Cele mai recente studii* cu privire la perspectiva antreprenoriala a studentilor din Romania arata ca 52% dintre acestia si-ar dori sa inceapa propria afacere in urmatorii 2 ani, 57% ar prefera intr-o masura mai mare sa fie antreprenori si nu angajati la finalizarea studiilor si 86% sunt dispusi sa isi asume riscuri. Astfel, Universitatea Romano-Americana lanseaza programul de studii de masterat International Business & Entrepreneurship, cu predare in limba engleza.
Acesta a aparut ca o solicitare dinspre mediul de business in contextul in care, conform “Barometrului antreprenoriatului romanesc – Antreprenorii vorbesc 2015”, realizat de Ernst&Young (EY) cei mai multi antreprenori (37%) considera programele specific destinate antreprenorilor din universitati, cea mai buna masura pentru imbunatatirea perceptiei studentilor asupra antreprenoriatului ca alegere de cariera.
Programul dispune de un Advisory Board multivalent, format atat din antreprenori, cat si top manageri din cadrul filialelor unora dintre multinationalele, respectiv ONG-urile sau asociațiile relevante, prezente pe piata din Romania (VentureConnect, Expense Reduction Analysts, KM Trust & Partners, BCR-Ernste Group, Dow Chemical, Superlit, Asociatia Nationala a Antreprenorilor, Junior Achievement etc.) printre acestia numarandu-se Cosmin Bordea, Cristina Chiriac, Marius Ghenea, Lucian Gramescu, Cristian Ionescu, Radu Manolescu, Bogdan Nițu, Irina Petrescu, Ștefania Popp, Razvan Tudor, Claudiu Tuncu, Sorin Udriste.
“Suntem in permanenta preocupati de domeniile de interes ale tinerilor romani si dorim sa ii sprijinim in cariera aleasa, oferindu-le o baza academica care sa ii ajute in traiectoria profesionala. Din ce in ce mai multi stundenti isi doresc o cariera antreprenoriala, fiind motivati de auto-implinire, prin punerea in practica a propriilor idei, dar si de independenta fata de angajator, conform studiilor din piata. Consideram ca spiritul antreprenorial trebuie dezvoltat si sustinut inca din facultate (si poate chiar inainte de aceasta) si de aceea am lansat programul International Business & Entrepreneurship, ce combina cu succes notiunile teoretice cu experienta practica.”, a declarat Ovidiu Folcut, Rectorul Universitatii Romano – Americane.
Ariile de continut vizate de programul de masterat sunt entrepreneurship, marketing and technology in international business, finance and accounting, international business si internship and research activities.
“Ne propunem sa ii ajutam pe studenți sa identifice oportunitati de afaceri, sa organizeze si coordoneze activitatea unui business, sa conduca procese de negociere comerciala, sa realizeze studii de piata, rapoarte si sinteze operationale, sa elaboreze strategii de dezvoltare si de promovare. Nu in ultimul rand, absolventii vor dobandi competențe de a oferi, la randul lor, asistenta in implementarea, derularea si coordonarea activitatilor antreprenoriale.”, a continuat Ovidiu Folcut.
Printre disciplinele studiate se numara si entrepreneurial policies and strategies, new technologies in international business, international business negotiations, international business environment, international sales strategies, internet marketing strategy, international strategic marketing, private equity and venture capital, international accounting and financial statement analysis, international financial management, global strategic management, internationalization of SME’s, international business transactions, global supply chain and operations management, international business law, international labor law and social security, international business ethics & leadership, project management.
inscrieriile pentru programele de master in cadrul Universitatatii Romano-Americana au loc in perioada 1 – 26 iulie, iar cele pentru licenta in perioada 1 – 25 iulie.
Programul International Business & Entrepreneurship este dezvoltat in cadrul proiectului cu titlul „Asigurarea competentelor corespunzatoare cerintelor pietei muncii prin programe de studii de excelenta cu dimensiune internationala”, cod contract POSDRU/156/1.2/G/134518, implementat de Universitatea Romano-Americana, in colaborare cu Universitatea „Babes-Bolyai” din Cluj si Universitatea „Constantin Brancusi” din Targu-Jiu. Proiectul este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013.
*Conform studiului Barometrului culturii si educatiei antreprenoriale in randul studentilor, Romania 2014, realizat de Ernst&Young (EY). Cercetarea a fost realizata in perioada 3 – 29 iunie 2014, in randul studentilor din universitatile din Romania aflati in an terminal, pe un esantion de 765 studenti.