Vanzarile Alstom au crescut cu 2% in 2012 la 20,3 miliarde euro

0
1038

In perioada 1 aprilie 2012 si 31 martie 2013 Alstom a inregistrat vanzari de 20,3 miliarde de euro, cu o crestere de 2% comparativ cu anul precedent. Veniturile din operatiuni au avut o valoare de 1.463 milioane de euro, cu o marja operationala de 7,2%. Venitul net a crescut cu 10% de la 732 milioane de euro in anul fiscal 2011/12 la 802 milioane de euro. Fluxul de numerar a fost pozitiv, cu o valoare de 408 milioane de euro in anul fiscal 2012/13.

Dezvoltatorul cunoscutelor trenuri de mare viteza TGV, a inregistrat comenzi in valoare de 23 de miliarde de euro, cu 10% mai mult decat anul trecut. Grupul a raportat un nivel crescut al comenzilor pentru trimestrul al patrulea, in valoare de 6,6 miliarde de euro, ceea ce a condus la un raport supraunitar comenzi-livrari pentru al 10-lea trimestru consecutiv.

La Adunarea Generala Anuala, Alstom va propune dividende in valoare de 0.84 euro per actiune, cu 5% mai mult decat anul precedent.
„in perioada 2012/2013, grupul a inregistrat performante comerciale solide, ilustrate de rapoarte supraunitare comenzi-livrari in fiecare trimestru al anului fiscal. Vanzarile au crescut, desi in sectorul Renewable Power anumiti indicatori nu au fost atinsi, iar in sectorul Grid anumite proiecte au fost incetinite de catre clienti. Marja operationala s-a imbunatatit comparativ cu anul fiscal precedent, in principal datorita implementarii riguroase a contractelor si optimizarii costurilor. Fluxul liber de numerar a devenit pozitiv, dupa doi ani de valori negative. Perspectivele noastre pe termen lung raman solide, fiind influentate de potentialul pietelor noastre finale. Cu toate acestea, performanta pe termen scurt va fi afectata de o scadere a volumelor, din cauza unui mediu economic cu provocari. in acest context, ne asteptam ca vanzarile sa creasca organic, cu o marja operationala stabila in perioada 2013/2014, iar apoi sa creasca treptat in urmatorii doi-trei ani, la aproximativ 8%. Generarea de numerar ramane o prioritate si anticipam mentinerea unui flux liber de numerar pozitiv de la an la an in acesta perioada”, a declarat Patrick Kron, Director General Executiv Alstom.

In anul fiscal 2012/13, Alstom a inregistrat comenzi in valoare de 23,8 miliarde de euro, cu 10% mai mult decat anul trecut. Activitatea comerciala s-a mentinut solida in tarile emergente, in care s-au inregistrat jumatate din totalul de comenzi. Sectorul Transport a avut performante deosebite, mai ales in Europa. La 31 martie 2013 portofoliul de comenzi al grupului avea o valoare de 53 de miliarde de euro, cu 7% mai mult decat anul precedent, reprezentand vanzarile pe 31 de luni.

Sectorul Thermal Power a castigat contracte importante prin diviziile sale. Astfel, a incheiat acorduri pentru 12 turbine pe gaz in China, Marea Britanie, Iordania, Israel si Tailanda, unde a vandut primele sale doua modele imbunatatite de turbine pe gaz GT26. Grupul aproape si-a dublat capacitatea instalata comparativ cu anul anterior, de la 2,8 GW la 5 GW, datorita numarului mare de turbine GT26 vandute. Grupul a fost performant, de asemenea, in sectorul de turbine cu abur, odata cu vanzarea unor parcuri eoliene in Arabia Saudita (Heavy Fuel Oil), India si Egipt. Thermal Power a beneficiat, de asemenea, de o activitate intensa in ceea ce priveste sistemele de control al mediului, modernizare si service.

Renewable Power a fost activ in 2012/13 in special in zona de energie eoliana, cu precadere in Brazilia. De asemenea, au fost semnate trei contracte cheie in sectorul hidroenergetic, in Etiopia, Columbia si Brazilia, mentinand astfel o cota de piata puternica pentru acest sector.

in perioada de raportare, sectorul Grid a inregistrat un record al numarului de comenzi, prin doua proiecte pe parte de inalta tensiune in India (800 kV) si Germania (Offshore), precum si prin intermediul fluxului obisnuit de comenzi mici si medii la nivel international.

Sectorul Transport a avut cel mai bun an comercial de dupa 2009/2010. Acest succes se datoreaza proiectelor din Europa Occidentala – trenuri regionale in Germania, Italia si Suedia, trenuri de mare viteza in Elvetia, trenuri suburbane si garnituri de metrou in Franta, precum si un sistem de semnalizare in Olanda. Grupul a semnat contracte cheie si in afara teritoriului european – garnituri de metrou in Brazilia, vehicule feroviare usoare in Canada, precum si un contract de intretinere in Kazakhstan.

in perioada 2012/2013, grupul a inregistrat vanzari de 20,3 miliarde de euro, in crestere cu 2% fata de anul precedent. Aceasta evolutie pozitiva a fost determinata de sectorul Thermal Power (in crestere cu 5%) si de sectorul Transport (in crestere cu 6%), ambele revenindu-si  dupa dificultatile din anul precedent. Vanzarile sectorului Renewable Power au scazut cu 11%, fiind afectate, in prima jumatate a anului, de veniturile mult mai scazute rezultate din contractele mari aflate in derulare pentru hidrocentrale in America Latina. Veniturile sectorului Grid au scazut cu 5%, data fiind incetinirea unor proiecte de catre clienti, cu precadere in India.

In anul fiscal 2012/2013, venitul operational a totalizat 1.463 milioane de euro, fata de 1.406 milioane de euro in anul precedent. Marja operationala a grupului s-a imbunatatit, ajungand la 7,2%.

Profitul net a totalizat 802 milioane de euro, in crestere cu 10% fata de anul precedent.

Fluxul liber de numerar a devenit pozitiv, ajungand la 408 milioane de euro in anul fiscal 2012/2013. Acesta a fost influentat de administrarea eficienta a capitalului de lucru, in ciuda faptului ca nivelul scazut al contractelor EPC a afectat platile in avans din partea clientilor. Generarea de flux liber de numerar s-a imbunatatit cu aproape un miliard de euro fata de anul precedent.
Investitie constanta in cercetare si dezvoltare. Cheltuieli de capital pentru crestere

Alstom a continuat si in anul fiscal 2012/13 investitiile in cercetare si dezvoltare, precum si cheltuielile de capital (capex) pentru a-si intari prezenta pe piete dinamice. De asemenea, Grupul a initiat o politica de parteneriate si achizitii selective.

Cu o valoare de 505 milioane de euro, capex a ramas la un nivel constant. Cele patru sectoare au continuat investitiile pentru a se dezvolta, cu precadere in pietele emergente, si pentru a-si moderniza impactul la nivel industrial.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here