Reluarea exporturilor de carne de porc spre Uniunea Europeana va fi o sansa pentru producatorii romani sa se capitalizeze deorece vor putea vinde produsele mai scumpe, a declarat Valentin Soneriu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
O problema cu care se pot confrunta insa producatorii locali este capacitatea redusa de productie, care nu acopera nici macar piata locala. In acest caz, in perioada urmatoare sunt asteptate investitii importante in acest sector in vedere asigurarii cererii externe.
“Firmele noastre vor reusi sa-si creeze parghiile necesare pentru a vinde in Europa de Vest fara nicio problema. Cu siguranta vor fi la inaltimea calitatii cerute. O putem vedea din sectorul de pui, unde exportam si unde am facut pasi importanti. Pe de alte parte, din cauza ca atatia ani am fost un sistem inchis nu avem o productie atat de mare, astfel sa acoperim piata externa. Cred insa, ca va urma o detensionare a pietei si o capitalizare a producatorilor, fenomene care se vor realiza in timp”, a declarat Valentin Soneriu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
Avand in vedere ca in pietele vest europene puterea de cumparare este superioara celei din Romania, producatorii vor putea exporta produsele mai scumpe, la preturi mai bune, care va creste media generala a unei unitati de porcine si implicit profitabilitatea. Acestia vor reusi in acest mod sa isi dezvolte capacitati de productie, inclusiv prin fonduri europene, dar si fonduri proprii.
Pe langa Europa de Vest, producatorii romani ar putea sa inceapa anul viitor exporturile si in Rusia, in prezent ANSVSA fiind in discutii cu specialistii rusi pentru asimilarea procedurilor si pentru normele de siguranta alimentara.
“Am certitudinea ca ANSVSA va reusi sa faca acest pas istoric si important. Toti pasii sunt pasi istorici, inclusiv acordurile cu China. Toate acestea creeaza premisele unei industrii care poate sa performeze in urmatorii zece ani si sa vedem ca Romania va redeveni unul dintre principalii furnizori de alimente de pe piata europeana. Producatorii romani sunt pregatiti, au toate standardele. Mai mult, facilitatile de productie sunt foarte noi, probabil printre cele mai noi tehnologii din Europa”, a declarat Valentin Soneriu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
Toate proiectele pe agricultura vor continua
Extinderea exporturilor de produse din domeniul alimentar si agricol este doar unul din proiectele pe care Ministerul Agriculturii le are in vedere pe termen scurt si mediu si care au sanse foarte mari sa fie duse la bun sfarsit avand in vedere colaborarea excelenta la nivelul echipei ministeriale.
“Actuala conjunctura politica nefavorabila nu va afecta niciunul din proiectele in desfasurare in Ministerul Agriculturii. Domnul ministru Constantin, impreuna cu intreaga echipa de conducere, a facut pasi uriasi pentru agricultura, iar rezultatele sunt notabile si extrem de vizibile. Relatia noastra este una corecta, chiar foarte buna as putea spune si sunt convins ca discutiile din interiorul USL nu vor afecta relatia personala si profesionala, dintre ministru si echipa ministeriala”, a declarat Valentin Soneriu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.