Tranzactiile efectuate cu cardul pentru plata impozitelor si taxelor la nivel national au inregistrat anul trecut o crestere de circa 30% atat ca numar, cat si ca valoare, ajungand la peste 98 milioane de lei, iar 80% din suma a fost generata de zece orase, a anuntat Visa Europe.
Romanii au folosit mai des cardurile anul trecut pentru a-si achita obligatiile fiscale si au realizat peste 285.000 de plati electronice, in crestere cu 32% comparativ cu 2011, potrivit datelor raportate de bancile din Romania membre ale Visa Europe, se arata intr-un comunicat al companiei.
Valoarea medie a unei taxe locale achitate prin card a ramas constanta anul trecut, la 344 lei, anunta Mediafax.
Primele zece orase in functie de volumul taxelor si impozitelor platite cu cardul, care genereaza 80% din incasarile totale, sunt Brasov, Bucuresti, Cluj, Constanta, Galati, Oradea, Pitesti, Ploiesti, Timisoara si Targu Mures.
In prezent, taxele si impozitele pot fi platite direct cu cardul Visa fie la POS-urile instalate la ghiseele administratiilor fiscale, fie online, in 188 de primarii, in crestere cu 30% fata de 2011. La plata cu cardul a taxelor si impozitelor la ghiseu sau online nu se percepe niciun comision.
Numarul primariilor care accepta plata online a taxelor si impozitelor aproape s-a triplat anul trecut, la 95 de municipalitati. Contribuabilii isi pot plati taxele si impozitele online pe www.ghiseul.ro (Sistemul National Electronic de Plata Online cu Cardul Bancar) sau pe site-urile primariilor care ofera aceasta facilitate.
Potrivit unui sondaj realizat de Visa Europe in 2012, utilizarea cardului pentru plata taxelor si impozitelor locale este o optiune atractiva pentru mai mult de doua treimi dintre romani, atata timp cat nu se percepe comision. in prezent, nicio primarie la nivel national nu aplica comision pentru plata cu cardul a taxelor si impozitelor locale.
„De asemenea, plata taxelor si impozitelor cu cardul joaca un rol important in diminuarea pierderilor la bugetul de stat si combaterea economiei subterane. Studiile Visa Europe au aratat ca dezvoltarea platilor electronice cu 10% determina o scadere cu 5% a economiei subterane, care reprezenta aproximativ 30% din PIB-ul Romaniei in 2012, conform datelor prezentate de Comisia Europeana”, se spune in comunicat.