Va fi sau nu va fi un Fond Monetar European?

0
1177
content_euro

content_euroSituatia financiara a Greciei (stat membru al UE inca din 1981) si teama ca aceasta situatie „periculoasa” s-ar putea extinde si in restul zonei Euro i-a determinat , la inceputul lunii martie, pe unii oficiali ai Comisiei Europene sa se pronunte in favoarea constituirii unui Fond Monetar European (FME).

Desi, concret vorbind, FME nu ar sluji unei interventii imediate in Grecia, existenta lui ar evita aparitia unor astfel de situatii in viitor.  
Purtatorul de cuvant al Comisarului european pentru afaceri economice si monetare, Amadeu Altafaj Tardio, a facut publica intentia CE legata de constituirea FME.
“Desi niciun stat membru nu este exlcus de la aceste discutii, direct implicate vor fi tarile din zona euro si Banca Centrala Europeana”, declara Amadeu Altafaj Tardio (RADOR, 8 martie, 2010).
Astfel, Wolfgang Schäuble german de Finante saluta “ideea este de a dota zona euro cu un instrument la fel de riguros si implacabil precum Fondul Monetar International (FMI), pentru a insanatosi conturile unui stat al Uniunii Monetare, amenintat de faliment”.  „Pentru stabilitatea zonei euro, avem nevoie de o institutie care sa dispuna de experienta FMI si care poate interveni”, considera ministrul crestin-democrat (DEUTSCHE WELLE, 9 martie, 2010).
Alaturi de Wolfgang Schäuble , noul Comisar insarcinat cu problemele economice si monetare, Olli Rehn, se declara „pregatit pentru a face propuneri in acest sens pana la sfarsitul lunii iunie”. Olli Rehn  considera ca “realizarea unei astfel de institutii nu va permite ajutarea Greciei pe termen scurt; dar, este un mod de a trage invataminte din criza, de a intari supravegherea si coordonarea politicilor economice si bugetare”. Aceasta, in conditiile in care “ Pactul de stabilitate si-a  aratat, (de data aceasta) limitele”.
in aceeasi zi,  (8 martie) economistul sef al Bancii Centrale Europene, Jürgen Stark, respingea ideea infiintarii unui Fond Monetar European.
El isi argumenta decizia prin faptul ca, „desi ar exista o astfel de institutie, tari cu politici financiare ineficiente nu si-ar schimba comportamentul”.
in loc de infiintarea acestui Fond Monetar European, Stark propunea o reforma ampla a Pactului de Stabilitate.  El propunea, totodata,  impunerea de cerinte mai stricte  pentru statele care incalca regulile privind deficitul, precum si o diminuare a influentei politice asupra procedurii de incalcare a Pactului (AGERPRES, 9 martie, 2010).

Prin aceste declaratii, economistul sef al BCE il contrazicea atat pe ministrul german de finante Wolfgang Schäuble, cat si Olii Rehn si pe alti oficiali din CE care sustinusera aceasta idee.
Totodata, reprezentantul guvernului francez  a declarat ca Franta “priveste cu rezerva proiectul propus de ministrul german al Finantelor”.
Cancelarul german Angela Merkel s-a limitat sa afirme, in timpul unei intalniri cu presa de la Berlin, doar atat: „Consider ca ideea este buna si interesanta. Criza greceasca a demonstrat ca instrumentele noastre nu sunt suficiente”. Problema care se pune este de a afla in ce fel poate comunitatea europeana sa ajute din punct de vedere legal si fara dificultati juridice”.
Dezbaterile sunt inca la inceput. in final este posibil ca partizanii ideii de infiintare a FME sa castige mai multi adepti si din cauza unui oarecare “orgoliu” european. Astfel ca, atunci cand e vorba de a evita falimentul unui stat membru, conducatorii zonei euro “nu vor sa auda de o incursiune a FMI pe teritoriul lor”.
Mai sunt si unele intrebari care, nu au, pentru moment, raspuns: cine si cu cati bani va contribui in acest fond nou infiintat si de ce ar mai trebui sa dea bani si pentru FMI? Vom trai si vom vedea… Oricum, asa cu afirmam anterior, dezbaterile sunt doar la inceput!

Sorina Bruj
Reprezentant regional Business Point, Business Adviser
DANK Media,
Cluj-Napoca

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here