Victimele poluării atmosferice ar putea da în judecată pentru despăgubiri în conformitate cu noile norme propuse de UE

0
718

Cetățenii Uniunii Europene care suferă de efecte asupra sănătății cauzate de poluarea atmosferică ar putea avea în curând dreptul de a solicita compensații financiare de la poluatori, în cadrul unei propuneri de revizuire a reglementărilor UE privind poluarea. Propunerea face parte dintr-o revizuire mai amplă a legislației UE privind poluarea atmosferică, care se așteaptă să fie finalizată la sfârșitul anului 2023 sau la începutul anului 2024, a declarat un înalt oficial al Comisiei Europene. Interesele cetățenilor europeni sunt deja protejate de o serie de umbrele juridice. Companiile pot fi trase la răspundere pentru inducerea în eroare a consumatorilor în marketingul lor; companiile aeriene sunt obligate să despăgubească clienții pentru zborurile anulate sau întârziate, iar încălcarea legislației privind protecția vieții private a consumatorilor sau a legislației privind concurența se soldează frecvent cu amenzi mari.

Dar nu există niciun mecanism care să protejeze populația de încălcarea limitelor de poluare a aerului sau de poluarea provenită de la situri industriale, cum ar fi fabricile de produse chimice, fermele industriale sau centralele pe cărbune. Iar acest lucru trebuie să se schimbe, a declarat Veronica Manfredi, de la Comisia Europeană.

„Dacă protejăm atât de bine interesele economice ale cetățenilor noștri, poate că a sosit momentul să avem o protecție similară și pentru plămânii lor”, a declarat Manfredi, director al departamentului Zero Poluare și Orașe Verzi din cadrul Comisiei Europene. „Chiar și simpla pierdere de timp este recunoscută de Curtea Europeană de Justiție (CEJ) drept prejudiciu.”

Noile norme privind poluarea atmosferică care se află în labirintul legislativ al UE reprezintă prima actualizare a Directivei privind calitatea aerului înconjurător (DCA) din 2008. Directiva AAQD stabilește standarde obligatorii de calitate a aerului pentru o serie de poluanți atmosferici dăunători pentru sănătatea umană, cum ar fi dioxidul de azot (NO2), particulele fine (PM2,5) și ozonul, care se aplică în toate statele membre. Normele mai stricte propuse de Comisie vizează să pună capăt impunității cu care poluatorii din întreaga UE încalcă limitele de poluare a aerului. Sancțiunile actualizate ar urma să impună amenzi proporționale cu cifra de afaceri financiară a întreprinderilor care încalcă normele privind calitatea aerului, pentru a compensa orice beneficiu economic obținut în urma încălcărilor. Propunerea Comisiei se bazează, de asemenea, pe modelul de „recurs colectiv” al UE pentru protecția consumatorilor, care permite organizațiilor de consumatori și organizațiilor publice să solicite înțelegeri colective în numele consumatorilor.

Europa ar putea câștiga sute de miliarde de euro datorită aerului mai curat. Potrivit unui nou raport publicat de European Policy Center (EPC), se estimează că beneficiile la nivelul UE în urma îndeplinirii obiectivelor privind calitatea aerului stabilite de Comisie se situează între 42 și 121 de miliarde de euro anual. Costurile de punere în aplicare a normelor se ridică la mai puțin de 6 miliarde de euro pe an. „Este un paradox faptul că avem un raport de beneficii de șapte la unu, dar apoi există încă multă rezistență și îngrijorare”, a declarat Stefan Šipka, autorul principal al raportului EPC. „Și acesta este de fapt cel mai mic raport [estimat]”. Decesele premature cauzate de poluarea aerului au scăzut cu două treimi, de la un milion de decese estimate în anii 1990 la aproximativ 300.000 de decese în prezent în regiunea UE. Punerea în aplicare cu succes a limitelor mai stricte de calitate a aerului stabilite de Comisie ar putea reduce încă o dată acest număr cu peste 75%, estimează experții. „Este încă o cifră absolut inacceptabilă”, a declarat Manfredi. „El pune într-o perspectivă tragică chiar și numărul de decese îngrozitoare pe care le-am înregistrat în timpul pandemiei COVID-19, care a durat – la urma urmei – doar doi ani.” Comisia pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară (ENVI) a Parlamentului European a aprobat în iunie revizuirea Directivei privind calitatea aerului înconjurător – un pas important spre linia de sosire. Dar directiva trebuie să treacă de voturile din Parlamentul European și din Consiliul UE, organismul care reprezintă statele membre ale UE, înainte de a fi finalizată.

 

Bogdan g.

SURSA-https://www.politicidesanatate.ro/victimele-poluarii-atmosferice-ar-putea-da-in-judecata-pentru-despagubiri-in-conformitate-cu-noile-norme-propuse-de-ue/

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here