Vlad Hogea "Eu sunt executorul testamentar al lui Nastratin Hogea!"

0
901
VH-foto-noua

VH-foto-noua„MAN LIFESTYLE“: Stim ca mesajele difuzate la TV au un grad ridicat de diseminare. E valabil si pentru „Filmul sau Viata?“, emisiunea dumneavoastra de la Antena 2?
VLAD HOGEA: Eu mor dupa filme. Când eram copil, cea mai mare placere era sa merg la cinematograf. Acum, am ajuns sa fac o emisiune care mixeaza filmul cu viata.

De fapt, pâna la „Filmul sau Viata?“, nimeni nu indraznise sa faca un talk-show televizat care sa amestece filmul de fictiune cu viata reala. Eu m-am luat dupa Mark Twain (care zicea: „Adevarul este mult mai ciudat decât fictiunea“) si am conceput un produs media care a reusit sa prinda la public. Deci si mesajul nostru, cum spuneti dumneavoastra, se „disemineaza“…

Ati absolvit Facultatea de Drept si Colegiul National de Aparare, sunteti doctor in Istorie, om de media, dar si politician. Care dintre aceste preocupari va este cea mai draga?
Eu am avut, dintotdeauna, o anumita usurinta la vorbit si la scris… imi place sa „simt“ camera de luat vederi, dupa cum mi-e drag de cuvântul tiparit… Si, poate tocmai de aceea, ma simt bine oriunde ma pot folosi de aceste „dexteritati“ native…

Sunteti director general al Grupului de Presa MEDIA BLOC (care editeaza revistele „NASTRATIN“, „BUSINESS ADVISER“, BUSINESS POINT“ si „ANUNT EXCLUSIV“). Ce sfat i-ati da unui tânar care ar vrea sa deschida o afacere acum?
Ii indemn sa ia seama ca nu tot ce zboara se manânca. Iar ca sa aiba rezultate: sa vina cu idei care nu au fost „arse“, sa mobilizeze un potential maxim cu resurse putine si sa nu se bazeze pe socoteli facute acasa. Nu exista scoala mai buna decât scoala vietii (si asta n-o spune un repetent, ci un fost sef de promotie la un liceu-fanion al României)… in ultimul timp, institutiile abilitate ne prezinta cifre prin care se preconizeaza o iesire a României din recesiune… Eu nu sunt nici economist, nici sociolog, nici profet. Asa ca ma feresc sa fac predictii. Dar cred ca România mai are mult pâna sa se puna pe linia de plutire. Dupa o crestere economica bazata, in mare masura, pe speculatii imobiliare si pe infuzia de valuta de la românii care lucrau in strainatate – a urmat o criza care a facut sa incremeneasca majoritatea proiectelor demarate… Iar gheata nu se poate topi chiar de pe o zi pe alta…

Care este cea mai mare satisfactie politica a lui Vlad Hogea?

Ca au existat si continua sa existe oameni care cred in Vlad Hogea si care ii trimit mesaje de sarbatori, chiar daca el nu (mai) are numerele de telefon ale multora dintre ei (iar pe unii nici nu-i cunoaste personal)…
„NASTRATIN“ – singura revista de pamflet (inter)urban si caricatura de brand – a fost lansata recent de catre Grupul de Presa pe care il conduceti… „NASTRATIN“ are toate sansele sa dea peste cap ierarhiile prestabilite din presa româneasca, pentru ca opereaza cu o singura unitate de masura: umorul de moda veche, care ne facea sa râdem cu gura pâna la urechi. Eu n-am intâlnit vreun om pe care sa nu-l pufneasca râsul in timp ce rasfoieste revista „NASTRATIN“. Eu am readus spiritul lui Nastratin Hogea in viata publica din România, transfigurându-l (din personalitate – in personaj!).
Prima transfigurare a fost cea din folclor (in secolul XIII), a doua a facut-o, pentru spatiul românesc, Anton Pann (in secolul XIX). Iar acum, in 2011, prin revista „Nastratin“, are loc a treia transfigurare. Eu (care ma trag chiar din Nastratin Hogea, unii stramosi de-ai mei venind din Anatolia pe plaiul mioritic, in vremea lui Stefan cel Mare) ma consider executorul testamentar al lui Nastratin Hogea.

Vorbim, fireste, de o mostenire spirituala… in anul 2000, la numai 23 de ani, erati cel mai tânar deputat. in 2004, la 27 de ani, va aflati deja la al doilea mandat de parlamentar. Ce sanse au tinerii sa se impuna in politica?
Mi-as dori ca mai multi oameni tineri sa aiba sansa mea. Poate ca e inca posibil. Poate ca nu s-a ticalosit chiar totul in România. Asa, o unda de speranta ar merita sa zumzaie prin politica româneasca. in loc sa plece in strainatate, tinerele elite mai bine ar intra in Parlament sau in structurile administratiei centrale si locale…

Ati fost observator la Parlamentul European (2005-2006)… Iar recent ati publicat cartea „Europa Secreta“. E vreo legatura?
Cât am facut „naveta“ de la Bucuresti la Bruxelles si Strasbourg, am invatat destule despre constructia europeana. Si de la „corespondentele“ pe care le publicam pe atunci in presa centrala a pornit si ideea unei carti care sa prezinte fetele vazute si nevazute ale Uniunii. A iesit „Europa Secreta“, un volum care ar putea sa-i uimeasca chiar si pe specialisti…

Considerati ca aderarea României la Uniunea Europeana a avut la baza indeplinirea conditiilor sau a fost dictata de alte interese?
Uniunea Europeana n-ar fi fost intreaga fara România. Sigur ca au avut mare nevoie de noi… Dar mi-as dori mult sa tragem si foloase de pe urma aderarii, ca sa nu ramânem „europeni“ doar pe hârtie, cu cotizatia platita la zi!

Cum se intrezareste viitorul României?
Daca vom sti sa scoatem la iveala si sa slefuim tot  ce e mai bun si mai valoros in noi, atunci vom (re)intra in familia marilor tari si natiuni ale lumii. Iar daca nu – nu!
(Interviu preluat din revista „MAN LIFESTYLE“, nr. 2/2011)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here