Mai multe tari, intre care Franta, Canada, Norvegia si Danemarca, vor participa la interventia militara in Libia, in urma rezolutiei adoptate de Consiliul de Securitate al ONU, in timp ce Polonia intentioneaza sa acorde un sprijin logistic umanitar, scrie MEDIAFAX. Canada va trimite in Libia sase avioane de vanatoare de tip CF-18, pentru a participa la implementarea rezolutiei Consiliului de Securitate al ONU, care prevede crearea unei zone de interdictie aeriana si autorizeaza folosirea fortei, relateaza joi presa canadiana.
„Guvernul canadian a luat decizia astazi, tarziu, de a trimite sase avioane de vanatoare de tip CF-18, pentru a se alatura americanilor, britanicilor si francezilor, dar si celorlalte tari care vor participa la impunerea zonei de interdictie aeriana”, a precizat postul privat de televiziune CTV, pe site-ul sau.
Anuntul mobilizarii aparatelor canadiene este „iminent”, potrivit televiziunii publice CBC.
Intre 120 si 200 de soldati vor insoti avioanele CF-18 – echivalentul canadian al aparatului F-18 american – acolo unde vor avea baza, fara indoiala in Italia, potrivit site-urilor Globe and Mail si CBC.
Acestia ar putea ajunge acolo inca de vineri, potrivit CTV.
Norvegia va participa la interventia militara din Libia, dupa autorizarea data de ONU, a declarat vineri ministrul norvegian al Apararii, Grete Faremo, pentru cotidianul Verdens Gang.
„Am decis sa contribuim la operatiune. Dar este prea devreme pentru a spune in ce mod”, a declarat ea. „Este rezonabil sa trimitem mijloace aeriene”.
Trimiterea de avioane de lupta F-16 norvegiene „este o posibilitate. Dar o mare operatiune umanitara va fi de asemenea infiintata, ceea ce aduce in actualitate trimiterea unor avioane de transport”, potrivit ministrului.
La randul sau, Danemarca va cere vineri, „cat mai rapid posibil”, sprijinul Comisiei parlamentare pentru Afaceri Externe pentru trimiterea unei contributii care sa includa avioane de lupta F-16, a anuntat ministrul de Externe, Lene Espersen.
„Dar vreau sa spun deja ca Guvernul este hotarat sa formeze cat mai repede posibil o contributie daneza concreta pentru a putea contribui la decizia Consiliului de Securitate”, a declarat ea, intr-un comunicat.
„Suntem pregatiti sa actionam foarte rapid si sa ne asiguram ca va fi o gestionare rapida in Parlament a unei propuneri pentru ca Danemarca sa poata pune la dispozitie avioane F-16”, a adaugat Espersen, citata de agentia Ritzau.
Pe de alta parte, Varsovia este pregatita sa ofere avioanele sale de transport, dar exclude participarea sa la o forta de atac in Libia, dupa autorizarea data de ONU, a declarat vineri ministrul polonez al Apararii, Bogdan Klich.
„Suntem pregatiti sa ajutam cu avioanele noastre de transport. Capacitatile noastre ne permit sa detasam o parte din fortele noastre si mijloacele noastre pentru ajutor umanitar”, a declarat Klich pentru postul privat de radio TOK FM.
„Am decis miercuri cu presedintele si prim-ministrul ca implicarea Poloniei intr-o forta de atac este exclusa”, a precizat el.
„in ceea ce priveste zona de interdictie aeriana, noi nu intentionam sa participam la implementarea ei cu fortele noastre armate”, a adaugat ministrul.
Anterior, purtatorul de cuvant al Guvernului francez, Francois Baroin a declarat ca atacurile militare impotriva regimului libian dupa rezolutia ONU vor interveni „rapid”, „in cateva ore”, iar francezii vor „participa”.
„Atacurile vor avea loc rapid”, a declarat Baroin, pentru postul de radio RTL, adaugand ca nu vrea sa precizeze pentru moment exact „cand, cum, ce tinte, ce forme” vor avea acestea.
„Francezii care s-au aflat in fruntea aceste cereri (de interventie) vor fi, in mod natural, coerenti cu interventia militara, deci vor participa”, a adaugat el.
Qatarul si Emiratele Arabe Unite vor participa, in baza mandatului ONU, la operatiuni militare comune impotriva regimului libian condus de colonelul Muammar Kadhafi, a declarat, joi, un diplomat acreditat la Natiunile Unite.
„Va exista o participare a Qatarului si a Emiratelor Arabe Unite. Aceasta a fost confirmata la Consiliul de Securitate”, a precizat diplomatul citat.
Consiliul de Securitate al ONU a votat joi seara, dupa trei zile de negocieri, o rezolutie care autorizeaza folosirea fortei impotriva trupelor colonelului Muammar Kadhafi, deschizand calea unor raiduri aeriene in Libia. (Mediafax)