Trei cutremure s-au produs in Marea Neagra intr-un interval de cinci minute

0
748
ciutremur-grafica

ciutremur-graficaTrei cutremure au avut loc in Marea Neagra, sambta seara, intr-un interval de cinci minute, seismele avand magnitudini cuprinse intre 2,9 si 4.3 grade, potrivit site-ului Intitutului National pentru Fizica a Pmantului (INFP).

 Potrivit datelor INFP, primul cutremur, de 2,9 grade, a avut loc la o adancime de trei kilometri, sambata, la ora 18.51, la latitudinea 44.40N si longitudinea 32.42E.Cel de-a doilea seism resimtit in Marea Neagra sambata, la ora 18.55, a avut 4,3 grade, fiind produs la o adancime de 30 de metri, la latitudinea 43.69N si longitudinea 35.29E.

Ultimul seism, produs la cateva secunde dupa cel de-al doilea, a avut 3,9 grade, producandu-se la o adancime de 32 de metri, la latitudinea 44.52N si longitudinea 32.59E.

Specialisti: Noi cutremure ar putea aparea in Marea Neagra

Cutremurele care se vor crea in Marea Neagra vor fi de intensitate mica si nu vor fi resimtite pana la tarm.in zona peninsulei Crimeea din Marea Neagra se produc frecvent cutremure, si vor continua sa se produca. Directorul stiintiific al Institutului National pentru Fizica Pamantului, Mircea Radulian sustine ca aceea este o zona activa.

„Este o zona activa, cunoscuta. S-ar putea sa mai apara si in continuare astfel de cutremure dar e vorba de activitati de intensitate mica”, a explicat Radulian.

El a spus ca nu poate vorbi de o intensificiare a producerii de cutremure din zona in ultima perioada, caci astfel de miscari tectonice se formau si in urma numai ca nu stiam de ele. „in ultimul timp a crescut insa capacitatea de localizare si  de detectie a acestor cutremure”, a explicat specialistul. 

Mircea Radulian a subliniat faptul ca viitoarele cutremure care se vor forma in Marea Neagra nu vor fi resimtite de perosanele de pe tarm intrucat au o intensitate mult prea mica, iar efectele sunt, de asemenea, mici. El a exclus, de asemena, si posibilitatea de a se crea valuri mari.

Potrivit directorului Institutului de Fizica a Pamantului, Gheorghe Marmureanu, pentru ca un cutremur sa poata forma valuri foarte mari, acesta trebuie sa aiba cel putin 7,2 – 7,3 pe scara Richter.

Sambata seara in Marea Neagra au avut loc doua cutremure intr-un timp foarte scurt, numai 5 minute. Cel mai puternic dintre ele a avut o intensitate de 4,3 grade pe scara Richter, a anuntat Institutul National pentru Fizica Pamantului.

Primul cutremur a avut loc la ora 18 si 51 de minute, al doilea la patru minute distanta. Seismele au fost inregistrate in zona peninsulei Crimeea si s-au produs la o adancime de 3 si respectiv 30 de kilometri. De asemenea, duminica a avut loc un nou seism in Marea Neagra, cu o magnitudine de 3,2.

Anul trecut, in aceeasi perioada, mai exact in data de 5 august 2009, un cutremur cu magnitudinea 5,5, produs in Marea Neagra a fost resimtit si la Bucuresti. (Sursa: realitatea.net)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here