Agentiile evita sa duca grupurile de turisti straini in Centrul Vechi, atunci cand acestea ajung in Bucuresti, din cauza hotilor de buzunare, care profita de aglomeratia de pe strazile inguste si le fura turistilor, in general persoane in varsta, portofelele si camerele foto.
„Cand vin turistii straini in Bucuresti, ii ducem in tururi de oras, care dureaza, in medie, cam patru ore. Palatul Parlamentului este o mare atractie, Patriarhia, fostul palat regal, Arcul de Triumf, dar si Muzeul Satului, unde se mai odihnesc, pentru ca au si ei o varsta. Cam patru ore dureaza un tur al Bucurestiului”, a declarat George Marginean, proprietarul agentiei Karpaten Turism, specializata in aducerea turistilor straini in Romania.
El a spus ca majoritatea turistilor straini care ajung in Romania in excursii de grup sunt persoane de varsta a treia.
„In Centrul Vechi nu-i ducem. Am avut foarte multe grupuri pe care le-am dus acolo si s-au inregistrat foarte multe furturi. Sunt hoti de buzunare care, cum vad turistii straini, care sunt in general batranei, le fura portofelele, aparatele de fotografiat, cartile de identitate, pasapoartele, si avem dureri de cap. E foarte periculos si evitam sa-i ducem acolo. Dar nu doar la noi se intampla asta, pentru ca si in alte capitale sunt hoti de buzunare”, a adaugat Marginean.
si Mircea Vladu, directorul general al Prestige Tours, agentie care aduce straini in Romania, confirma ca riscul de furt este mai ridicat in Centrul Vechi, din cauza strazilor inguste si a aglomeratiei.
„Se fura orice, de la portofele la camere foto. Noi le spunem turistilor pe care ii ducem acolo sa fie atenti la genti si la buzunare. Este o zona cu risc foarte ridicat de furt. Unii turisti vor, cu toate acestea, sa mearga si in Centrul Vechi, desi un tur clasic de Bucuresti include Palatul Parlamentului, Muzeul taranului Roman, si bulevardele principale – Calea Victoriei si Magheru”, a mai spus el.
Vladu afirma ca cei mai multi turisti straini care ajung in Bucuresti sunt germani, britanici, americani si austrieci, si sunt, in general, persoane de varsta a treia. Printre turistii straini care au vizitat Capitala anul trecut s-a numarat si o americanca de 101 ani.
„Centrul Vechi are, cu toate acestea, potential turistic, insa pe langa baruri si restaurante ar trebui sa apara si magazine de suveniruri. De asemenea, unele cladiri, aflate in paragina, ar trebui restaurate, iar pentru siguranta turistilor ar trebui marit numarul de echipe de politie in zona”, a adaugat directorul agentiei de turism.
Simion Giurca, seful Biroului de Promovare Turistica a Romaniei in Austria, spune ca acolo unde exista un flux turistic consistent, indiferent despre care dintre destinatiile turistice este vorba, nu vor intarzia sa apara furturile si prostitutia.
„Aceste fenomene sunt universale si nu au vreo legatura cu anumite deprinderi, carora noi, romanii, avem tendinta sa le dam o dimensiune nationala. Furturi din buzunare se practica pe scara mare in toate destinatiile turistice urbane majore, de la Roma la Viena si de la Paris la Barcelona. Acestea sunt considerate de turisti delicte minore si nu influenteaza, in general, decizia de a calatori intr-un astfel de loc. Turistii trebuie informati despre acest risc. Centrul Vechi s-a dezvoltat ca un veritabil magnetic turistic, care da Capitalei personalitate, sarm si culoare. Prezenta unor politisti care sa patruleze prin zona ar linisti turistii si ar descuraja, macar partial, hotii”, a incheiat Giurca. (MEDIAFAX)