Vesti proaste pentru persoanele cu credite în Franci Elvețieni:

0
699

Francul Elvețian atinge niveluri record  
După catastrofa din Japonia, panica a dus la cresterea puternică a cererii pentru monedele « refugiu ». Francul Elvețian- la maxime istorice în fața USD.

Aprecierea record a Yenului – dezastruoasă pentru refacerea economiei japoneze. Intervenția G7 aduce o stabilizare temporară. Ratele la creditele în Franci Elvețieni ar putea creste mai mult dacă situațiile din Japonia si din Libia nu se calmează cât mai rapid.

Panica ce a pus stăpânire pe piețe în urma catastrofei din Japonia a dus la cresterea puternică a cererii pentru monedele percepute în mod tradițional drept <<refugiu>> în situații de criză, astfel încât, săptămâna trecută, Francul Elvețian s-a apreciat cu 2,2% în fața Dolarului American, atingând maxime istorice : USDCHF a atins joi cotația record de 0,8917. În plus, în mod aparent paradoxal, Yenul Japonez s-a apreciat la rândul său pe piețele valutare. « Speculatorii au mizat pe Yen în condițiile în care se asteptau ca o parte dintre companiile japoneze să repatrieze capitaluri în vederea reconstrucției facilităților locale, iar companiile de asigurări să vândă active deținute în străinătate pentru a acoperi cererile pentru daune, ambele situații ducând la cumpărarea de volume importante de Yeni. Traderii au mizat astfel pe repetarea scenariului din 1995, când, după cutremurul devastator din Kobe, a urmat o tendință prelungită de apreciere a Yenului Japonez», a arătat Victor Safta, directorul general X-Trade Brokers România.  Economia Japoniei se află însă într-un proces de recuperare dupa contracția din trimestrul al IV-lea. Pe lângă impactul cutremurului si pericolul radiațiilor,  care încă nu a fost complet eliminat (cu efecte negative importante pe termen scurt si posibil chiar pe termen mediu), întărirea monedei locale vine într-un moment cum nu se poate mai nepotrivit, deoarece Yenul puternic dezavantajează exportatorii, care sunt motorul economiei japoneze. Yenul a atins joia trecută cotația de 79,57 în fața Dolarului American, valoare record pentru tranzacționarea modernă, ducand moneda japoneză- în mai puțin de o săptămână de la cutremur- la un avans de peste 7% în fața Dolarului, un ritm al aprecierii considerat drept inacceptabil. Pentru a veni în ajutorul Japoniei, G7 a convocat o întâlnire de urgență, în care membrii au fost de acord asupra intervenției coordonate în piețele valutare. Băncii Centrale a Japoniei i s-au alaturat cele din Franța, Germania, Italia, Marea Britanie si- într-o măsură mai mică si Federal Reserve si, respectiv, Bank of Canada, iar în urma intervenției Yenul a pierdut în câteva ore peste 3% în fața Dolarului American ; desi nu a existat o intervenție directă, Francul Elvețian s-a depreciat de asemenea, datorita corelației puternice care există între cele două active de refugiu. « Acțiunea G7 a stabilizat piețele valutare, însă <<pacea>> instaurată pentru moment pare foarte fragilă. Speculatorii ar putea căuta un nou pretext pentru a acționa în direcția întăririi Yenului, iar Banca Japoniei ar putea fi nevoită să intervină din nou», a precizat Victor Safta.
Pentru cei care dețin credite în Franci Elvețieni, criza din Japonia are, din punct de vedere financiar, urmări mai grave decât pentru restul lumii : interventia G7 a calmat temporar panica financiară, dar nu a reusit să reverseze trendul de apreciere a Francului Elvețian, care- în săptămâna care a urmat cutremurului- s-a apreciat cu 2,2% în fața Dolarului si cu 1,1% în fața Euro, în pofida acțiunii G7. « Tulburările din Orientul Mijlociu, atacul asupra Libiei si conflictele din Bahrein si Siria continua să alimenteze interesul pentru Francul Elvețian, care îsi menține rolul de activ <<de refugiu>>. Este nevoie de o risipire a temerilor unui accident nuclear grav în Japonia si o stabilizare a situației din Libia si Orientul Mijlociu si abia atunci cei care dețin credite în Franci Elvetieni ar putea respira usurați», a arătat Victor Safta.

****

Despre X- Trade Brokers DM SA
X- Trade Brokers DM SA este o casă de brokeraj înfiinţată în Polonia, în anul 2002. In prezent, compania are sucursale in 19 tari din Europa, Asia si America Centrala, fiind autorizată şi monitorizată de instituţiile locale care reglementează pieţele de profil din fiecare tara in care isi desfasoara activitatea. Sucursalele au identitati juridice distincte si se supun legislatiilor fiecarei tari. Fondurile clientilor sunt separate de fondurile companiei, decontarile tranzactiilor se realizeaza in fiecare tara in care compania are sucursale.
X-Trade Brokers cotizeaza la mai multe fonduri de compensare a investitorilor si se supune tuturor cerintelor de adecvare a capitalurilor si procedurilor de gestionare a fondurilor clientilor conform MIFID.
X- Trade Brokers acţionează ca intermediar pe Bursa din Varşovia şi ca formator de piaţă de instrumente derivate- Contracte pentru Diferenţă (CFD-uri) şi Opţiuni- având ca activ suport instrumente tranzacţionate pe toate continentele pe pieţele valutare (forex), monetare, de mărfuri şi, respectiv, de capital (acţiuni şi indici bursieri).
X-Trade Brokers tranzacţionează instrumente derivate pe piaţa extrabursieră, decontările tranzacţiilor efectuându-se direct între participanţii la piaţă (instituţii financiare, bănci, brokeri, dealeri sau investitori individuali- persoane fizice sau juridice). XTB deţine platforme de tranzactionare on-line de ultima tehnologie şi nu percepe taxe sau comisioane pentru utilizarea aplicaţiilor şi nici pentru deschiderea / închiderea poziţiilor. Clienţii au acces permanent  la conturile de investiţii.
La nivel european, X-Trade Brokers are peste 20.000 de clienţi care tranzacţionează lunar un volum ce depăşeşte 25 miliarde Euro (in marja).
Incepand cu anul 2010, XTB este partener corporate in Formula 1 al Vodafone McLaren Mercedes.
Pe piaţa din România, X- Trade Brokers s-a lansat oficial în februarie 2009 şi este autorizatǎ de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM). Pana in prezent, X-Trade Brokers Romania a educat mai mult de 16.000 de persoane prin programele educationale pe care le desfasoara pe teritoriul tarii.
Volumele lunare de tranzactionare in Romania ating acum 1 miliard de euro (in marja).  
Pentru mai multe informaţii vǎ invitǎm sǎ vizitaţi www.xtb.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here