Deputatii au decis marti, prin vot in plen, scaderea taxei pe valoare adaugata pentru alimente de baza de la 24% la 5%, anunta Realitatea TV. si tot marti, plenul a decis ca pensiile mai mici de 2,000 de lei sa nu fie impozitate. Legile merg spre promulgare.
Pedelistii spun ca au votat din greseala si ca vor initia doua proiecte de lege prin care vor corecta aceste modificari Plenul Camerei Deputatilor a adoptat, marti, un proiect de lege initiat de parlamentari PSD+PC si PNL prin care TVA scade de la 24% la 5% la alimentele de baza. Astfel, painea, carnea, laptele, uleiul vegetal si zaharul vor avea TVA de 5%. In acest caz, Camera a fost forul decizional, astfel ca legea va fi trimisa spre promulgare.
Legea a trecut cu unanimitate de voturi – 290 – in favoarea acesteia votand si toti deputatii PDL prezenti la sedinta in frunte cu ministrii Valerian Vreme, Valeriu Tabara, Ioan Botis sau Elena Udrea.
Tot marti, Camera Deputatilor a adoptat o propunere legislativa a deputatului PDL Mircia Giurgiu de modificare a Codului Fiscal, care prevede ca „venitul impozabil lunar din pensii se stabileste prin scaderea din venitul din pensii a sumei de 2.000 de lei neimpozabile lunare”. si in acest caz, Camera a fost forul decizional, astfel ca legea va fi trimisa spre promulgare la presedintele Traian Basescu care o poate retrimite in Parlament spre reexaminare.
Parlamentarii PDL si UDMR nu au stiut ce voteaza cand au decis scaderea TVA la alimente.
Secretarul de stat in Ministerul Agriculturii Adrian Radulescu a declarat agentiei MEDIAFAX ca parlamentarii PDL si UDMR nu au stiut ce voteaza atunci cand au decis scaderea TVA la alimentele de baza si ca taxa nu poate scadea pentru ca s-ar incalca acordul cu Fondul Monetar International.
„Acest vot este o greseala parlamentara. N-au stiut ce voteaza. TVA nu are cum sa ramana asa, la 5%, pentru ca acest lucru ar incalca acordul cu FMI” , a spus Radulescu. Initiativa legislativa a fost respinsa de Senat, dar a trecut marti, aceasta fiind adoptata de Camera Deputatilor, in sesiunea de vot final, cu unanimitate, respectiv 290 de voturi „pentru”.
In punctul de vedere transmis Parlamentului, Guvernul precizeaza ca nu sustine acest proiect de lege. Camera Deputatilor este forul decizional, iar legea urmeaza sa fie transmisa presedintelui Traian Basescu pentru promulgare.
Sursa foto: ArhivaFoto.ro