UniCredit: Bancile din Europa de Est vor fi mai profitabile decat cele din Vest

0
1167
afacere-profit-business

Industria bancara din Europa Centrala si de Est continua sa arate o profitabilitate buna si va avea in anii urmatori rezultate peste cele inregistrate in Europa de Vest, potrivit analistilor grupului bancar italian UniCredit, citati de Bloomberg.

„Cu un randament al capitalului investit estimat la 10,9% pentru anii 2012-2015, regiunea va inregistra o rata de profitabilitate atractiva si mai sustenabila decat cea din Europa de Vest”, se arata intr-un raport al departamentului de analiza strategica al UniCredit, cea mai mare banca occidentala dupa active din Europa Centrala si de Est.

Autoritatile de reglementare, liderii politici si bancile centrale incearca sa protejeze Europa impotriva contagiunii crizei datoriilor suverane din zona euro. Noi cerinte privind lichiditatea institutiilor de credit occidentale, care controleaza 75% din sistemul bancar din estul Europei, au limitat creditarea necesara pentru finantarea companiilor si populatiei.

Activele bancare totale din regiune au crescut chiar si in timpul crizei declansate de prabusirea Lehman Brothers si in timpul crizei datoriilor din Europa, chiar daca ritmul a fost mai lent, arata studiul, publicat, marti, la Viena. Avansul activelor bancare in intervalul septembrie 2008 – septembrie 2012 a fost de 7,3%, la 2.900 de miliarde de euro.

„Avansul mai lent al activelor totale vine in contextul abordarii mai prudente, deteriorarii calitatii activelor si oportunitatilor limitate de investitii. in plus, raportul dintre imprumuturi si depozite joaca un rol mai important, subliniind necesitatea imbunatatirii structurii de finantare (…)”, arata studiul.

Eficienta costurilor si managementul riscului vor ramane factorii determinanti pentru rezultatele bancilor in Europa Centrala si de Est, noteaza analistii UniCredit.

in regiune se pot distinge diferente clare, „cu Turcia si Rusia avand performante peste asteptari, in timp ce profitabilitatea sectoarelor bancare din Balcani si Ucraina este limitata. Calitatea activelor este o sursa de risc, cel putin pana in 2014”, se arata in studiu. (MEDIAFAX)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here