termenul stabilit, a masurilor dispuse de ISC la controlul anterior. in aceste cazuri, amenzile sunt cuprinse intre 250 lei si 1.000 lei.

in schimb, pentru intocmirea si eliberarea de certificate si rapoarte de audit energetic, precum si rapoarte de inspectie, pentru care auditorul energetic sau expertul tehnic nu au competente de elaborare, semnare si stampilare, conform prevederilor legale in vigoare, este sanctionata cu amenzi cuprinse intre 5.000 lei si 10.000 lei.

„De la data intrarii in vigoare a prezentei legi, investitorii si proiectantii vor lua toate masurile pentru ca, incepand cu data de 31 decembrie 2020, cladirile pentru care se organizeaza receptia la terminarea lucrarilor, in conditiile legii, vor fi cladiri al caror consum de energie este aproape egal cu zero”, se arata in proiect. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here