UNPR va propune, in cadrul coalitiei guvernamentale, introducerea unui impozit pe averea afisata, a declarat marti, dupa sedinta BPPN, presedintele executiv al partidului, Gabriel Oprea.
Ministrul Apararii a afirmat ca iesirea din criza este un obiectiv in primul rand de natura sociala, nu unul privit strict in termeni de cifre si statistici.
Oprea a precizat ca UNPR va propune coalitiei guvernamentale introducerea unui impozit pe averea afisata.
„Daca vorbim despre solidaritate, trebuie sa vorbim si despre impartirea costurilor acestei crize. Cei care au putin trebuie sa suporte putin, cei care au mai mult trebuie sa suporte mai mult din povara dificultatilor economice”, a afirmat el.
Presedintele executiv al UNPR a reiterat sprijinul pe care partidul il ofera actualului guvern, sub conditia ridicarii la 31 decembrie a masurilor de austeritate, considerand ca Romania nu isi poate permite o criza guvernamentale si politica.
„Romania a fost pe muchie de cutit si a evitat la limita haosul politic si economic. (…) Fac apel la toti liderii, atat de la putere, cat si de la opozitie, sa inteleaga macar acum, in al doisprezecelea ceas, ca prioritara este salvarea economiei si nu salvarea propriilor cariere sau o propriilor partide politice”, a mai spus Oprea.
El nu a dat detalii despre nivelul de la care s-ar putea aplica acest impozit pe bogatia afisata, mentionand doar ca o lege similara exista in Grecia.
Presedintele de onoare al UNPR, Cristian Diaconescu, a afirmat ca, pe langa reducerile de salarii si pensii, necesare reechilibrarii bugetului, Guvernul trebuie sa propuna si masuri anticriza.
In acest sens, el a precizat ca administratia centrala si locala trebuie restructurata, eliminandu-se relatiile clientelare, dar si revizuindu-se unele trepte de salarizare.
Diaconescu a acuzat „discrepantele de venituri” inregistrate de unii functionari reprezentanti ai statului in regiile si societatile cu capital majoritar de stat si a propus reevaluarea tuturor contractelor colective de munca la nivelul societatilor cu capital majoritar de stat.
De asemenea, UNPR solicita Guvernului stoparea procedurilor de acte aditionale la aceste contracte, precum si verificarea respectarii criteriilor de rentabilitate atunci cand reprezentantii statului in companiile nationale au stabilit fondurile de salarii.
„Sunt companii de stat care, prin mijloace artificiale, si-au sporit veniturile, argumentand sporiri salariale care nu au acoperire in eficienta si in rentabilitate”, a spus Diaconescu.