Vocile care deplang falimentul turismului romanesc prin cresterea taxelor si impozitelor locale nu au inteles ca acest sector de activitate e dependent direct de TVA-ul pe serviciile turistice si pe alimente. O imbunatatire a sectorului are nevoie asadar de scaderea TVA pe cele doua categorii, in timp ce cresterea taxelor si impozitelor locale nu are de ce sa duca la dezastru in turism pentru ca sumele angajate nu sunt semnificative.
Actualizarea taxelor si impozitelor locale cu inflatia ar fi cu atat mai nesemnificativa daca factorii de decizie iau in considerare sprijinirea turismului prin scaderea TVA la toate serviciile din domeniu, dar si la alimente, lucru de care nu ar profita doar industriile aferente, ci si clientii, adica cetatenii romani, prin scaderea preturilor.
Federatia Patronatelor din Turism si Servicii propune de aceea noului Guvern care va fi investit sa ia in serios propunerea de reducere a TVA la cele doua categorii anuntate, o masura esentiala pentru industria turistica si alimentara si care ar da romanilor posibilitatea sa achizitioneze mai ieftin atat vacantele, cat si cosul zilnic de hrana. Masura este de altfel sustinuta de cel putin o parte din actuala majoritate parlamentara, asa incat exista toate premizele pentru adoptarea ei si ea ar constitui si un sprijin direct acordat nu numai mediului privat implicat, ci si cetatenilor romani cu venituri medii si mici care constituie marea majoritate a populatiei.